x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Comorile Atenei rateaza startul la Olimpiada

Comorile Atenei rateaza startul la Olimpiada

06 Iul 2004   •   00:00

ARTA/ANTICHITATI

Capitala Greciei ii asteapta pe participantii la Olimpiada cu Pantheonul imbracat in schele, Templul Atenei facut bucati si cu muzeele inchise. Parthenon-ul "imbracat" in schele, Templul Athenei Nike facut bucati, muzee inchise. Cei care vor ajunge in batrana Elada cu ocazia Jocurilor Olimpice vor putea vedea "comorile zeilor" doar in cartile postale ilustrate.
FLORINA ZAINESCU

Grecia a reusit sa readuca Jocurile Olimpice in leaganul unde acestea s-au nascut. Din pacate, urmasii lui Zeus nu au reusit sa pregateasca pentru startul competitiei si mostenirea lor culturala.

SANTIER. De cativa ani, muncitorii constructori misuna prin salile prafuite ale unora dintre cele mai frumoase muzee ale Atenei, in timp ce nepretuitele piese ale Acropolis-ului au fost dezmembrate si duse la curatat. Oficialii greci sperau ca monumentele definitorii ale orasului sa fie restaurate si reasamblate pana in 13 august - debutul Olimpiadei. Din pacate, schelele vor obtura privelistea turistilor care vor vizita capitala in acea perioada.

"Este o rusine", a declarat Jeffrey Carson, un istoric de arta american, care locuieste in Grecia. "Acropolis-ul a fost desfacut in bucati si este de neconceput ca el va putea fi pus la loc exact in forma initiala. Mai ales ca a fost faurit de cei mai iscusiti arhitecti pe care lumea i-a cunoscut", a spus acesta, citat de presa straina.

FARA CASA. Printre "neprezentatii" la startul Olimpiadei se vor numara Templul Athenei si Parthenon-ul. Desavarsitul locas inchinat Athenei Nike, ridicat prin secolul al V-lea dupa Iisus de atenieni, a fost desfacut pentru renovare de urmasii acestora si, pur si simplu, nu poate fi "recladit" in timp util. "Desi el este cel mai mic monument clasic de pe Acropolis, se dovedeste a fi cea mai mare problema pentru noi", a declarat Haralambos Bouras, seful comitetului de conservare a citadelei. In acelasi timp, oficialii greci marturisesc ca reparatiile la coloanele nordice ale Parthenon-ului nu se vor incheia mai devreme de anul 2006. Dar exista si o veste buna: renovarea frizelor de pe aripa vestica a constructiei vor fi gata luna aceasta.

IN LUCRU. Si Muzeul National de Arheologie al Greciei este intr-o stare jalnica. Construit ca o replica a Luvrului, acesta a fost inchis pentru "marea renovare" acum doi ani. Si in august isi va deschide, in sfarsit, portile. Partial, insa. Gazda celor mai frumoase colectii de antichitati elene din lume, printre care stralucitoarea colectie de aur din Micene si Masca lui Agamemnon, nu va avea lifturi si nici aer conditionat. Astfel ca etajul superior va ramane inaccesibil, iar personalul muzeului a inceput sa invete cum sa dea primul ajutor vizitatorilor care lesina din pricina caldurii. Si pentru ca lucrurile sa fie si mai rele, zidurile cladirii sunt brazdate de fisuri - urmele cutremurului care a zguduit capitala Greciei in 1999.

CRITICI. "Lucrarile de constructie nu au mers asa cum am sperat noi si s-au inregistrat intarzieri majore. Acele intarzieri inseamna ca muzeul va fi redeschis fara planificatul lift si fara acces la etajul superior", a declarat Alexandra Christopoulou, unul dintre arheologii muzeului. In acelasi timp, cotidianul grec Kathimerini critica autoritatile pentru prestatia lor de carpaci. "O atitudine provinciala este folosita in ultimul minut pentru a face renovari de baza asupra unei parti dintr-o cladire veche, fara sa ofere solutii pentru viitorul acestui locas", a titrat Kathimerini.

ABANDON

Dar mult mai ghinionist este noul muzeu al Acropolis-ului. Acesta nici macar nu a reusit sa se ridice dincolo de fundatiile sale. Muzeul ar fi trebuit sa adaposteasca minunatele frize "Marmurele Parthenon-ului", luate din Atena in secolul al XIX- lea de catre lordul Elgin si acum gazduite de British Museum din Londra. Ridicarea noii institutii ar fi trebuit sa creasca presiunile asupra guvernului britanic, astfel incat acesta sa returneze "Marmurele". Proiectul, blocat pe placa arhitectilor de trei decenii, a fost desenat sub un val de obiectiuni din partea arheologilor si a rezidentilor locali care sustin ca aceasta constructie va distruge numeroase vestigii antice. Deci, cu siguranta va rata startul la Jocurilor Olimpice.
×