x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Credite pentru studenti

Credite pentru studenti

23 Iun 2004   •   00:00

LOCURI DE MUNCA

Subventii diferentiate in functie de scoala absolvita, credite pentru studenti, cursuri de formare profesionala gratuite pentru puscariasi. Acestea sunt o parte dintre modificarile aduse Legii 76/2002, care a intrat in vigoare dupa aproape un an de dezbateri.
CRISTIAN PETRU

Modificarile aduse Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca au intrat luni in vigoare, dupa aproximativ un an de la inceperea dezbaterilor. Principalele modificari aduse legii vizeaza diferentierea subventiilor acordate firmelor care angajeaza absolventi, acordarea creditelor cu dobanda subventionata studentilor, cofinantarea din bugetul asigurarilor pentru somaj a programelor de formare profesionala de catre angajatori pentru salariatii proprii, extinderea gamei de beneficiari ai cursurilor de formare profesionala gratuite, stimularea incadrarii persoanelor care mai au 3 ani pana la varsta de pensionare si acordarea de credite nerambursabile in localitati care se confrunta cu fenomene de saracie si rata a somajului ridicata.

Incadrarea absolventilor

Potrivit modificarilor aduse Legii 76, subventiile pe care firmele le primesc pentru angajarea absolventiilor vor fi diferentiate in functie de nivelul studiilor. Astfel, angajatorii vor primi un salariu minim brut pe tara, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii scolilor profesionale sau ai scolilor de arte si meserii, si 1,2 salarii minime brute pe tara, pentru absolventii de invatamant liceal sau de invatamant postliceal. Pentru angajarea absolventilor de invatamant superior, firmele vor primi 1,5 salarii minime brute pe tara.

Studentii cu varsta sub 30 de ani pot primi credite cu dobanda subventionata, respectiv 25% din dobanda de referinta a BNR. Tinerii trebuie sa fie studenti la prima facultate, la o institutie de invatamant superior de stat sau particular, autorizata sau acreditata. Creditele se vor acorda studentilor care infiinteaza si dezvolta, individual sau impreuna cu alti studenti, intreprinderi mici si mijlocii. Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca va acorda consultanta juridica, de marketing si financiara gratuita studentilor.

Formare profesionala

In scopul prevenirii somajului si cresterii numarului locurilor de munca, firmele care organizeaza programe de formare profesionala pentru propriii angajati, derulate de furnizori de servicii de pregatire profesionala, beneficiaza de o suma reprezentand 50% din cheltuieli din bugetul asigurarilor pentru somaj. Angajatorii pot beneficia de cofinantare pentru derularea unui singur program de formare profesionala in cursul unui an.

De asemenea, potrivit modificarilor legii, numarul beneficiarilor cursurilor de formare profesionala va creste, firmele care incadreaza persoane care mai au 3 ani pana la varsta de pensionare vor beneficia de facilitati si vor fi acordate credite nerambursabile in localitatile care se confrunta cu fenomene de saracie si excluziune sociala din cauza nivelului ridicat al somajului. Conditia de acordare a acestor credite este ca pe toate locurile de munca nou create sa fie incadrati, pe perioada nedeterminata, someri care sa fie mentinuti in activitate cel putin 4 ani, iar slujbele nou create sa fie mentinute pe o perioada de cel putin 5 ani.

Alte modificari

O alta modificare o reprezinta subventionarea cheltuielilor efectuate in vederea formarii profesionale pentru persoanele incadrate in munca, la revenirea din concediul pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, persoanele care si-au reluat activitatea dupa satisfacerea stagiului militar. De asemenea vor mai fi subventionate cheltuielile pentru persoanele care au reluat activitatea ca urmare a recuperarii capacitatii de munca dupa pensionarea pentru invaliditate, a celor care isi desfasoara activitatea in mediul rural si a celor care sunt la inchisoare si mai au de executat cel mult 9 luni pana la eliberare.
×
Subiecte în articol: profesionala munca