x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Cu multe moase

Cu multe moase

09 Dec 2004   •   00:00

S-a enuntat pana la plictis ca una dintre metehnele romanului e desavarsita specializare simultana in domenii dintre cele mai diverse. Relatiile publice si oieritul, constructia de marca si identitatea vizuala, fotbalul sau politica, filosofia sau dreptul sunt bunuri ale intregului popor. Cu ele ne nastem, se transmit genetic, din generatie in generatie. N-avem nevoie de rodajul atat de necesar pe care ti-l da experienta.

TEODORA MIGDALOVICI

Spre exemplu, e suficient sa fi fost profesor in Politehnica ca sa predai Relatiile Publice intr-o scoala de comunicare cu moft. Mai conteaza ca n-ai practicat domeniul? Ca n-ai lecturi fundamentale? Important e sa ai Relatia intr-o structura prietenoasa, Relatiile Publice pot sa mai astepte. Asijderea pot astepta si studentii, aceasta masa insetata de cunoastere si stoarsa illicit de fonduri. Ilicit, de vreme ce i se promite contra cost dobandirea unor competente niciodata livrate. Si daca profesorii din asa-zisele scoli de specialitate n-au nici o legatura cu domeniul, dar isi pot ingadui, fara sa aiba constiinta incarcata, sa se pretinda cunoscatori, de ce nu si-ar ingadui oricine altcineva sa se ocupe de relationari, concepte, invitatii? PR-ul ne curge tuturor prin vene.

Pare de necrezut ca un eveniment are doua tipuri de invitatii? Trei sau mai multe instante care poftesc musafirii? Nu. Aceasta este Romania specializata.

Pare de crezut ca o intreaga industrie, reprezentata de forul ei cel mai inalt, anunta un eveniment faimos, apoi il anuleaza sub pretexte facile la o ora tarzie incat cei mai multi dintre invitati nu iau nota de schimbare si se trezesc a doua zi, participanti ai unui seminar fara vorbitori?

Pare de crezut ca acelasi eveniment e anuntat repetat, pentru zile diferite, pastrand locatia, pentru ca in cele din urma nici spatiul reuniunii de obraze subtiri sa nu mai fie acelasi? Sigur ca da, e Romania specializata.

O reuniune la nivel. Consultantul ii spune consultatului: aveti nevoie de mana sigura a unui om de identitate vizuala. Pentru o afacere de anvergura, pentru respectul competitiei, pentru o pozitie solida si pentru ca va respectati angajatii, talentati oameni de concept. Consultatul, devenit brusc hiperspecializat, raspunde: bine, dar avem specialisti, avem oameni priceputi, sigur ca da. Privirea lui iti spune cu teribila, de nemiscat sinceritate, ca intr-adevar specialistii au fost si sunt acolo.

Mai conteaza ca sub retina iti sta o aglomeratie incalcita de corpuri de litera si culori, reinterpretabila pe fiecare suport? Evident nu, doar pe-acolo au trecut specialistii. Si cand ei sunt atat de multi - peste 15.000 - teoria copilului cu multe moase care sfarseste cu buricul netaiat e mai vie ca oricand.
×