x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Cu schiurile la inaltime

Cu schiurile la inaltime

26 Ian 2005   •   00:00

PARTIEEE!
Adrenalina, zapada, inaltime. Zborul cu parapanta poate fi una dintre distractiile sezonului de iarna pe partie. Puteti zbura cu un pilot cu experienta sau, daca aveti rabdare, puteti face cursuri pentru a pluti singur. Un curs costa 250 de euro.
CRISTIAN PETRU

PRIMUL PAS. Un curs de initiere in tainele zborului cu parapanta costa 250 de euro
INALTIMI. La Poiana, lansarile se fac din Masivul Postavaru
EXTREM. Parapanta e pentru schiorii iubitori de adrenalina
Singurul sport extrem pe care l-am practicat vreodata a fost sa ma urc pe casa o data pe an si sa curat jgeaburile. Altii sunt insa mult mai curajosi decat mine, corpul lor are nevoie de mai multa adrenalina decat al meu. Cei care iubesc zapada, dar schiurile si snow-board-ul li se par jucarii pentru copiii, merg in Poiana Brasov, pe masivul Postavaru pentru a incerca ceva special: parapanta. Inaltimea de 1.799 m, conditiile meteo si de vant optime, privelisti fantastice vazute de la o inaltime de 600-800 de metri fac din zona Poiana Brasov - Masivul Postavaru, unul dintre cele mai frumoase locuri de zbor cu parapanta din tara. Asta spun ei. Sa fie pamantul la asa mare departare de picioarele mele mi se pare de neacceptat.

IN TANDEM. In cazul in care vreti neaparat sa zburati dar nu aveti rabdare sa parcurgeti procesul de inaltare si antrenamentele, puteti zbura in tandem. Este nevoie doar de o informare scurta de aproximativ 10 minute si... puteti vedea rapid ceea ce vedeau doar pasarile. Pilotul, cozburatorul da cateva indicatii si gata. In aer, stai la fel de comod ca si in fotoliul de acasa, deoarece nu trebuie sa faci nimic. Doar te relaxezi si te bucuri de priveliste. Poti face fotografii sau poti vorbi la telefon, pentru a impartasi altora senzatiile. La aterizare, tot ceea ce trebuie este sa faci este sa te apleci in fata si odata cu manevrele de aterizare ale pilotului sa pui picioarele pe sol. Pentru acest tip de zbor se folosesc parapante concepute special pentru zborul in tandem, iar pilotii sunt profesionisti, cu experienta vasta de zbor.

SINGUR. Cei care vor sa invete sa zboare singuri cu parapanta trebuie sa urmeze un curs de 10 zile, perioada in care vor invata instrumentarul de bord, sa cunoasca echipamentul, meteorologie de baza, aerodinamica, dreptul zborului, tehnica curbelor si a aterizarii, tehnici de manevrare, analiza video precum si despre situatii periculoase. Abia dupa absolvirea cursului si efectuarea a cel putin 10 zboruri de la 100 de metri se va trece la zborul la inaltime. In aceasta treapta a antrenamentului, elevul poate zbura singur timp de sase luni, cu acordul instructorului. Parapantistul in devenire este observat atat la start cat si la aterizare si dispune de legatura radio cu instructorul. Planurile de zbor tin seama de vreme, teren si periculozitate. Cursul va contine zboruri active, aterizari, exercitii mentale pentru prevenirea accidentelor, zbor in termica si dinamica.

Mai multe informatii despre parapanta si secretele ei le puteti gasi la adresa de internet www.parapanta.com.

BANI
Din punct de vedere financiar, acest sport extrem nu este pentru oricine. Un curs de initiere costa 250 de euro. Lectiile incep in martie si dureaza aproape patru luni. Organizatorii spun ca lectiile de zbor au fost gandite in special pentru persoanele foarte ocupate, care lucreaza in fiecare zi a saptamanii. Doritorii pot veni in Brasov sambata si se pot caza in oras, la un Centru al celor care zboara cu parapanta, pentru 150.000 de lei pe noapte. Tot echipamentul de zbor este pus la dispozitie de organizatori, cursantul trebuind sa aiba bocanci si trening, in nici un caz pantaloni scurti sau tricou cu maneca scurta. Pentru cei care nu vor sa invete, ci doar vor sa zboare in tandem, pretul este de aproximativ 125 de euro pentru patru sedinte.

CEA MAI TARE VACANTA LA SCHI
La schi, in Bansko, Bulgaria. Fotografie trimisa de Nedka Vatzov, Bucuresti
Esti pasionat de schi? Te distrezi de minune si vrei sa ne impartasesti experienta ta pe cele mai tari partii? Pune mana pe aparatul de fotografiat sau pe telefonul mobil si trimite-ne fotografia vacantei tale la schi la adresa partie@jurnalul.ro. Cele mai spectaculoase fotografii vor fi date la ziar.

CUM SE SCHIAZA
×
Subiecte în articol: zbor parapanta