x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Cum sa completati fisa de inscriere

Cum sa completati fisa de inscriere

25 Iun 2004   •   00:00

SCOALA

Incepand de ieri si pana la 3 iulie, elevii care au promovat testele nationale pot completa fisele cu optiuni pentru repartizarea computerizata care va avea loc la 9 iulie. Cei veniti din provincie in Capitala se pot inscrie la Scoala nr. 1.
EUGENIA MIHALCEA

Primele intrebari pe care si le pun absolventii de gimnaziu dupa afisarea rezultatelor la testele nationale sunt: Cum se completeaza fisa de inscriere?, Cum se face repartizarea?, Ce e mai important de avut in vedere: nota sau ordinea optiunilor?, Cate optiuni e bine sa fie trecute pe fisa de inscriere? Asta, pentru ca de ieri, elevii care au promovat testele nationale sau examenul de Capacitate din anii anteriori si parintii acestora, asistati de dirigintii claselor a VIII-a, pot completa fisele de inscriere cu optiunile personale in vederea repartizarii computerizate.

Medii mai mari

Din cauza ca anul acesta, mediile sunt mai mari decat in 2003, candidatii trebuie sa fie de doua ori mai atenti si sa completeze cat mai multe optiuni. Cei mai bulversati par a fi elevii din provincie care au venit sa prinda un loc la un liceu in Capitala. Crezand ca intr-adevar acestea se dau in ordinea in care se prezinta la scoala, unii parinti si-au luat copiii de mana si s-au instalat in curtea Scolii nr. 1 din Bucuresti chiar de la ora 5 dimineata. Si poate tot dintr-o graba nejustificata, caci fisele se pot completa pana la 3 iulie, cativa elevi au uitat sa-si ia si buletinele de acasa.

Mate-info e in top

"Copiii din provincie au moduri mai putin inspirate de completare a fiselor, de exemplu vin cu optiuni gata completate, au codurile liceelor scrise de pe cartile din anii precedenti", spune Pacearca Stefan, vicepresedintele Comisiei de la Scoala nr. 1. Ieri, la ora 11:00, erau deja inscrisi 170 de elevi din judetul Ilfov, dar si o masa de parinti si copii care asteptau pe trepte, in curtea scolii, pe banci si sprijiniti de garduri. Din Ilfov, Giurgiu, Calarasi, dar chiar si Botosani, Timis, Constanta. "Vin de obicei copii cu medii foarte mari, care aleg matematica-informatica, la Vianu si Sf. Sava", a adaugat Pacearca Stefan.

De dimineata la scoala

Venita de la Moara Vlasiei, Mihaela si-a adus fata la Bucuresti, pentru ca, asa cum spune, are copii aici si vrea sa-si dea odorul la mate-info. Chiar daca a venit dis-de-dimineata, de la ora 7:00, are pe bilet abia numarul 209 si ieri, la ora pranzului, mai avea mult de asteptat. Cat despre fata, Alexandra are media de admitere 7, dar spera sa intre la un liceu bun.

Informatii pe Internet

Pentru toti elevii si parintii nelamuriti, sfaturi utile, exemple practice si informatii de ultima ora despre admitere se gasesc la adresa de Internet a portalului SEI (http://portal.edu.ro). De asemenea, informatii suplimentare despre examenul de admitere pot fi gasite vizitand http://admitere.edu.ro.

ATENTIE ELEVI

Deoarece nivelul mediilor de admitere este sensibil mai mare anul acesta fata de 2003, este recomandabil sa se completeze cat mai multe optiuni! Recomandarea Ministerului Educatiei si Cercetarii

Completarea fisei de optiuni

1

In primul rand, elevul, impreuna cu dirigintele si parintii trebuie sa verifice corectitudinea datelor personale inscrise pe fisa: numele, media claselor V-VIII si notele la testele nationale. Eventualele erori trebuie semnalate imediat conducerii scolii si reparate.

2

Pe fisa, care trebuie depusa pana cel tarziu la 3 iulie, se completeaza apoi optiunile, in ordinea intereselor, preferintelor si aptitudinilor elevilor. Algoritmul de repartizare ordoneaza elevii dupa medii si ii repartizeaza in aceasta ordine pe baza optiunilor exprimate. Altfel spus, media este cea care primeaza, un elev cu nota mai mica neputand "lua locul" unui elev cu nota mai mare.

3

Pentru a spori sansele de reusita, deoarece nivelul mediilor de admitere este sensibil mai mare anul acesta fata de 2003, este recomandabil sa se completeze cat mai multe optiuni.

4

Completarea si prioritizarea optiunilor se face prin consultarea prioritara a informatiilor privind numarul de locuri disponibile si ultima medie de admitere din anii precedenti. Cel mai pretios ajutor in acest sens este tot unul informatic: aplicatia de orientare ADLIC 2004, postata pe http://portal.edu.ro. Orice utilizator inregistrat al portalului poate folosi aplicatia pentru a-si aranja prioritar optiunile si a completa fisa in mod realist.

5

Dupa introducerea fiselor in baza de date nationala, corectitudinea datelor de pe fisa aflata in sistem trebuie verificata de fiecare elev la scoala de provenienta, prin compararea fisei originale cu fisa de control tiparita de aplicatie.
×
Subiecte în articol: fisa