x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Dentistii si moasele se europenizeaza

Dentistii si moasele se europenizeaza

21 Mai 2004   •   00:00

INTEGRARE

Romania trebuie sa modifice statutul profesional al dentistilor, veterinarilor, moaselor sau arhitectilor romani pentru ca acestia sa isi poata practica profesiile si in Uniunea Europeana, cu deplina recunoastere a diplomelor.
IRINA CRISTEA

Statutul de membru al Uniunii Europene va insemna pentru Romania, ca pentru oricare stat membru, ca cetatenii sai vor putea profesa oriunde in spatiul comunitar, iar studentii sai vor putea studia la orice universitate europeana. Romania trebuie sa respecte insa o serie de angajamente pe care si le-a luat o data cu inchiderea provizorie a Capitolului 2 de negociere, si anume Libera circulatie a persoanelor.

Categoriile de cetateni care pot circula liber in UE merg de la studenti la pensionari, astfel:
  • persoane care se deplaseaza doar ca turisti - aceasta este libertatea de deplasare in forma cea mai cunoscuta;
  • studenti care intentioneaza sa studieze in alt stat membru UE; lucratori care intentioneaza sa lucreze in alt stat membru;
  • pensionari care intentioneaza sa se pensioneze in alt stat membru UE;
  • membri de familie care sunt dependenti de persoanele mentionate anterior.

    Patrunderea pe piata comunitara a muncii nu se va face insa cat ai bate din palme. Pe de o parte exista restrictiile pe care majoritatea tarilor din Uniune le-au impus statelor nou acceptate. Este vorba despre perioada 〞de tranzitie" de la doi la sapte ani, pe care majoritatea statelor Uniunii a solicitat-o pana la primirea neconditionata a muncitorilor din noii membri. Romania a acceptat aceasta perioada de tranzitie, dar si-a asumat dreptul de a impune, la randul sau, restrictii muncitorilor din tarile care nu si-au deschis neconditionat piata muncii. Pe langa cele 25 de state membre ale UE, cetatenii romani vor avea dreptul sa munceasca si in Islanda, Lichtenstein, Norvegia si Elvetia.

    Cu pasi marunti

    O alta categorie de restrictii tine de procedurile 〞birocratice" pe care trebuie sa le parcurga orice roman care vrea sa se angajeze in spatiul comunitar. Primul pas va fi sa solicite recunoasterea calificarilor sale de catre o autoritate din tara unde doreste sa munceasca, daca o astfel de garantie ii este solicitata, si sa se astepte la o perioada de pregatire suplimentara sau completarea unui test de aptitudini.

    Romanilor care isi vor cauta de lucru in UE le va sta la dispozitie EURES, o retea de cooperare formata in colaborare cu Comisia Europeana si cu serviciile publice de angajare in munca ale statelor membre UE. EURES are misiunea de a asista persoana care doreste sa se angajeze, sa ii puna la dispozitie informatii despre oportunitatile de angajare si despre conditiile de munca din UE.

    Ingaduinta pentru studenti

    Pentru studentii romani care vor sa studieze in UE, prevederile sunt mai ingaduitoare. Daca perioada de studiu este mai mica de trei luni, tot ce le trebuie pentru a se deplasa in tara unde vor sa invete este cartea de identitate sau pasaportul. In cel mai rau caz vor trebui sa se inregistreze la autoritatile locale odata ajunsi la destinatie. In ceea ce priveste studiile a caror durata depaseste termenul de trei luni, studentii trebuie sa se inregistreze la o institutie de invatamant acreditata, sa aiba o asigurare de sanatate adecvata si suficienti bani pentru a nu deveni o povara financiara pentru statul gazda. Cat despre recunoasterea academica a calificarilor obtinute intr-unul sau altul dintre statele membre (recunoasterea examenelor, a diplomelor, atestatelor etc), UE lasa aceste aspecte la latitudinea institutiilor de invatamant.

    De la 〞medic stomatolog" la 〞medic dentist"

    La inceputul saptamanii a fost randul profesiei de dentist sa revina in atentia legiuitorilor romani, pentru a o face compatibila cu statutul european. Astfel, de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana va functiona un Colegiu al medicilor dentisti, separat de Colegiul medicilor, pentru a recunoaste aceasta profesie, conform prevederilor acquis-ului comunitar. Aceasta prevedere legislativa va fi introdusa in Legea privind functionarea profesiei de medic dentist, care va fi definitivata in Parlament in perioada urmatoare. 〞Pentru profesia de dentist s-a convenit ca denumirea acesteia sa fie de medic dentist, cu o durata adecvata a pregatirii de specialitate. Cred ca aceasta ne poate oferi un plus de competitivitate, cand dentistii romani vor intra in concurenta cu cei din UE", a preciaza negociatorul-sef al Romaniei cu UE, Vasile Puscas. Prin urmare, Facultatea de Stomatologie va deveni Facultatea de Medicina Dentara, iar absolventul nu va mai avea statutul de medic stomatolog, ci de medic dentist.

    Noutati in planul de invatamant

    Pentru functionarea profesiei de dentist conform standardelor europene s-a modificat si planul de invatamant. Iata cateva dintre noile prevederi:
  • initierea mai timpurie a activitatilor practice pe pacient, cel tarziu de la inceputul anului II de studiu;
  • cresterea ponderii activitatilor specifice, in vederea insusirii unor competente de baza;
  • cresterea ponderii activitatilor clinice si de laborator fata de cele teoretice.

    Profesii reglementate

    Legi care reglementeaza statutul mai multor profesii, pentru ca practicantii lor sa poata presta si in UE serviciile pentru care s-au pregatit in Romania:
  • Legea privind exercitarea profesiei de medic;
  • Legea privind exercitarea profesiei de farmacist, precum si functionarea Colegiului Farmacistilor din Romania;
  • Legea privind exercitarea profesiei de asistent medical si a profesiei de moasa.
  • ×
    Subiecte în articol: profesiei dentist