INTEGRARE
O data cu statutul de membri ai Uniunii Europene (UE), si romanii vor primi cetatenia europeana, unul dintre produsele originale ale Uniunii.
DIANA RUCINSCHI
Cetatenia europeana nu o inlocuieste pe cea nationala, ci o completeaza, conferind o serie de drepturi in plus. Este primita in mod automat dupa aderare, iar Tratatul de la Maastricht prevede ca beneficiaza de ea si de drepturile pe care le implica toti cetatenii statelor membre, dar nu si rezidentii de pe teritoriul lor.
Cetateni de mana a doua
Proaspetii cetateni europeni primiti in UE la 1 mai trebuiau sa aiba aceleasi drepturi ca si francezii, germanii, grecii etc., dar nucleul dur al Uniunii Europene a stabilit perioade de tranzitie la libera circulatie de la 2 la 7 ani in care nu vor permite circulatia si stabilirea pe teritoriul lor decat cu viza, adica la fel ca inainte.
Astfel, la fel la cetatenii statelor primite recent in UE, romanii vor primi cetatenie restransa, devenind un fel de cetateni de mana a doua.
Alegatori si alesi in Parlamentul UE
Un alt drept pe care-l confera cetatenia europeana este cel de a vota si de a candida in alegerile locale si cele pentru Parlamentul European in orice tara a Uniunii Europene. Deci, dupa aderare, romanii vor putea candida la Primaria Parisului sau Budapestei sau oriunde in Uniune.
Acest drept a generat mari controverse in unele state atunci cand a fost introdus. Daca in Suedia si Olanda rezidentii beneficiau dinainte de acest drept, in Franta el a fost considerat un atac la adresa cetateniei nationale. Dreptul de a depune petitii la Parlamentul European si la Avocatul Poporului in oricare dintre limbile oficiale ale Uniunii, printre care se va numara si limba romana, dreptul de a primi raspuns in aceeasi limba, dreptul la protectia diplomatica a altui stat membru al Uniunii, intr-o tara in care statul national nu este reprezentat si dreptul de acces la documentele Uniunii sunt alte beneficii care vin o data cu cetatenia europeana.
Aparuta peste noapte
Cetatenia europeana este, ca si alte prevederi avangardiste, creatia Tratatului de la Maastricht. In prima instanta, acesta nu includea acest concept. A fost ideea primului ministru de atunci al Spaniei, Felipe Gonzales, de a a apropia oamenii de UE, si asa a aparut cetatenia europeana. Multi s-au opus, motivand ca se doreste crearea unei identitati supranationale artificiale pe baza sentimentului national. Cu toate dezbaterile iscate, nu au fost rezultate spectaculoase pana in prezent si conceptul nici nu a mai fost imbunatatit. Tratatul de la Amsterdam a mai adaugat cateva drepturi anemice, dar Constitutia nu aduce chiar nici o noutate.
Nici cea mai aprinsa critica la adresa cetateniei europene, si anume excluderea celor care locuiesc pe teritoriul unui stat fara sa aiba insa si cetatenia acelui stat, nu a fost pana acum rezolvata.