x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Dubai, locul noilor minuni ale lumii

Dubai, locul noilor minuni ale lumii

04 Feb 2005   •   00:00

TURISM
DESTINATIE - Numai cinci ore de zbor de la Bucuresti Dubai nu mai este o destinatie exotica. Orasul, care da si numele emiratului, a devenit in ultimii ani tinta a zeci de milioane de turisti, dar si a unor viguroase fluxuri de investitii.
DAN CONSTANTIN

PRIVIT. In Dubai lucreaza circa 4.500 de romani, dar ei se multumesc sa admire luxosul Burj Al Arab pe dinafara, preturile fiind peste puterea portofelului unui om obisnuit
Cinci ore de zbor despart Bucurestii de Dubai. Pentru calatorul care intra in premiera in acest oras se deschid ferestre cu atatea noutati, unele uluitoare, care produc in multe cazuri sindromul dragostei la prima vedere.

SIGUR. Acest coup de foudre incepe din aeroportul ultramodern, construit ca o veritabila oaza de verdeata, in care palmierii si jocurile de apa insotesc fluxul de calatori spre punctele de control. Formalitatile de intrare nu sunt complicate, existenta vizei de intrare fiind insa obligatorie, iar amprentarea retinei fereste autoritatile de admiterea sub identitati false.

De altfel, Dubai este considerat unul dintre cele mai sigure locuri din lume, caracteristica pastrata printr-o politie ferma, dar formata pe suportul unei atitudini deschise si tolerante. Aceasta este o oaza in mijlocul lumii islamice, in care excesele sunt la ordinea zilei.

Conglomeratul cultural si religios se vede la tot pasul. Portul traditional arab, cel asiatic sau european sunt raspandite in magazinele uriase, hotelurile de lux sau bancile care duduie de clienti. Se simte pulsul banilor, tehnologiile moderne sunt folosite cu dezinvoltura, iar orele de rugaciune sunt respectate cu strictete de practicanti, fara sa perturbe ritmul celorlalti.

Turismul a devenit in ultimii ani sectorul care contribuie majoritar la formarea PIB-ului (comparabil cu al Romaniei, dar realizat statistic de 700.000 de localnici).

Atractiile sunt numeroase. De pilda, acum se desfasoara, timp de o luna (15 ianuarie-12 februarie), Festival shopping, care aduce la a X-a sa editie 3,4 milioane de vizitatori. In timp ce Bulgaria are un pavilion, Romania nu a descoperit oportunitatea de a se prezenta in fata unor oameni cu bani multi.

LUX. Cei mai avuti sau cei mai excentrici aleg sa stea la Burj Al Arab, singurul hotel din lume de sapte stele. Impresia este ca descoperi a opta minune a lumii in aceasta supersofisticata constructie ridicata in mare. Aur si marmura, vegetatie luxurianta iesita din cascade de apa dirijate electronic, meniuri din orice bucatarie a lumii, spectacole, o paza discreta si eficienta arata ca limitele de sus ale traiului unui seic pot fi atinse si de muritorii care pot sa plateasca cel putin 1.500 de dolari pentru cel mai ieftin apartament de lux din hotel. Asa cum precizeaza explicit nota de prezentare, la acest pret de 5.500 Dirhami (3,65 pentru 1 USD) se adauga 10% servicii si 10% taxa municipala, cu sublinierea ca micul dejun nu este inclus si nici transferul (cu elicopterul sau masini Bentley sau Rolls de la aeroport). Pentru comparatie, apartamentul regal costa 37.500 Dirhami (peste 10.000 USD pe noapte).

SAFARI SI VANATOARE CU SOIMI IN DESERTUL ARABIEI
In 1960, Dubai era o asezare modesta al carei viitor suna sumbru: pescuitorii de perle din zona intrasera in faliment deoarece japonezii prosperau din perlele de cultura. Allah le-a ascultat rugile si le-a dat petrolul. Din 1968 a inceput ridicarea actualului oras, conceput ca o intinsa oaza de verdeata smulsa din desert la marginea marii. Pentru intretinerea spatiilor verzi se cheltuiesc anual 32 de milioane de dolari. In 2006 este prevazuta finalizarea celei mai inalte cladiri din lume, de peste 800 de metri, care va depasi de 2,5 ori recordul actual al emiratului, Burj Al Arab. In deliciile turistice sunt incluse si cursele de masini prin desert - safari. Coloanele de Toyota Land Cruiser se insira pe dune, plonjand pe pante de 50-60 de grade. Un montagne-russe care pare fara sfarsit. O masa in cort alaturi de un crescator de soimi aduce aminte ca zborul si vanatoarea au fost invatate de oameni ca mijloace de a fi mai aproape unii de altii.
×
Subiecte în articol: dubai