x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Dupa ce votam, mergem la schi

Dupa ce votam, mergem la schi

25 Noi 2004   •   00:00

VACANTA DE IARNA
Vesti bune din statiunile montane

Iarna si-a intrat in drepturi in statiunile montane. Reporterii nostri v-au informat despre starea partiilor, despre felul in care hotelierii isi asteapta oaspetii. Concluzii optimiste: aproape peste tot, vacanta poate debuta in conditii bune dupa ce trecem de alegeri. In episodul de azi statiunea Vatra Dornei. Vatra Dornei este locul in care turistii au cum se distra. Statiunea are doua partii de schi omologate, un frumos parc bine luminat noaptea si o multime de restaurante din care, dupa o seara de distractie, nu pleci cu buzunarele goale.

CATALIN PRUTEANU, FLORINA ZAINESCU

Continuare
Atractia principala pentru turisti o reprezinta sporturile de iarna. Statiunea are o oferta destul de consistenta: zboruri cu parapanta, cursuri de schi si expeditii cu snowmobilul. Intre 10 decembrie si 20 februarie, incepe sezonul de parapanta. Un astfel de curs costa in jur de 150 de euro si dureaza intre 7 si 10 zile. Cursul tine pana la 10 zile, in functie de cum invata clientul. Daca in 10 zile omul n-a invatat, inseamna ca e antitalent, spune Craciun Todasca, unul dintre cei care se ocupa cu organizarea unor astfel de cursuri. La sfarsitul celor 10 zile, se da un examen si se obtine un permis de conducere a parapantei.

DIVERSITATE. In ceea ce priveste schiatul, oferta este si mai variata. Se fac cursuri de schi alpin, de schi fond (alergare pe schiuri) si schi-coarda, in ultima situatie schiorul fiind tractat de un autovehicul. O ora si jumatate de instructie costa 240.000 de lei. Cu cat scoala e mai lunga, cu atat e mai scump, spune Craciun Todasca. Se mai pot face ore de Cross Country, care sunt trasee montane parcurse impreuna cu un ghid care cunoaste foarte bine traseul. O alta distractie e reprezentata de ascensiunile montane cu un vehicul 6x6 cu senile. O persoana plateste 250.000 de lei pentru o ora de senzatii tari. Pentru un milion si jumatate de lei pentru fiecare persoana, se fac ascensiuni montane cu snowmobilul in Muntii Calimani, in Muntii Suhardului, in masivele Giumalau si Rarau.

Click
CALM! E loc pentru toata lumea, instalatia de transport functioneaza

OMOLOGARE. Ambele partii omologate din Vatra Dornei au grad de dificultate mediu. Partia Parc are o lungime de peste 900 de metri, iat Partia Dealul Negru are cam 3.000 de metri, cu o diferenta de nivel de 441 de metri. Telescaunul de pe aceasta partie poate transporta 200 de schiori in fiecare ora. Pentru a fi omologate, partiile trebuie sa indeplineasca anumite conditii: sa fie curate, adica sa fie curatate de cioate si de busteni, sa nu aiba pe margine garduri, afirma Craciun Todasca. Alte conditii pe care trebuie sa le indeplineasca o partie sunt calitatea zapezii, gradul de inclinare, posibilitatile de acces si lipsa pericolelor de avalansa. In sezonul de schi, partiile sunt supraaglomerate. Am vazut cozi de sute de oameni la telescaun si uneori sunt cam 500-600 de schiori pe partii, mai spune Craciun. Din fericire, conditiile in care se practica sporturile de iarna la Vatra Dornei sunt foarte sigure. Nu sunt accidente mortale sau avalanse.

IN PREGATIRI. Acum stratul zapezii are o grosime de 10 centimetri. Localnicii estimeaza ca se va putea schia pana duminica, insa cu conditia ca ninsoarea sa continue in acelasi ritm ca pana acum. Daca ninge, pe 1 decembrie, partiile sunt pline de schiori, spun oamenii care se ocupa cu punerea in miscare a telescaunului. Instalatia de telescaun si de schi este pregatita si isi asteapta primii clienti. O cursa dus-intors costa 100.000 de lei, iar una dus doar 70.000. De langa Partia Dealul Negru se pot inchiria schiuri cu 100.000 de lei pe zi si 25.000 de lei pe ora, desi domnul Radu, unul dintre cei cu afaceri in domeniu, spune ca preturile ar mai putea creste daca se va aduce echipament nou. Dupa ce mergem la vot, duminica, luam schiurile in picioare, spune, cu optimism, Craciun Todasca.

PRETURI
Un echipament complet pentru amatori va poate scoate din buzunare pana la 12 milioane de lei. Schiurile costa intre sase si sapte milioane de lei, claparii sunt si ei in jur de patru milioane, iar betele se incadreaza intre 400 si 500.000 de lei. Este o suma modesta fata de pretul unui echipament profesionist de schi, care merge pana la 1.500 de euro.

VATRA DORNEI
LOCATIE. Vatra Dornei (judetul Suceava) se afla la confluenta raurilor Dorna si Bistrita, in Tara Dornelor, una dintre cele mai pitoresti depresiuni ale Carpatilor Orientali, la o altitudine de 802-808 m. Este inconjurata de Muntii Giumalau, Muntii Bistrita, Muntii Calimani, Muntii Rodna, Muntii Suhard si Muntii Obcina Mestecanis.

TRANSPORT. La Vatra Dornei se poate ajunge fie cu masina, pe DN17 ( E 576) Cluj - Vatra Dornei - Suceava, fie cu trenul, pe ruta Suceava - Vatra Dornei - Cluj. Accesul se mai poate face si pe Valea Bistritei pe soseaua ce leaga municipiul Piatra-Neamt de Vatra Dornei (165 km). Datorita pozitionarii geografice, de aici se pot face excursii la manastirile din nordul Moldovei sau in Maramures.

SALVAMONT. In Vatra Dornei, in toate cabanele, in preajma partiilor de schi si pe toate pliantele de prezentare apar numerele Serviciului Salvamont: 0230-37.27.67 sau Petre Ariciuc, sef formatie Salvamont 0744.33.23.78 - pentru urgente. Pentru Salvamont Vatra Dornei lucreaza 14 oameni: doi angajati si 12 voluntari. Sunt dotati cu toate echipamentele necesare, iar in timpul iernii patruleaza in permanenta in zona partiilor. Plus ca tin legatura, prin statie, cu cabanele din creierul muntilor, a declarat Carmina Chiuzan.

SANIUS. Statiunea are doua partii de schi omologate, Parc si Dealul Negru, ultima avand o lungime de 3.000 de metri, cea mai lunga partie de schi din tara. Ambele au grad de dificultate mediu. Exista o oferta variata de sporturi de iarna: cursuri de schi si de parapanta, inchiriere de schiuri si sanii, ascensiuni cu snowmobilul, plimbari cu telescaunul.

CONCURS
Jurnalul National va invita la un concurs de iarna. Din orice loc al tarii va aflati ne puteti trimite fotografii cu cel mai frumos moment din concediul dumneavoastra prin intermediul telefonului mobil sau al camerei digitale, la adresa de e-mail vacante@jurnalul.ro. Cele mai bune fotografii vor fi publicate.
×