x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Educatia britanica si toceala romaneasca

Educatia britanica si toceala romaneasca

23 Sep 2004   •   00:00
EUGENIA MIHALCEA

Ariadna a castigat o bursa integrala la Colegiul Ashbourne din Anglia. Din cauza cheltuielilor foarte mari cu masa si cazarea, ea a facut ultimii doi ani ai liceului in unul singur. Anul acesta s-a intors la Ploiesti, la Colegiul Mihai Viteazul, pentru a termina in Romania clasa a XII-a si pentru a da bacalaureatul. Dupa aceea ar vrea sa aplice din nou, de data asta pentru o universitate din Anglia.

DECIZIA. La Colegiul Ashbourne a plecat la finele clasei a X-a, dupa ce s-a hotarat in ce tara sa isi continue studiile. Pe Internet am gasit oferte de la mai multe scoli din Anglia, Elvetia, Belgia, Olanda. Dar am considerat ca e mai apreciata o scoala din Marea Britanie, asa ca anul trecut in februarie am dat examenele, isi aminteste Ariadna. A fost admisa la o scoala internationala, unde jumatate dintre elevi sunt englezi, iar cealalta jumatate straini. Pe 8 septembrie 2003 a inceput cursurile, unde a optat pentru trei materii, respectiv Literatura Engleza, Politica - guvernamentala si internationala - si Matematica. Aici, in tara se fac 17-18 materii, acolo doar trei, dar foarte concentrate, ne lamureste liceeana.

TESTELE. Chiar daca sunt numai trei materii, ea a sustinut doua randuri de examene, in ianuarie si in iunie-iulie. Am dat in total 21 de examene, dar pe module, adica sase module pentru fiecare materie. Cat despre cliseul ca strainii n-au cultura generala, Ariadna este de parere ca nu e nici pe departe adevarat. Ei sunt mult mai focalizati pe ce vor sa faca la facultate, mult mai bine pregatiti. Pentru ca numai in ultimii doi ani de colegiu fac trei materii, dupa clasa a X-a, cum ar veni, dau examen la sapte materii, un fel de bacalaureat la noi. In rest, nu sunt lucrari scrise, ascultare la tabla sau teze.

VENITUL PARINTILOR. Prima intalnire cu colegii a fost destul de socanta pentru Ariadna. Asta pentru ca nu au intrebat-o cum o cheama sau din ce tara e, ci din ce clasa sociala face parte, ce sunt parintii ei si ce venit au. Mi-a luat ceva timp sa ii conving ca venitul parintilor mei este de 50 de lire, adica cea mai ieftina chirie din Anglia.

Dupa ce termina clasa a XII-a in Ploiesti, Ariadna vrea sa aplice pentru o universitate din Anglia. Voi face politica, dar in strainatate, pentru ca acolo este o materie privita la alt nivel.

CAZAREA

Colegiul Ashbourne, unde a studiat Ariadna, oferea elevilor posibilitatea de cazare la diferite hoteluri cu care avea contracte. Dar pentru ea si mai ales pentru parinti, unul profesor-sculptor si celalalt inginer-chimist, erau foarte scumpe. Asa ca a stat la inceput in afara Londrei, la niste prieteni, de unde facea peste patru ore pana la scoala, iar mai tarziu s-a mutat la o gazda, mai central, si mai aproape de unitatea de invatamant, unde platea 100 de lire pe saptamana. Din cauza ca bursa suporta numai cheltuielile de scolarizare, parintii fetei au fost nevoiti sa suporte cheltuielile cu masa si cazarea.
×