Strategia guvernamentala pentru imbunatatirea situatiei rromilor din Romania are rezultate multumitoare, conform raportului intocmit de Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Rromi, in colaborare cu Institutul pentru o Societate Deschisa.
ELENA STAN
Unul dintre cele zece domenii ale strategiei il reprezinta educatia. Dupa trei ani de la adoptarea strategiei, inspectorii scolari rromi din mai multe judete au ajuns la concluzia ca programul guvernamental Laptele si cornul, oferirea de catre primarii, cu titlu gratuit, a rechizitelor necesare elevilor proveniti din familii defavorizate (intre care si rromi), acordarea de burse sociale, locurile gratuite in tabere de vara pentru elevii rromi participanti la Olimpiada Nationala de Limba Literara Romani, pregatire gratuita si asigurarea unei gustari, ca, de exemplu, in judetul Dolj, au facut sa creasca simtitor numarul elevilor rromi din scoli.
CONTRIBUTIE. Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) a avut si are in continuare o contributie importanta la reusita acestei strategii, prin locurile speciale pentru rromi din licee si facultati, cat si prin pregatirea si incadrarea in munca a profesorilor de limba romani. La ora actuala, sunt tot mai multi copiii care invata in limba romani. Acest lucru a fost posibil si datorita educatiei facute parintilor si profesorilor.
Alaturi de aceasta strategie s-au desfasurat mai multe programe si proiecte finantate de Banca Mondiala, din fonduri PHARE sau din contributii proprii ale organizatiilor nonguvernamentale care se ocupa de problemele copiilor rromi.
STATISTICI
Potrivit recensamantului din 2002, in Romania traiesc aproape 600.000 de rromi. Unii sociologi sustin insa ca in tara noastra 2,5 de milioane de persoane ar apartine acestei etnii.Citește pe Antena3.ro