x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Elevii invata exercitii in caz de evacuare

Elevii invata exercitii in caz de evacuare

17 Dec 2004   •   00:00

Pentru ca iarna este anotimpul favorabil incendiilor, pompierii si profesorii au inceput campania de instruire a elevilor. Pana la sfarsitul anului, la toate unitatile scolare se vor desfasura exercitii de evacuare in caz de incendiu.


OANA ANTONESCU

DEMONSTRATIE. La Liceul Teoretic Stefan Odobleja, pompierii i-au invatat pe scolari regulile de evacuare in caz de incendiu
Brigada de Pompieri a Capitalei a inceput, din luna septembrie a acestui an, o serie de exercitii demonstrative pentru elevi, pentru situatiile in care sunt nevoiti sa evacueze scoala in caz de incendiu. In prealabil, profesorilor li s-a facut un instructaj de baza prin care sa invete copiii ce trebuie sa faca intr-o astfel de situatie extrema. Ministerul Educatiei si Cercetarii a elaborat o serie de norme privind prevenirea si evacuarea in caz de incendiu in scoli.

MATERIALE. Brigada de pompieri a realizat in acest sens un CD cu informatii legate de incendii, de la surse, prevenire si pana la stingerea lor. Nu este prea usor sa ai de-a face cu copii in situatii de acest gen pentru ca ei nu realizeaza in totalitate situatiile dramatice, iar instructajul il considera un joc. Totusi, au dobandit multe cunostinte teoretice in cadrul orelor de dirigentie, este de parere Iulian Rontescu, responsabil pe probleme de prevenire al incendiilor si profesor de sport la Liceul Teoretic Stefan Odobleja din Sectorul 5 al Capitalei.

Incepand cu acest an exista mai multi responsabili la Brigada de Pompieri care se vor ocupa de prevenirea incendiilor in scoli, iar instructajele sunt mult mai organizate. De asemenea, exista si mai multe institutii de invatamant dotate cu instalatii de sonorizare in caz de incendiu, iar profesorii au acces la mai multe materiale didactice. In ultimii ani au fost initiate o serie de concursuri pentru copii, care aveau ca tema prevenirea si stingerea incendiilor.

MASURI. Regula de baza pe care elevii trebuie sa o urmeze in cazul in care izbucneste un incendiu este evacuarea scolii. Un rol important in aceasta misiune il au profesorii, care trebuie sa-i dirijeze pe micuti catre caile de evacuare. In acest sens, chiar si cele mai vechi scoli au minimum doua iesiri pe care trebuie sa le foloseasca in cazuri de acest gen, pentru a evita imbulzeala. Din pacate, exista o obisnuinta din partea elevilor de a iesi numai pe usa pe care o folosesc frecvent, uitand sa le foloseasca pe cele pe care ei le numesc de protocol si acesta poate fi un impediment major in actiunea de evacuare, a constatat Serban Sfarlos, inspector-sef pe probleme de prevenire a incendiilor in Sectorul 5 al Capitalei. Singurele lor responsabilitati sunt de a iesi in siguranta din scoala si de a nu se intoarce sub nici o forma in locul in care s-a produs incendiul. Cele mai multe pierderi omenesti au loc atunci cand oamenii se intorc in cladirea in flacari pentru a recupera diverse obiecte. La fel de important este ca elevii sa pastreze linistea pentru ca instructiunile liderilor sa fie auzite.

CADRELE DIDACTICE. Profesorii, la randul lor, au datoria de a-i organiza pe micuti, de a-i calma si de a-i conduce spre iesire. In plus, ei trebuie sa ia si catalogul din clasa pentru ca dupa evacuare sa constate eventuala absenta a vreunui elev. Este foarte important ca profesorul sa sesizeze lipsa unui copil, iar in ce priveste gestul de a lua catalogul, ei au dobandit deja un automatism de-a lungul anilor, mai crede Serban Sfarlos. O situatie mai dificila pentru ei este aceea in care incendiul izbucneste in timpul pauzei, iar liderul de grup nu se afla langa ei.

LOCATIILE. Laboratoarele de chimie sunt sursa principala de izbucnire a incendiilor; aici se pot produce explozii, iar propagarea focului este mult mai rapida. Susceptibile de incendii sunt si scolile care dispun de o centrala termica proprie sau cele care au scari de lemn. Desi incalzirea la majoritatea scolilor din zonele rurale se face cu sobe si sunt predispuse la incendii, evacuarea se face mai rapid intrucat majoritatea au doar parter si un singur etaj. Cred ca propagarea informatiilor referitoare la incendii ar trebui sa se faca in cadrul orelor de dirigentie. Profesorii ar putea adresa invitatii brigazilor de pompieri pentru ca acestia sa le explice copiilor tot ce inseamna prevenirea incendiilor, dar si reguli de evacuare, in cazul in care se intampla totusi, crede Iulian Rontescu.

×
Subiecte în articol: evacuare