x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Euro, dupa 2012

Euro, dupa 2012

02 Ian 2005   •   00:00

MONEDA UNIUNII
Fiecare tara candidata la Uniunea Europeana poate sa decida data la care va adopta euro ca moneda nationala, tratatul de la Maastricht neprevazand un calendar strict. Asa ca oficialii romani au avansat ca data-limita anii 2012-2013, lasand o perioada de tranzactie de 3-4 ani dupa aderarea la UE, pentru a pregati economia sa faca fata unor cerinte foarte dure, fara de care trecerea la euro nu poate fi posibila. Dupa aceasta perioada mai urmeaza un interval de monitorizare de minimum doi ani, in care tara candidata este obligata sa respecte strict criteriile de performata economica stabilite la Maastricht.
DANIELA IVAN

Monitorizare. In viziunea noastra, termenul de 2012-2013 nu trebuie depasit. Am propus o perioada de trei-patru ani dupa aderarea la UE pana la momentul inceperii pregatirilor de integrare in Uniunea Monetara, tocmai pentru a fi foarte bine pregatiti, a declarat viceguvernatorul BNR Cristian Popa. El a adaugat ca Banca Centrala doreste ca intervalul de monitorizare sa fie minim, adica cei doi ani ceruti de Comisia Europeana. In acelasi timp, oficialul BNR sustine ca aceasta amanare va permite continuarea ajustarilor structurale necesare si dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Astfel, politicile monetare vor impulsiona continuarea reformelor economice.

CRITERII. Cinci criterii de performanta trebuie indeplinite pentru trecerea la euro. Deficitul bugetar al tarii candidate nu trebuie sa depaseasca 3% din Produsul Intern Brut(PIB), iar datoria publica este limitata la 60% din PIB. De asemenea, rata inflatiei poate fi cu cel mult 1,5 puncte procentuale mai mare decat media din cele trei state cu cea mai redusa inflatie, iar rata dobanzii pe termen lung nu trebuie sa depaseasca decat cu maximum doua puncte media din acele trei state.

PURGATORIU. Adoptarea euro presupune trecerea printr-un purgatoriu economic, care tine minimum doi ani, daca totul merge bine. Insa acest proces se poate intinde pe o perioada mai lunga daca intervin derapaje. In aceasta perioada, Banca Centrala nu poate interveni in sprijinul monedei nationale, iar cursul trebuie sa se mentina stabil timp de doi ani. Sunt permise variatii foarte mici, care sa se incadreze intr-o banda foarte ingusta ñ2,25%. Totusi, in practica, Comisia si BCE vor putea tolera o incalcare a bandei inguste, dar numai in sensul aprecierii, nu si al deprecierii monedei, precum in cazul Greciei, care a suferit o apreciere de circa 9% a monedei sale fata de paritatea centrala. Insa, in practica, rezulta o banda asimetrica, de +15% si -2,25%, care trebuie aparata timp de cel putin doi ani, cu forte proprii, fara vreun sprijin extern.

Practic, in perioada de monitorizare, banca centrala a statului candidat are o liberatate de miscare limitata, iar parghiile monetare sunt practic anihilate. Cursul de schimb al monedei nationale va avea o flotare libera, iar interventiile administrative ale bancii nationale sunt interzise.

Euro va ajunge moneda oficiala a Romaniei la 5-6 ani dupa ce tara noastra va intra in Uniunea Europeana. Data exacta depinde numai de posibilitatile economiei romanesti de a sustine cerinte foarte dure impuse de UE.
×