x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Fascinatia pelerinajului la manastiri

Fascinatia pelerinajului la manastiri

06 Dec 2004   •   00:00

VACANTA DE IARNA
Linistea sufleteasca obtinuta cu ocazia pelerinajelor provine din rugaciunile pe care monahii obisnuiesc sa le faca pentru oaspeti. Experienta spirituala conteaza atat de mult, incat nici nu este nevoie sa fii religios, ci doar deschis pentru experiente noi ca sa te bucuri de bunastarea care ti se ofera.
ADRIAN N. IONESCU

Click
CURTEA DE ARGES. Spiritualitatea sacrificiului da fiori, iar legenda capata glas
Tot omul doreste ca macar in vacanta sa aiba la dispozitie cat mai mult lux si veselie, de preferinta pe masura pungii. Pe de alta parte, turismul si-a dezvoltat in ultima vreme segmente specializate, unul dintre ele vizand ceea ce in terminologia bransei se cheama turism religios. La confluenta acestuia cu spiritualitatea a proliferat un fenomen mai mult decat turistic: pelerinajul organizat. Fascinatia acestuia provine mai putin sau, uneori, aproape deloc din facilitati turistice de exceptie, ci, tocmai dintr-o austeritate mai mult sau mai putin sofisticata. Pentru fiecare, dupa cat il tine cultura sau chiar credinta.

OFERTA. Secretul pare ca sta altundeva decat in componenta turistica a ofertei. In adevaratul pelerinaj, experienta spirituala conteaza atat de mult, incat nici nu este nevoie sa fii religios, ci doar deschis pentru experiente noi, ca sa te bucuri de bunastarea care ti se ofera, spune parintele diacon Cristinel Trandafir, de la Biroul de pelerinaje al Patriarhiei Romane. Tanarul slujitor al bisericii ar fi gata sa-ti vorbeasca ore intregi, inclusiv despre cei de alte confesiuni, anglicani, protestanti si catolici, care au participat la pelerinaje in Romania si au ramas impresionati atat de castigul spiritual dobandit, cat si de ospitalitate. O atmosfera de comuniune vie se tese intre cei ce doar par ca sunt excursionisti, sub grija unui ghid pentru care dragostea pentru aproape nu este doar dogma sau sarcina de serviciu, ci adeseori, chiar vocatie. Dupa o zi de pelerinaj, oamenilor le vine greu sa spuna care parte a fost mai frumoasa: cea de vacanta sau bogatia sufleteasca capatata in niste locuri sfinte. Acolo spiritualitatea profund romaneasca, istoria si o suma intreaga de daruri pe care oamenii le fac oamenilor contribuie la un sentiment de implinire. Pelerinii chiar simt ca li se implineste anul care li se sfarseste, explica parintele diacon Trandafir.

PIATA SI CARITATE. Exista cerere si oferta pe aceasta piata sui generis, dar diaconul Trandafir spune ca, in afara de acoperirea cheltuielilor, restul veniturilor este repartizat Asezamantului Justinian Marina, de asistenta sociala pentru copiii victime ale violentei familiale.

Exista si organizatori particulari, dar cele mai indicate sunt centrele de specialitate ale mitropoliilor tarii. Unele dintre ele primesc comenzi de la organizatorii de grupuri care incearca sa adune mai multe preferinte pe un acelasi traseu. Traseele de iarna propuse de Biroul de specialitate al Patriarhiei Romane pot servi un exemplu, dar amatorii si curiosii din alte zone ale tarii pot lua in considerare ghidul de contacte alaturat.

Click
VORONET. O irepetabila culoare a linistii

CONDITII. Pentru nenumaratele tinte pe care centrele de pelerinaj din tara le propun, uneori conditiile de cazare si masa nu suporta clasificarea in stele sau margarete. Chiar daca seamana cu cele ale pensiunilor, pentru o camera de oaspeti pretul este mai degraba simbolic, de 100.000, 200.000 cel mult si rareori 300.000 de lei. Alteori insa, cand cererea e mare, sunt disponibile doar camere cu mai multe paturi, cu apa curenta si grupurile sanitare comune. In decembrie insa nu e cazul.

Manastirile de buna si veche traditie ofera gratuit si masa, si cazare, obiceiul fiind ca, in schimbul acestora, oaspetii sa contribuie intr-un fel sau altul la resursele manastirii cu daruri care se pot rezuma si la o sticla de ulei si o punga cu zahar. Obiceiul nu este obligatoriu, cum este cel al bacsisului in turism.

PETRECEREA DINTRE ANI. Dintre traseele care includ si Revelionul, cel care vizeaza zona Neamtului ramane cel mai accesibil. Intre ani, pelerinajul armonizeaza colindele locale nepervertite de false modernitati, masa festiva la restaurantul unui hotel de doua stele, unde se si doarme, dar si evenimentul unic al slujbei dedicate Sfantului Vasile cel Mare, la 1 ianuarie. Specialistii mai recomanda autenticitatea rara a obiceiurilor de iarna din zona Manastirii Barsana, situata aproape de malul Izei, pe drumul de la Borsa la Sighetul Marmatiei, care ocoleste Viseul.

DESCHIDERE

In adevaratul pelerinaj, experienta spirituala conteaza atat de mult, incat nici nu este nevoie sa fii religios, ci doar deschis pentru experiente noi, ca sa te bucuri de bunastarea care ti se ofera

RUGACIUNE

Linistea obtinuta cu ocazia pelerinajelor de Craciun si de Revelion provine si din rugaciunile pe care monahii obisnuiesc sa le faca pentru oaspeti. Acesta este unul din rosturile lor si este modul lor de a ajuta lumii. In plus, sarbatoarea de Craciun este prin definitie optimista, fiind vorba de nasterea Domnului Iisus Christos si nu de patimile lui, asa cum se intampla de Pasti

ALEGERE

Dupa o zi de pelerinaj, oamenilor le vine greu sa spuna care parte a fost mai frumoasa: cea de vacanta sau bogatia sufleteasca capatata in niste locuri sfinte. Acolo spiritualitatea profund romaneasca, istoria si o suma intreaga de daruri pe care oamenii le fac oamenilor contribuie la un sentiment de implinire. Pelerinii chiar simt ca li se implineste anul care li se sfarseste
Cristinel Trandafir
parinte diacon, Biroul de pelerinaje al Patriarhiei

.

PELERINI LA MUNTELE ATHOS
Click
Mirajul Muntelui Sfant Athos si al locurilor sfinte din Israel este inepuizabil. Ierusalimul este o mare capitala foarte atractiva si pentru clientii cu dare de mana ai agentiilor de turism. Si aici, ca in majoritatea celorlalte cazuri, preturile institutiilor bisericesti functioneaza ca reper minim. Cel al Patriarhiei se ridica la 850 de euro de persoana (transport, cazare, mic dejun si cina si alte taxe) cu conditia ca grupul sa ajunga la 30. Traseul nu rateaza aproape nici unul din locurile sfinte ale Evangheliei. Pelerinajul la Istanbul, fosta capitala (imperiala) a Ortodoxiei, este cel mai dificil pentru credinciosii mai putin toleranti, dar cel mai atractiv pentru calatorii cu profil mai curand turistic. Un pret minimal pentru perioada 29 decembrie-2 ianuarie nu depaseste 225 euro, fara excursiile optionale si taxe.

Refugiile si raiul de liniste si reculegere ale Muntelui Athos sunt aureolate de traditia conform careia insasi Maica Domnului, impreuna cu Sfantul Apostol Ioan au fost fermecati de acele locuri, pe care Maica Domnului le-a sortit exclusiv calugarilor. Muntele are un statut juridic autonom aparte si nu permite usor nici accesul celorlalti barbati, ceea ce inseamna ca atractia functioneaza numai pentru barbatii singuri sau ale caror perechi accepta programe diferite.

.

MANASTIREA NEAMTULUI
Click
La 15 kilometri nord-vest de Targu Neamt, in mijlocul unor codri seculari si strajuita de trupurile de piatra ale muntilor, isi ridica turlele-i mandre Manastirea Neamtului. Este cea mai veche dintre asezarile monahale din Moldova, fiind ctitorita in secolul al XIV-lea de Petru I Musat. Un secol mai tarziu, Stefan cel Mare a ridicat aici o biserica in anul in care ostile Moldovei castigau batalia impotriva regelui Ioan Albert (1497). In incinta manastirii se afla doua biserici, doua paraclise, turnul-clopotnita cu 11 clopote si Seminarul Teologic Veniamin Costache.

Asezamantul adaposteste valoroase opere de arta, printre comorile Neamtului numarandu-se o icoana a Maicii Domnului pictata in anul 665 in Israel - facatoare de minuni, icoana lui Nicolae Grigorescu Fuga din Egipt, pavajul altarului ce a apartinut Cetatuiei Neamtului (adus aici prin 1717) si catapeteasma fostei biserici din Cetatea Neamt. Locasul are cea mai mare si mai veche biblioteca manastireasca - numara peste 600 de ani de existenta si peste 18.000 de volume, unele fiind primele tiparituri din tara.

.

PLEDOARIE
Click
HUSI. Biserica mica aduce aminte de intimitatea sentimentului religios
Sa ajungi la locurile fierbinti ale spiritualitatii romanesti, sa iei contact cu viata monahala, sa afli lucruri importante pentru cultura tarii sau intamplari inedite despre personalitati ale acesteia, detalii greu de gasit in enciclopedii sau ghiduri turistice, sa mananci in trapeza unei manastiri fara sa ti se ceara nimic in schimb, chiar daca obiceiul este sa aduci in dar si doar o sticla de ulei sau o punga de zahar, sa dormi in camerele de oaspeti ale unei manastiri (arhondiacul), chiar sa participi la o liturghie, ori si numai sa petreci un ceas in mijlocul manastirii, atent la metabolismul sau abstract si secret, toate aceste lucruri sunt rugaciune, spune diaconul Trandafir. In greaca, liton - ergon inseamna adunare, lucrare comuna. Pentru ca toate acestea se transforma pe nesimtite intr-o stare de spirit pe care nu si-o mai pot refuza nici temperamentele explozive sau managerii pragmatici, cei care, constient sau nu, isi refuza rugaciunea.

.

INFO
ORGANIZARE. Biserica Ortodoxa Romana este organizata ca Patriarhie si cuprinde cinci mitropolii in tara, cu 10 arhiepiscopii si 15 episcopii, si 12.326 de preoti si diaconi. In cuprinsul Patriarhiei functioneaza 391 de manastiri, 177 de schituri si 5 de metocuri, in care vietuiesc 2.748 de calugari si 4.883 de calugarite.

CAZARE. O camera de oaspeti in manastiri se inchiriaza la un pret simbolic de o suta, doua, cel mult, si rareori 300.000 de lei. Atunci cand cererea este mare, sunt disponibile doar camere cu mai multe paturi, cu apa curenta si grupurile sanitare comune. Unele manastiri ofera gratuit atat cazarea, cat si masa, dar in schimbul acestora pelerinul trebuie sa faca unele daruri simolice asezamantului.

MONAHISM. Sfantul Vasile cel Mare (330-379 d.H.), cu a carui zi incepe noul an, este cel care a intocmit (amanuntit si temeinic) edificiul spiritual al monahismului. Desi calugari au fost pe meleagurile noastre inca din vremurile de dupa misiunea apostolica a Sf. Andrei, cele mai importante izvoare istorice ne-au ramas incepand cu secolul al XIV-lea. Parintele Nicodim cel Sfintit de la Tismana a reorganizat monahismul romanesc dupa cutuma Muntelui Athos.

CONTACTE UTILE

  • Arhiepiscopia Tomisului Tel/Fax: 0241-61.40.20; 0241-61.17.32
  • Mitropolia Moldovei si Bucovinei - Centrul de Pelerinaj Sf. Parascheva Iasi Tel: 0232-27.69.07; Fax: 0232-27.68.67; E-mail: office@centruldepelerinaj.ro
  • Mitropolia Olteniei Tel: 0251-40.66.46: E-mail: info@pelerinaje.ro
  • Patriarhia Romana Tel: 021-313.37.46; Tel/Fax: 336.99.21
  • Alte adrese utile pot fi gasite la: http://www.romarch.org/patriarhia.php
  • .

    DATA
    MANASTIREA TINTA
    MANASTIRI PE TRASEU
    PRETUL (LEI)
    7 decembrie Samurcasesti Curtea de Arges (Sarbatoarea Sfintei Cuv. Filofteea) – Trivale 450.000
    11 decembrie Catedrala Arhiepiscopala Targoviste Stelea – Dealu – Viforata – Targoviste Biserica Domneasca 280.000
    12 decembrie Cozia Cotmeana – Catedrala Episcopala Ramnicu-Valcea – Schitul Ostrov 370.000
    18 decembrie Caldarusani Cernica – Pasarea 250.000
    30 dec – 2 ian Varatec Bistrita – Sihastria – Secu – Neamt 4.500.500

    .

    CONCURS
    Jurnalul National va invita la un concurs de iarna. Din orice loc al tarii va aflati ne puteti trimite fotografii cu cel mai frumos moment din concediul dumneavoastra prin intermediul telefonului mobil sau al camerei digitale, la adresa de e-mail vacante@jurnalul.ro. Cele mai bune fotografii vor fi publicate.
    ×
    Subiecte în articol: manastiri