x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Grecia, paradisul tarmurilor insorite

Grecia, paradisul tarmurilor insorite

20 Mai 2005   •   00:00

Din ce in ce mai multi turisti romani isi petrec vacantele in statiunile grecesti de la Marea Egee. In Paralia Katerini, pretul unui sejur ajunge la 200 de euro de persoana in varf de sezon.

  • de IOHANNA ONACA PURDEA
  • TURISM
  • HALKIDIKI. Hotelurile cu gradini parfumate si apa albastra a marii sunt o incantare pentru turisti
    Grecia, taramul legendelor, este o tara cu peisaje rupte parca din po-vesti, locuita de un popor ospitalier, cu traditii si obiceiuri deosebite. Insulele si statiunile de la Marea Egee atrag an de an mii de turisti, printre care din ce in ce mai multi romani.

    Situata la 68 de kilometri de Salonic si la 6 kilometri de orasul Katerini (capitala Pieriei), statiunea Paralia Katerini este un mic paradis al plajelor in-sorite, strajuite de secole de puterea divina a Muntelui Olimp. Nenumarate vile si hoteluri vopsite in culori luminoase, cu maximum patru etaje, ii intampina in fiecare sezon pe turistii sositi din toate colturile lumii. Aici, ca si in celelalte statiuni grecesti, gradinile cu trandafiri si palmieri incanta privirile vizitatorilor si dau oraselului un aer exotic. Datorita preturilor mai scazute comparativ cu alte localitati de la tarmul marii, Paralia Katerini este locul preferat de turistii cu venituri mai modeste, care pot petrece aici un sejur in conditii bune, la tarife acceptabile.

    EXCURSII. Din Paralia Katerini se pot face zilnic excursii catre ale orase si obiective turistice din zona. Pentru 35 de euro puteti vizita capitala Eladei, Atena, situata la 440 de kilometri de Paralia, unde veti admira complexul de pe Aropole, considerat o bijuterie a arhitecturii antice. Excursia la Salonic costa in jur de 20 de euro si include transportul cu autocarul si turul orasului cu ghidul insotitor. Turistii pot opta pentru o vizita la complexul monahal de la Meteora (25 de euro), la Insula Skiathos din Arhipelagul Sporadelor de Nord (35 de euro), o croaziera la Muntele Athos (35 de euro) sau la Muntele Olimp (20 de euro). Croaziera catre Insula Skiathos se face cu un vas care pleaca dintr-un mic sat-port al Golfului Pagasitikos. Echipajul, in frunte cu capitanul, va va invata dansurile traditionale grecesti si va va oferi posibilitatea sa admirati peisajele minunate din insulele Marii Egee. Daca alegeti excursia pe Muntele Olimp, deasupra caruia se spune ca se afla salasul zeilor, veti descoperi una dintre vechile asezari pescaresti. Ridicat pe stanci, satul Panteleimonas, vechi de 500 de ani, ofera o priveliste deosebita a tarmului marii.

    EMBLEMA. Statuia lui Alexandru cel Mare este un simbol al orasului Salonic

    HALKIDIKI. Numita si paradisul secret al Greciei, Peninsula Halkidiki se afla in nordul tarii, in Macedonia, fiind compusa din trei brate: Kassandra, Sithonia si muntele Athos, aceasta din urma fiind o regiune autonoma a statului grec. De-a lungul coastei se insira numeroase statiuni, cu hoteluri luxoase si plaje aurii. Porturile, micile sate pitoresti si frumusetile naturale care iti taie rasuflarea fac din Halkidiki un adevarat colt de rai. Aici insa preturile sunt ceva mai mari, iar hotelurile sunt ocupate cu precadere de turisti germani, dar si din alte tari ale Europei de Vest.

    PRETURI. Micile magazine cu obiecte de arta autohtona si amintiri de la mare se gasesc la tot pasul. De aici puteti cumpara scoici si cochilii de melci cu 2 sau 3 euro bucata, stelute de mare, vase si farfurii cu modele grecesti, cu preturi care variaza intre 3 si 10 euro sau sticle cu uzo - bautura traditionala - pe care platiti 1,5-4 euro. Bauturile si apa sunt insa mai scumpe: 1,5-2 euro un suc sau o cafea, intre 1-3 euro o sticla cu apa minerala sau un euro o inghetata.

    SALONIC, ORAS ISTORIC
    Salonic este al doilea oras ca marime al Greciei, port la Golful Thermaikos. Intemeiat in anul 316 i.Hr., acest oras a fost taramul lui Alexandru cel Mare si poarta numele surorii acestuia, Thessaloniki. Chiar daca este una dintre cele mai vechi metropole din Europa, Salonicul are un aer modern si plin de viata. Zona in care este asezat, predispusa la cutremure, constituie motivul pentru care cladirile nu au mai mult de patru-cinci etaje. Cel mai frumos, dar si cel mai scump cartier al Salonicului este Panorama, aici pretul unui metru patrat construit ajungand la 2.500-3.000 de euro. Principalele piete ale orasului sunt Platia Elefterias si Platia Aristotelous, ambele fiind asezate in apropierea marii. Aici se gasesc numeroase cafenele, terase si restaurante, unde tinerii greci se intalnesc in fiecare seara. Orasul adaposteste biserici bizantine si monumente, Muzeul de Arheologie, cu o colectie impresionanta de obiecte de arta si comori ale mormantului lui Filip Macedon, Turnul Alb si Forumul Roman. Tot aici se afla si Biserica Sfantului Dumitru, unde se gasesc si moastele acestuia.

    SEJUR
    Numarul romanilor care viziteaza Grecia este in crestere de la an la an. De Revelion au venit in Paralia 1.200 de turisti romani. Si in acest sezon ne asteptam sa primim mii de romani, spune Achilleas Dimitriou, ghid turistic. Turistii care isi vor petrece vacanta de vara in Paralia Katerini pot opta pentru sejururi de o saptamana, cu transport cu autocarul si cazare la vile si hoteluri de doua si trei stele. De exemplu, la un hotel de trei stele, preturile unui sejur de sapte nopti, cu mic dejun, variaza intre 130 de euro de persoana in prima jumatate a lunii iunie si 200 de euro de persoana in varf de sezon (15 iulie-8 septembrie), prin Romantic Travel. Cei care doresc sa guste din bucatele traditionale si sa invete dansurile populare au ocazia sa petreaca o seara greceasca la taverna, pentru care vor plati 17 euro de persoana.
    ×