x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Greva se amana pana dupa alegeri

Greva se amana pana dupa alegeri

24 Noi 2004   •   00:00

SCOALA
FARA REZULTAT - Sindicalistii sunt nemultumiti dupa negocierile cu Guvernul Nemultumirile sindicatelor din invatamant raman deocamdata fara o rezolvare concreta, dar Federatia Educatiei Nationale si Federatia Sindicatelor din invatamant Spiru Haret amana protestele anuntate pentru astazi pana la o noua negociere.
OANA ANTONESCU

AMANARe. Cel putin anul acesta profesorii nu vor mai iesi in strada

Propunerile prezentate de Bogdan Niculescu-Duvaz, ministrul pentru Relatia cu partenerii sociali, au ramas irevocabile, conform secretarului general Alma Mater, Dan Dimitrescu. Executivul a aprobat legea salarizarii pentru personalul TESA, care prevede o crestere de 20% pentru angajatii tehnic-administrativ, iar pentru personalul didactic, o marire de 15%, care in termeni reali, scazand cresterile salariale deja promise si rata inflatiei, inseamna numai 3%. Cresterile salariale pentru intervalul 1 ianuarie 2004 - 1 octombrie 2006 vor fi, conform spuselor ministrului, de 85% in invatamantul preuniversitar si de 89% in invatamantul universitar. Promisiunile facute de catre Guvern sunt, in opinia lui Dimitrescu, iluzorii si ipotetice, iar nemultumirea cea mai mare este legata de omiterea din discutii a cadrelor din invatamantul superior. Dimitrescu crede ca negocierile se vor putea finaliza doar dupa alegerea noului Guvern, iar hotarari majore vor fi luate, cel mai probabil, in ianuarie 2005.

NEMULTUMITI. Oferta Guvernului nu se apropie de asteptarile noastre, dar pentru ca exista negocieri, ne rezervam dreptul de a actiona in consens cu celelalte federatii sindicale, a declarat la randul lui Florin Dobrescu, vicepresedintele Federatiei Educatiei Nationale. Nici presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant nu este multumit de modul in care au decurs negocierile, propunerile fiind, in opinia sa, mult sub mandatul oferit de colegii mei pentru negociere, dar le va supune atentiei consiliului director astazi si maine.

ALTERNATIVA. Cele trei federatii care au semnat acordul cu Guvernul la 15 septembrie nu pot declansa greva generala, conform normelor legale. Pentru a recurge la o astfel de solutie este nevoie sa treaca prin toate formele de protest premergatoare, de la petitie pana la greva de avertisment. O solutie exista totusi: in cazul in care FSLI - singura care nu a semnat pactul cu Guvernul - hotaraste declansarea grevei generale, cele trei federatii din invatamant pot semna un protocol de solidaritate care le poate permite legal participarea la aceasta ultima forma de protest. Aurel Cornea, presedintele FSLI, sustine ca isi va vedea in continuare de drumul pe care au pornit inca din ianuarie 2004, indiferent de Guvern, conduita noastra va fi aceeasi. Ne dorim sa ajungem o prioritate nationala, ca pentru categoria cu cea mai mare elita intelectuala, dar cu salarii de gunoieri. Despre un posibil protocol cu celelalte trei federatii spune ca, daca colegii vor marsa la o actiune cu adevarat comuna, care sa corespunda dorintelor noastre, suntem dispusi sa solidarizam.

O noua intalnire va avea loc astazi, intre reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii si sindicate, pentru noi discutii referitoare la personalul TESA, iar marti, liderii sindicali vor purta alte negocieri la Guvern.
×