x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Icoane si covoare de mare pret

Icoane si covoare de mare pret

12 Mar 2004   •   00:00

Obiectele care ies din mainile mesterilor populari autohtoni se vand ca painea calda in strainatate. La mare pret sunt icoanele pictate pe lemn sau pe sticla si covoarele basarabene.

Foarte putini romani mai cumpara azi de obiecte de artizanat. "Mai iau din cand in cand cate o farfurie frumos pictata sau o broderie, atunci cand pleaca in strainatate si vor sa faca un cadou de efect unei rude sau unui prieten de acolo", ne-a declarat Georgeta Stoica, director general la Muzeul Satului. "Lipsa de bani", considera ea. In schimb, turistii straini sunt clienti fideli ai magazinelor de arta populara. Ii, braie, traistute de lana, icoane, vase de ceramica, linguri de lemn sau covoare oltenesti.

Icoane romanesti la licitatie

Dar cel mai bine se vand icoanele pictate pe lemn sau pe sticla. Preturile variaza de la cateva sute de mii pana la 10-20 de milioane de lei. "Strainii le cumpara de la noi pentru ca sunt mai ieftine. In alte tari ele costa o avere", sustine directoarea Muzeului Satului. De altfel, icoanele lucrate de mesterii populari autohtoni au intrat deja in circuitul marilor case de licitatii din strainatate si au o anumita cota. Marea lor frumusete rezida in armonia subtila a culorilor si formelor.

Reprezentand interpretari dupa frescele manastirilor si dupa gravuri vechi, replici dupa icoane traditionale sau imagini imprumutate din obiceiurile si ocupatiile locale, multe dintre icoanele romanesti sunt lucrate in foita de aur sau au ferecatura de argint.

Lada de zestre de 3.000 de dolari

In casele de licitatii occidentale au ajuns si covoarele basarabene. "Multi basarabeni s-au refugiat in Germania cu multi ani in urma. Astfel au inceput sa circule si sa fie cunoscute si cautate pe piata europeana covoarele basarabene", ne-a povestit Georgeta Stoica. Daca la noi le poti cumpara la preturi incepand cu 2 milioane de lei pana la 10 milioane de lei, in strainatate ele valoreaza cateva mii de euro.

La fel si mobila pictata din Transilvania. Desi aceasta nu este cotata inca la marile case de licitatii din strainatate, o lada de zestre se vinde in Statele Unite cu 3.000 de euro, iar la noi cu o suma ce nu depaseste un milion de lei.

Cat platim pentru creatia mesteril

Pretul unei ii sau al unei camese depinde de munca pe care o necesita realizarea acestora. Cruciulite pe poale si pe maneci sau broderii si margelute pe tot pieptul fac ca o ie sa coste intre 700.000 de lei si 3-4 milioane de lei. O traistuta ca acelea cu care bunicii nostri mergeau la colindat poate fi cumparata cu 500.000-700.000 de lei. Din mainile mesterilor populari mai ies papusi gatite in port popular care se vand cu 200.000-1.800.000 de lei, in functie de marime. Foarte apreciate sunt si roadele muncii olarilor. Vasele de lut sau canile pictate cu motive florale costa de la 40.000 de lei in sus, in functie de dimensiuni si de lucratura.

Arta in deriva

Numarul artistilor populari a scazut tot mai mult in ultimii ani pentru ca nu au cui sa transmita taina mestesugurilor. "Arta populara este in deriva. Tineretul nu este interesat sa deprinda astfel de mestesuguri. Nu sunt compatibile cu stilul de viata modern. Femeile din ziua de azi nu mai stau cinci luni in razboi sa teasa un covor, cand stiu ca il pot lua de la magazin gata facut", considera Georgeta Stoica.
( FLORINA ZAINESCU )

×