x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old "Ion", favoritul la romana scris

"Ion", favoritul la romana scris

29 Iun 2004   •   00:00
"Ion", favoritul la romana scris

Candidatii la Bacalaureat au sustinut ieri proba scrisa la Limba si literatura romana. La ultimul subiect, ei au avut de caracterizat un personaj dintr-un roman de tip obiectiv. Preferatul a fost "Ion".

EUGENIA MIHALCEA

Bacalaureatul a continuat ieri cu proba scrisa la Limba si literatura romana, la care au participat cei aproximativ 170.000 de absolventi ai clasei a XII-a, care au promovat probele orale de saptamana trecuta. Varianta de subiect numarul 1 extrasa la ora 8:50 de secretarul de stat pentru invatamantul preuniversitar, Irinel Chiran, a fost una de dificultate medie. Primul subiect, notat cu 40 de puncte, cerea candidatilor sa analizeze la prima vedere poezia "Amurg antic" a lui George Bacovia. Al doilea subiect, de 10 puncte, cerea redactarea unei scrisori de 15-20 de randuri, in care absolventii de liceu sa descrie imaginea unui parc in amurg.

Subiectul trei, notat cu 40 de puncte, necesita redactarea unui eseu de 2-4 pagini in care trebuiau evidentiate particularitatile de realizare a unui personaj dintr-un roman studiat in anii de liceu. Candidatii puteau alege intre romanele "Ciocoii vechi si noi" a lui Nicolae Filimon, "Mara" lui Ioan Slavici, "Enigma Otiliei" a lui Calinescu, "Ion" al lui Liviu Rebreanu sau "Morometii" lui Marin Preda.

USOR. "Mi-am ales "Ion" pentru ca era cel mai simplu roman", a spus primul candidat iesit din centrul de testare de la Colegiul National "Sf. Sava" din Bucuresti, Marius Badita. Tot la "Sf. Sava" a sustinut proba si fiul ministrului Educatiei, Matei Athanasiu, care si-a ales ca personaj pe Ion. Matei, care a luat 10 la probele orale, a scris patru pagini si apreciaza ca va lua la romana scris intre 7 si 8. Andrei Nastase, baiatul premierului, a dat examenul la Liceul "Jean Monnet". El si-a ales personajul Felix din "Enigma Otiliei" si a scris sase pagini.

Examenul de Bacalaureat va continua azi cu proba scrisa la limba si literatura materna.

SUBIECTE

II (10 puncte): Te numesti Cristian/Cristiana Manolescu si locuiesti in Tecuci. Redacteaza, pe o pagina distincta a foii de examen, o scrisoare de 15-20 de randuri, adresata prietenei tale, Alina, in care sa descrii imaginea unui parc in amurg. In scrisoare, vei integra (indiferent de ordine si de forma lor in context) urmatoarele cuvinte: lac, statui, lebede, stropi, alb, culori. Data redactarii scrisorii este 28.06.2004.

Atentie! In scrisoare, trebuie: sa utilizezi conventiile specifice stilului epistolar - 2 puncte; sa ai continutul si structura adecvate, integrand cuvintele date - 5 puncte; sa respecti normele de exprimare corecta, de ortografie si de punctuatie, intr-un registru stilistic adecvat cerintei - 3 puncte.

III (40 de puncte): Scrie un eseu in care sa evidentiezi particularitati de realizare a unui personaj dintr-un roman de tip obiectiv studiat. In elaborarea eseului vei avea in vedere: prezentarea caracteristicilor romanului de tip obiectiv studiat, prin referire la doua elemente selectate din urmatoarea lista: realism, perspectiva narativa, naratiune la persoana a III-a, planuri narative, evidentierea statutului social si psihologic al personajului ales, in relatie cu tema/cu temele romanului, relevarea trasaturilor personajului ales, prin raportare la conflict/la conflicte, exemplificarea, prin secvente narative sau prin citate comentate, a patru modalitati/procedee de caracterizare a personajului din romanul de tip obiectiv studiat, prezentarea evolutiei raporturilor dintre personajul ales si un alt personaj al romanului, prin referire la textul studiat.

Se recomanda ca eseul sa se incadreze in 2-4 pagini. Ordinea integrarii reperelor in cuprinsul lucrarii este la alegere.
×
Subiecte în articol: puncte