x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Izmene in bat

Izmene in bat

21 Noi 2004   •   00:00

ALEGERI IN SECOLUL XX - 1928: SCHIMB DE LOCURI
Liberalii provoaca din nou o criza politica, ce va duce in 1928 la organizarea de noi alegeri. Ei spera sa iasa din nou invingatori, dar de data aceasta sunt zdrobiti de taranisti.
DANA PICIU

Click
La alegerile din 1928, romanii isi puneau sperantele intr-un partid politic care inaugura o era noua de dreptate si democratie in viata Romaniei: Partidul National Taranesc, care anterior se aliase cu Partidul Social-Democrat, caruia i-a acordat o seama de locuri pe listele electorale. Planurile liberalilor au fost date peste cap si de moartea regelui Ferdinand si a lui Ion I.C. Bratianu, in 1927. Prim-ministrul Barbu Stirbey s-a dovedit incapabil sa contracteze un imprumut financiar extern, necesar stabilizarii monedei nationale, ceea ce a dus la demiterea guvernului condus de el. Ii succede Vintila Bratianu, care va demisiona la scurt timp si el, cedand unor presiuni din interiorul propriului partid. Este chemat taranistul Iuliu Maniu sa faca noul guvern care convoaca de asemenea alegeri parlamentare. National-taranistii au folosit carlismul ca arma de propaganda impotriva liberalilor. Taranistii si-au pregatit terenul din primavara lui 1928, cand in toata tara au organizat manifestatii, la care agresivitatea vorbitorilor nu a cunoscut limite. Taranii erau adusi in numar mare in Capitala de Ion Mihalache si defilau pe strazile Bucurestiului cu pumnul strans.

MASURI. Pe timpul campaniei electorale, desi se bucura de o mare popularitate in randul alegatorilor castigata in lungii ani de opozitiei, PNT a mentinut totusi starea de asediu pe o fasie de 15 km de-a lungul frontierelor statului, exceptie facand comunele urbane resedinte de judet. Ministrul de Externe Alexandru Vaida Voievod a cerut toate elementele de ordine, precum si oamenii de ordine si prietenii nostri sa actioneze pentru anihilarea actiunilor curentelor subversive si a preintampina astfel orice actiune in detrimentul sigurantei si ordinei interne a statului, fiind vizati comunistii si antisemitii. Taranistii ii acuza pe liberali ca pe parcursul guvernarii lor au incurajat frauda si coruptia, ca nu au dat posibilitatea taranilor sa beneficieze de credite ieftine si pe termene lungi. Nicolae Iorga, cel care a infiintat Partidul National Democrat si care s-a implicat in aceasta campanie, era ridiculizat. Un mars pe Calea Victoriei al adeptilor sai era descris astfel: Cativa precupeti cari pana la aceea ora vandusera cartofii, pastarnacii si tristele teline de toamna, cativa hamali din Piata Matache Macelaru tarand talpile mustacioase pe asfaltul luciu, purtand pancarte confectionate din craci de izmene la care mai aderau nasturii de la betelie si siretele de la glezne si pe cari se puteau citi aceste induiosatoare deziderate Ă«Vrem guvern IorgaĂ», indata rectificate de aceste imprudente injonctiuni Ă«vrem guvern nationalĂ». Liberalii ii ponegresc pe taranisti ca sunt cartelati cu comunistii. Campania nu este lipsita nici de batai. In Valea Jiului, agentii electorali ai Partidului Social Democrat s-au batut cu cei ai Blocului Muncitoresc Taranesc. Alegerile au fost castigate de Partidul National Taranesc, cu 77,76% din voturi, urmat de Partidul National Liberal, cu doar 6,55% si de Partidul Maghiar cu 6,08%.

×