x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Liceenii, consumatori de droguri si alcool

Liceenii, consumatori de droguri si alcool

13 Iul 2004   •   00:00

Circa 1% din populatia Europei de Est isi injecteaza droguri. In top sunt tinerii de liceu, care incearca de curiozitate sau de plictiseala. La Satu-Mare, Liceul de Arta este fruntas.

CRINA DUNCA

Consumul de droguri in randul liceenilor satmareni a capatat o amploare periculoasa, dupa cum se precizeaza intr-un material realizat de Politia de proximitate Satu-Mare. In cadrul campaniei "Uniti pentru viata", care s-a desfasurat pe parcursul lunilor mai si iunie, politistii au efectuat un sondaj printre 1.342 de liceeni, dintre care 912, adica peste 60%, au declarat ca au consumat droguri cel putin o data. Riscul cel mai mare de consum de droguri exista la elevii Liceului de Arta din Satu-Mare, urmati indeaproape de cei de la Liceul Sportiv si Colegiul National "Doamna Stanca". Tot pe primele locuri se situeaza si elevii de la Liceul German si cei de la grupurile scolare I.C.Bratianu si Forestier, arata sursa citata.

MARIJUANA, JOINT SI CANNABIS. Cele mai populare droguri printre liceenii satmareni sunt marijuana, jointul, cannabisul si amestecurile de medicamente cu alcool. Cel mai frecvent amestec folosit este romparkinul cu votca. Elevii au surprins si prin faptul ca stiau locurile de unde se procura cel mai usor aceste droguri. Din top fac parte cluburile si discotecile, dar tinerii au recunoscut ca mai au si alte surse de aprovizionare cum ar fi prietenii veniti din strainatate.

CAUZELE. Curiozitatea si plictiseala, dar si fuga de problemele de acasa sunt principalele motive pentru care un tanar incearca un drog, cel putin asa reiese din chestionarele elevilor. Consumul de droguri este la fel de mare si in randul liceenilor cu probleme materiale, dar si in randul celor "de bani gata".

IN EUROPA
Peste tot in Europa de Est si Asia Centrala, persoanele tinere sunt cele mai afectate de SIDA. Principala cauza: drogurile injectabile. Se estimeaza ca aproximativ 1% din populatia acestor tari isi injecteaza droguri, plasand si pe partenerii lor sexuali in fata unui risc. Cei care-si injecteaza droguri sunt tineri - unii au 13-14 ani. Un studiu efectuat printre liceenii din Moscova a reliefat faptul ca 4% dintre ei isi injectasera droguri.

ALCOOLUL E OBISNUINTA
Reprezentantii Institutului National de Sanatate Publica (INSP) au afirmat ca 90% dintre elevi sunt consumatori de alcool. Pericolul reprezentat de acest viciu este cu atat mai mare cu cat in scoli nu se fac ore de prevenire a consumului de alcool. In ultimii ani, numeroase organizatii nonguvernamentale s-au axat pe seminarii pentru prevenirea consumul de droguri. Conform INSP, majoritatea liceenilor consumatori de alcool declara ca beau ocazional, la chefuri, in timp ce chiulesc de la cursuri, la o intalnire sau chiar in familie. Tinerii incep sa bea de la varsta de 10-15 ani. Sondajul releva faptul ca 83% dintre liceeni prefera berea, 42% sunt bautori de vin, iar 15% consuma bauturi distilate. 56% dintre elevi sustin ca fac acest lucru din placere, 12% pentru relaxare, in timp ce numai 4% din curiozitate.

×
Subiecte în articol: droguri