x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Locuinta compacta

Locuinta compacta

21 Mai 2004   •   00:00

MISIUNEA CASA

Noile locuinte individuale inserate in tesuturi urbane aglomerate trebuie sa fie unele care utilizeaza spatiile interioare si exterioare foarte eficient, suprafata ocupata de cladire la sol sa fie cat mai restransa, insa suprafata totala a locuintei sa fie cat mai mare. Dar niciodata nu ar trebui sa fie alterata calitatea acestor spatii, caci aceasta calitate asigura comfortul fizic si psihic al locuitorilor acestor spatii.

Iata un exemplu de locuinta contemporana care, datorita suprafetei reduse ce o ocupa la sol, se desfasoara pe verticala. In acest caz, lumina - elementul esential vital - intra in casa de sus in jos, printr-un patio, dar si din curtile laterale, curti in care au fost combinate inspirat elemente naturale cu spatii amenajate.

Formele simple, abstractizarile diverselor elemente din traditia orientala, materialele naturale utilizate atat in spatiile exterioare, cat si pentru finisajele interioare (piatra naturala, lemn, ceramica) sunt toate atuuri ale unui proiect de calitate. Relatiile dintre spatiile interioare, dar si cele dintre interior si exterior nu sunt deloc intamplatoare. De exemplu, livingul pare ca se prelungeste cu spatiul curtii prin intermediul peretelui vitrat, anulandu-se astfel senzatia de spatiu restrans, chiar daca dimensiunile acestuia sunt mai putin generoase.

Albul peretilor pus in contrast, dar si in valoare alaturi de o esenta de lemn de culoare brun-inchis, face ca lumina sa inunde intregul spatiu interior de sus in jos, transformandu-l intr-unul linistit, dar in egala masura misterios si imaterial.

×