x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Meserie noua pentru un nou loc de munca

Meserie noua pentru un nou loc de munca

07 Iul 2004   •   00:00

LOCURI DE MUNCA

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca organizeaza in luna iulie 122 de cursuri gratuite pentru someri. Contra cost, se pot inscrie si alte persoane interesate. Firmele care organizeaza, conform legii, astfel de cursuri pentru angajatii proprii beneficiaza de cofinantare din bugetul asigurarilor de somaj.
CRISTIAN PETRU

Persoanele care nu au slujba si vor sa isi schimbe meseria se pot inscrie luna aceasta la unul dintre cele 122 de cursuri de calificare si recalificare organizate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) prin sucursalele locale. Cursurile sunt gratuite, iar cei care se vor inscrie pot beneficia de transport, cazare si diurna finantate de ANOFM. Cele mai multe cursuri sunt organizate pentru lucratori in comert (17), confectioneri asamblori articole textile (12), ospatar (11), operator introducere, prelucrare si validare date (8), agent paza (6). Oferta se va diversifica in functie de modificarile pietei muncii. In judetul Iasi vor fi organizate 10 cursuri, in Ilfov, Prahova, Caras-Severin si Arges (cate 6 cursuri), Alba, Bacau, Gorj si Neamt (cate 5 cursuri). Cursurile pot fi organizate si contra cost pentru persoanele fizice interesate, precum si la cerere angajatorilor, pentru formarea personalului propriu.

NOUTATI. Prin Legea 107 din 2004 care completeaza si modifica Legea 76 din 2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca a fost extinsa gama de beneficiari ai cursurilor de formare profesionala gratuite. Astfel, din bugetul asigurarilor pentru somaj vor fi subventionate cheltuielile efectuate in vederea formarii profesionale pentru persoanele incadrate in munca, la revenirea din concediul pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de doi ani, respectiv trei ani in cazul copilului cu handicap, a persoanelor care si-au reluat activitatea dupa satisfacerea stagiului militar, a celor care au reluat activitatea ca urmare a recuperarii capacitatii de munca dupa pensionarea pentru invaliditate. De asemenea, se vor putea inscrie la cursuri cei care isi desfasoara activitatea in mediul rural si nu realizeaza venituri lunare sau realizeaza venituri lunare mai mici decat indemnizatia de somaj si care sunt inregistrate la agentiile pentru ocuparea fortei de munca si persoanele care executa o pedeapsa privativa de libertate, si care mai au de executat cel mult noua luni pana la ultima zi de executare a pedepsei.

CURSURI COFINANTATE. O alta noutate adusa de Legea 107 din 2004 o reprezinta cofinantarea din bugetul asigurarilor pentru somaj a programelor de formare profesionala organizate de catre angajatori pentru salariatii proprii. Astfel, firmele care organizeaza programe de formare profesionala pentru propriii angajati, derulate de furnizori de servicii de pregatire profesionala, autorizati in conditiile legii, se acorda, din bugetul asigurarilor pentru somaj, o suma reprezentand 50% din cheltuieli pentru un numar de cel mult 20% din personalul angajat. Angajatorii pot beneficia de cofinantare pentru derularea unui singur program de formare profesionala in cursul unui an. Firmele vor fi obligate ca, dupa terminarea programului cofinantat din bugetul de asigurari sociale sa mentina raporturile de munca cel putin trei ani de la data acordarii sumei.

Persoanele interesate de participarea la cursuri se pot adresa agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca.

DREPTURI

Conform legii, somerii inscrisi la cursurile gratuite de formare profesionala beneficiaza de pregatire teoretica si practica pe toata durata cursului, de rechizite, manuale si materiale de instruire.

Daca este cazul, cei care participa la cursuri beneficiaza de echipament de protectie pe timpul instruirii practice.

Pentru drumul de la domiciliu si pana la unitatea de pregatire, avand in vedere ca sunt persoane care nu au venituri, sau acestea sunt foarte reduse, participantii la cursuri vor primi abonament gratuit pe mijloacele de transport in comun; de asemenea, exista si varianta decontarii cheltuielilor de transport, pentru cel mult patru deplasari in cursul unei luni, daca nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregatire. Persoanele care nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregatire sau locuiesc la o distanta mai mare de 50 de kilometri de aceasta pot beneficia de cazare si de o suma de bani pentru acoperirea mesei.
×
Subiecte în articol: cursuri munca