x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Micii inventatori risca sa fie furati

Micii inventatori risca sa fie furati

22 Noi 2004   •   00:00

SCOALA
SCUTIRE - Elevii beneficiaza de reduceri de 95% pentru brevete de inventii Gaselnitele elevilor care au expus la targul de carte au fost demne de premiile OSIM. Cu toate acestea, cele mai multe dintre ele nu sunt brevetate, motiv pentru care pot fi copiate fara ca inventatorii sa reuseasca sa le revendice.
OANA ANTONESCU

Click
DOVADA. La final de targ, George face o demonstratie cu prototipurile pe care le-a construit
Ideile expuse la Gaudeamus sunt simple si menite sa usureze viata de zi cu zi a oamenilor. Dispozitivul pentru racit mancarea, patul desteptator, acul cu deschidere laterala, capacul pentru borcane care nu permite alterarea muraturilor, nasturele care nu se coase sunt doar cateva dintre ele.

Pe langa acestea sunt si cateva inventii aplicabile in industrie, care pot reduce costurile de productie sau chiar sa produca profit. Reprezentantii OSIM si ANT au acordat premiul cel mare lui Gabriel Pintea pentru toate cele trei creatii pe care le-a prezentat la targ: sistemul de avertizare impotriva furturilor de petrol din conducte, caloriferul electric cu consum redus si un generator de aerosoli. Idei la fel de indraznete au fost un dispozitiv laser pentru directionarea burghiului de bormasina, un sistem de refilare care permite reumplerea cu cerneala a cartuselor de imprimanta fara a fi scoase, un avertizor de consum al benzinei pentru automobile sau chiar un sistem de conversie a zgomotului in curent electric.

PRACTICA. Dintre toate inventiile prezentate, doar 6 sunt brevetate si doua in curs de brevetare. Vreme de 6 luni, ideile originale ale tinerilor participanti la expozitie sunt protejate, dar atata timp cat nu sunt publicate de catre OSIM, ele pot fi oricand copiate. Multi dintre elevi au primit oferte de investitie de la cativa vizitatori ai targului. Unii dintre ei s-au oferit sa cumpere produsul finit, atunci cand inventatorii vor reusi sa gaseasca un investitor. Gabriel Pintea, care nu are brevet pentru nici una dintre ideile premiate, a primit o oferta de parteneriat pentru sistemul de avertizare impotriva furturilor din conducte de petrol si pentru caloriferul cu consum redus. Pentru a pune in practica inventiile trebuie sa explice investitorilor procedeul si materialele de care se foloseste. Fara un act care sa-i autentifice dreptul de proprietate, nu poate contesta furtul sau copierea ideii care ii apartine. Stiu ca e destul de riscant sa-mi dezvalui ideile fara sa am un brevet, dar altfel nu am cum sa fac ceva cu inventiile mele. De un an am tot trimis mail-uri la diverse companii petroliere si nici macar nu mi-au multumit pentru intentie, povesteste el. Alexandra Paslariu este inventatoarea suportului Sleepy pentru dormit, medaliat cu bronz la Salonul International de la Geneva. Si ea are o propunere de investitie si spera ca in maximum un an va reusi sa scoata produsul pe piata. Ideea ei este insa brevetata.

Click
INVENTIE. Ceasul care isi ia energia din mere functioneaza pana cand se usuca fructele

SPRIJIN. Reprezentantul OSIM, Florin Popa, a incercat sa-i convinga pe micii inventatori ca este nevoie de protectia drepturilor intelectuale, iar spaima lor legata de costurile foarte mari este nejustificata. Brevetul costa 3.800.000 de lei, dar toti cei care au un venit brut mai mic de 15.000.000 de lei nu platesc decat 5% din pretul total, ceea ce inseamna numai 190.000 de lei. Nu ii putem ajuta decat partial, si anume sa le explicam cum se depune o cerere, cum se face descrierea produsului - care nu este tocmai usoara - si cum sa-si insuseasca limbajul specific, explica Florin Popa. Multe dintre nascociri au mai fost premiate la diverse saloane internationale la care copiii au ajuns cu ajutorul conducerii OSIM.

Fata de luna decembrie a anului 1989, cererile de brevetare au scazut de la 6.800 la 1.300 pe an. Cu toate acestea, Florin Popa este incantat de munca elevilor si a indrumatorilor lor si crede ca cercetarea merge intr-o directie buna.

.

EXPOZITIE DE INVENTICA
Vizitatorii Targului de Carte de la Romexpo au avut ocazia de a viziona, in perioada 17-21 noiembrie, si cele peste 70 de inventii expuse in cadrul celei de-a IV-a editii a Salonului National de Inventica pentru tineret deschis miercuri, organizat de Autoritatea Nationala pentru Tineret (ANT). Creatiile au fost realizate de 40 de tineri ingeniosi, elevi si studenti care fac parte din Clubul de Inventica Gaudeamus, fara sa aiba legatura cu targul de carte cu acelasi nume. In ultima zi de targ, cele mai bune inventii au fost premiate.
×