x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old O statiune ocupata cu sarbatorile de iarna

O statiune ocupata cu sarbatorile de iarna

01 Dec 2004   •   00:00

Imprejurimi nespus de frumoase, un magnetism aparte. Este Olanesti, locul ideal pentru odihna si relaxare. In plus, petrecerea unei vacante aici nu va da peste cap bugetul familiei, statiunea fiind printre cele mai ieftine din tara.

DANIELA IVAN

Click
IZVOARELE VIETII. Statiunea Olanesti este ideala pentru relaxare si cura de apa minerala
Facilitatile si posibilitatile de distractie oferite de statiunile de pe Valea Prahovei nu au ajuns inca in Olanesti si, in general, nicaieri pe Valea Oltului. Aici nu exista telescaune, telecabine, cluburi de noapte, snowboard-uri... Poate si din aceasta cauza locul are un magnetism aparte, dat de contactul direct cu natura, de senzatia de reintoarcere in trecut.

Totul este special in Olanesti. Statiunea si-a facut loc intr-un spatiu ingust, de o parte si de alta a paraului cu acelasi nume, intre masivele Capatanii si Lotru, care se ridica pana la 2.000 de metri. Insa renumele statiunii este dat de izvoare de apa minerala tamaduitoare, care au facut ca Olanestiul sa fie cunoscut si sub denumirea de Izvoarele de Aur.

CAZARE. Dupa decembrie 1990, in Olanesti s-au construit multe hoteluri particulare, care ofera tot confortul de care aveti nevoie. Camerele au spatii largi, sunt dotate cu bai moderne, au televizor color, telefon, unele si frigider. Astfel de hoteluri cochete sunt: Suprem, Tisa, Stogu, Latino, Livadia, Podium etc.

Preturile pe care aceste unitati de cazare le practica sunt deosebit de avantajoase. De exemplu, o camera cu doua paturi la Suprem, clasificat la trei stele, costa 1.200.000 lei pentru o noapte. In acesti bani intra si un mic dejun copios, servit in restaurantul propriu. Preturi ceva mai mici se gasesc in hotelurile de doua stele. Astfel, o camera dubla costa 900.000 de lei/noapte, inclusiv micul dejun.

Cam aceleasi preturi sunt practicate de hotelurile care exista de pe vremea comunismului: Olanesti si Parang, unde conditiile sunt foarte bune. Camerele sunt modernizate si beneficiaza de toate dotarile.

REVELION. Desi aproape toate hotelurile au oferte pentru petrecerea Revelionului, locuri nu prea se mai gasesc. Oamenii care cunosc statiunea s-au grabit sa apuce locuri aici. Probabil si datorita preturilor care sunt foarte avantajoase.

La Hotelul Olanesti (doua stele), trei nopti de cazare in camere duble, cu pensiune completa, masa festiva de Revelion si o alta masa festiva oferita pe 1 ianuarie 2005 costa 5.850.000 de lei. La Parang, acelasi pachet complet pentru Revelion ajunge la 6.580.000 lei/persoana, iar in hotelurile de doua stele intre 6.300.000 lei/persoana (hotelul Suprem***) si 8.877.000 lei/persoana (Hotel Podium***). Insa aproape nicaieri nu mai sunt locuri.

RELAXARE. Ce poti face iarna la Olanesti? Plimbari, vizitarea de manastiri, precum si a vilei lui Ceausescu. Un traseu usor de parcurs pentru toata lumea este drumul spre izvoare. Acesta este betonat, asemenea unei faleze, limitat intr-o parte de valea paraului si de cealalta parte de muntii calcarosi, deosebit de frumosi. Traseul se parcurge intr-o ora, o ora si jumatate si trece pe la majoritatea izvoarelor minerale. Punctul terminus este izvorul 24, care rasare din inima muntelui intr-un peisaj de basm. De aici se poate merge mai departe pe o cararuie ingusta catre satul de vacanta, unde drumetul poate intra in restaurant si se poate incalzi in fata unei cafele fierbinti sau a unei cani cu vin fiert cu iz de scortisoara.

.

DESTINATII TURISTICE
Din Olanesti exista o multime de trasee care sunt practicabile si iarna. Cei mai tineri pot sa incerce un drum mult mai lung, care insumeaza 7 kilometri: Piatra Scrisa, satul Tisa, Manastirea Frasinei. Acesta urca muntele printr-o padure de fagi si brazi pana in satul Tisa. De aici, in fata calatorului se asterne o frumoasa priveliste, de sus, asupra statiunii, precum si un sat parca uitat de lume, cu case ca-n secolul trecut, situat la numai un kilometru de Olanesti. Mai departe, se poate merge la Manastirea Frasinei, care este amplasata in comuna Muereasca, manastire care ofera si posibilitati de cazare. O alta varianta este sa va indreptati catre Schitul Iezer, una dintre cele mai izolate sihastrii din tara. Aici traiesc acum cateva maici care se ostenesc sa duca mai departe traditia monarhala existenta aici de secole. Daca aveti masina si vreti sa vizitati mai multe atractii turistice prin imprejurimi puteti ajunge la: Manastirea Cozia, Pestera Muierii, Pestera Polovraci, Casa memoriala Anton Pann, tezaurul folcloric de ceramica de la Horezu si la Manastirea Horezu.

BAILE-OLANESTI - INFO
LOCATIE. Situata la numai 18 km de Ramnicu-Valcea, statiunea Olanesti se bucura de o faima deosebita atat in tara, cat si peste hotare. La o altitudine de 450 m, statiunea se intinde de o parte si de alta a paraului Olanesti, afluent al Oltului intr-o depresiune nascuta in Carpatii Meridionali. Frumusetea locului este unica. Ea este data de arhitectura zonei si de muntii calcarosi care inchid statiunea ca intr-o oala. Depresiunea este deschisa doar spre sud, in rest este strajuita de masivele: Capatanei, Candoaia (1.494 m), Stogul (1.494 m), Caprareasa (1.799 m), Vanturarita (1.873 m) si Gera (1.885 m). Prima atestare documentara a localitatii dateaza din 1527.

TRANSPORT. Daca vreti sa ajungeti cu masina la Olanesti puteti veni dinspre Bucuresti la Ramnicu-Valcea pe E7 sau dinspre Sibiu catre Ramnicu-Valcea tot pe E7. Apoi, continuati traseul pe DN 64A din Ramnicu-Valcea la Olanesti. Din Bucuresti exista autocare care pleaca din autogara Militari direct la Olanesti. Costul unei calatorii este de 200.000 de lei, pensionarii beneficiaza de o reducere de 50% care se acorda cu cupoanele CFR. Se poate ajunge si cu trenul pana in Ramnicu-Valcea, iar de acolo exista linie de maxi-taxi catre Olanesti.

TRASEE. Celebritatea statiunii este conferita de cele peste 35 de izvoare cu ape tamaduitoare. Dintre acestea, 15 sunt captate pentru cura interna si alte doua izvoare si patru sonde cu apa minerala sunt folosite pentru cura externa. Olanestiul este renumit in tratarea bolilor de rinichi, stomac precum si a afectiunilor vezicii biliare si a diabetului. Apele din Olanesti au fost mentionate pentru prima data intr-un hristov din 1760, in care se vorbea despre faptul ca pe locurile culcerului Toma Olanescu exista ape tamaduitoare. Ulterior, in anul 1873, la indemnul doctorului Carol Davila, au fost trimise mostre ale apelor minerale de la Olanesti la Expozitia Internationala de la Viena, unde au obtinut medalia de aur.

CONCURS
Jurnalul National va invita la un concurs de iarna. Din orice loc al tarii va aflati ne puteti trimite fotografii cu cel mai frumos moment din concediul dumneavoastra prin intermediul telefonului mobil sau al camerei digitale, la adresa de e-mail vacante@jurnalul.ro. Cele mai bune fotografii vor fi publicate.

.

.

CAT COSTA CAZAREA IN OLANESTI
HOTEL/PENSIUNE
STELE
PERIOADÅ
PRET
Stogu HH

inainte de Sarbatori

De Craciun

450.000 lei/zi

2.800.000 lei/persoana/3 zile (MD)

Parang HH

inainte de Craciun

De Revelion, 3 nopti

6.580.000 lei/persoana

Suprem HHH

inainte de Sarbatori

De Revelion, 3 nopti

1.200.000 lei/camera dubla/zi

6.300.000 lei/persoana

Podium HHH De Revelion, 3 nopti 8.877.000 lei/persoana
Olanesti HH De Revelion, 3 nopti 5.800.000 lei/pesoana
Pensiunea Maria HH

inainte de Sarbatori

De Craciun

250.000 lei/zi

2.200.000 lei/persoana/6 zile (MD)

Vila Ally HH

inainte de Sarbatori

De Craciun

De Revelion, minimum 5 nopti

250.000 persoana/zi

600.000 lei/camera/zi

15 euro/pers./zi

Legenda: dbl - camera dubla; * pret/zi; ** pachet turistic
×
Subiecte în articol: revelion olanesti