x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Oameni care isi castiga painea la inaltime

Oameni care isi castiga painea la inaltime

26 Mai 2004   •   00:00

LOCURI DE MUNCA

Unii aleg sa traiasca viata la maximum, pe muchie de cutit. Sunt numiti adesea 〞nebuni ai inaltimilor", 〞paianjeni". Pericolul este pentru ei o placere, iar hobby-ul s-a transformat in meserie - alpinism utilitar.
ANCA SOINEANU

Alpinismul utilitar este o profesie care iti solicita sistemul nervos, este nevoie de mult calm, discernamant si putere de decizie. Candidatii la aceasta meserie trebuie sa indeplineasca anumite conditii. Pot lucra ca alpinisti utilitari aceia care au facut un curs care dureaza trei luni. Cursul poate fi platit de compania care urmeaza sa te angajeze sau de candidat. Cursul este structurat pe categorii. La angajare, obligatorie este parcurgerea cursului pentru categoria unu. In Romania exista o singura scoala care organizeaza astfel de cursuri. La absolvirea lor, candidatul primeste un brevet eliberat de Ministerul Muncii. Majoritatea angajatorilor prefera insa la angajare oamenii care au fost inainte alpinisti sportivi. 〞Acestia au o oarecare experienta si nu au rau de inaltime. In general, oricine este sanatos fizic si psihic si nu are rau de inaltime poate urma aceste cursuri si poate deveni alpinist utilitar. Alte conditii sunt in functie de comportamentul pe care il are posibilul angajat in perioada de proba. Aceasta dureaza o luna si in acest interval, candidatul trebuie sa fie un bun coechipier. In echipa, toata lumea verifica pe toata lumea. In aceasta profesie, prietenia este strans legata de viata", afirma Tavi Golgot, director general al unei firme de alpinism utilitar din Bucuresti.

Ce fac alpinistii utilitari

S-a lucrat si inainte de revolutie, s-au renovat poduri, s-au vopsit cupole de biserica, insa meseria nu avea aceasta denumire. Lucrarile sunt constante, nu sunt in functie de anotimp. Serviicile sunt multiple. In general, alpinistii utilitari executa zugraveli de fatada de blocuri, spalat de geamuri, constructii de turnuri de telefon sau radio, monteaza si antene GSM, montaje de lumini si sunet. 〞Este considerat lucrare la inaltime orice depaseste 2 metri", afirma acelasi impatimit alpinist.

Riscuri posibile

Echipamentul unui alpinist este garantat si prevazut sa acopere orice risc. Exista totusi si unele pericole. Daca nu au legat bine coarda se poate produce o nenorocire sau daca nu au folosit coarda de siguranta, nu au purtat echipamentul de protectie. Riscurile pot aparea sub aspectul erorii umane, a neglijentei. 〞Echipamentul unui alpinist utilitar este compus dintr-un ham cu vesta, coborator, blocator de autoasigurare, scripete, carabiniere, casti, salopeta, manusi. In general se folosesc echipamente importate si omologate in Romania. Costul unui echipament este intre 850-1.000 de dolari", spune Tavi Golgot, alpinist de mai bine de 8 ani.

Castig de minimum 200 de dolari

La fiecare lucrare trebuie maxima prudenta. La inceput se ingradeste zona, se leaga corzile, apoi se trece la lucrarea propriu-zisa. 〞Salariul alpinistilor este fix, dar au prime si bonusuri care provin din numarul lucrarilor la care participa pe luna. De asemenea, se tine cont si de dificultatea lucrarii. Venitul minim garantat este de 200 de dolari, insa in general un alpinist utilitar poate ajunge la sume mult mai mari", sustine alpinistul care a reusit sa-si formeze propria firma de alpinism utilitar.
×