FACETI JOCURILE! - HOMO HOMINI LUDENS
Multi dintre noi privesc cu o dulce ingaduinta
jocul adultilor care se prostesc batand mingea pe maidan sau se entuziasmeaza ore-n sir invartind o pereche de zaruri si strigand poarta-n
casa!. Cu toate acestea, psihologii au stabilit foarte clar: jocul este important pentru sanatatea fizica si mintala a unui individ. Mai mult, jocul te face fericit.
|
MAMIFER ADULT STRAMBANDU-SE |
AUTOANALIZA. Se pare ca jocul permite creierului sa functioneze utilizand conexiuni neurale noi. Persoanele jucause sunt mai putin morocanoase si deci mai agreabile. Suntem mai umani cand ne jucam.
Pana acum, nici un studiu stiintific nu a reusit sa raspunda de o maniera plauzibila la intrebarea: de ce ne jucam? Jocul pare pur si simplu o pierdere de timp. Privind cu atentie jucatorii prinsi intr-o competitie, putem observa insa ca jocul este o poarta spre ceea ce suntem in realitate. Jocul este o stare de spirit. Jocul este o combinatie complexa de atitudine si activitate de divertisment. Jocul poate fi considerat in final si ca o forma alternativa de cultura, ca arta plastica sau muzica.
INDEMANARE. Studiile efectuate pe grupuri de copii arata ca limba folosita in timpul jocurilor este sesibil diferita de cea folosita in conversatiile obisnuite.
Toate jocurile au reguli. Toate jocurile limiteaza libertatea de miscare a individului, introducand restrictii. In acest cadru restrictiv, jucatorii isi etaleaza abilitatea de a castiga in pofida piedicilor impuse de regulament. Jocul este intotdeauna o fantezie, dar, odata prins in interior, totul pare sa devina realitate, si tot ce faci este real in aceasta realitate. Putem trai sentimentul victoriei mai intens decat in realitate.
RECOMPENSA. Modul in care actionam in timpul jocului este o reflectare la fel de exacta a modului in care gandim. Adultii care continua sa se joace din cand in cand au o memorie mai buna, sunt mai capabili si sunt mai fericiti. Ceea ce face diferenta intre jucatori este stilul de joc. Prin maniera in care jucam ne aratam cum suntem, cum am putea fi daca am fi liberi sa optam. Asa ca, daca doriti sa stiti cu adevarat cine sunteti sau cine ati putea fi, jucati-va! Macar din cand in cand. (Poliana Mardari)