Delta Dunarii a fost vizitata de peste 53.000 de turisti in perioada mai-iulie 2004. Peisajul unic, plimbarile cu barca si admirarea pasarilor sunt activitati care atrag de la an la an mai multi vizitatori in Delta Dunarii.
IOHANNA ONACA
Numarul turistilor care au ales Delta Dunarii ca destinatie pentru un minisejur a crescut in fiecare luna comparativ cu vara trecuta. Potrivit unui studiu privind dinamica si structura cererii turistice in Delta Dunarii si orasul Tulcea, realizat de Institutul National de Cercetare si Dezvoltare in Turism (INCDT), in perioada mai-iulie 2004 in aceasta zona au sosit 53.806 turisti romani si straini.
MAI, LUNA BUNA. Luna cu cea mai mare crestere a numarului de turisti a fost mai, cand in Delta au venit 17.224 de vizitatori, in crestere cu 75,85% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Aproape 12.000 de turisti romani au petrecut cateva zile in Delta in aceasta luna, cu 76% mai multi fata de luna mai a anului 2003, in timp ce numarul vizitatorilor straini a fost de 5.629. Durata medie a sejurului a fost de 1,8 zile in anul 2004, usor mai scazuta decat cea a anului precedent, cand a atins 2,1 zile.
INTERES. Si luna iunie a reprezentat o perioada buna pentru turismul din Delta Dunarii, in acest interval sosind peste 15.000 de vizitatori, dintre care 5.879 straini. Gradul de ocupare a locurilor pentru luna iunie 2004 a fost de 34,95 %, in crestere cu 6,07 % fata de cel inregistrat in 2003. Cei mai multi turisti au sosit in luna iulie, numarul vizitatorilor ridicandu-se la aproape 21.000, cu circa 30% mai multi fata de acelasi interval al anului precedent. In aceasta perioada, Delta a fost vizitata de 15.382 romani si 5.459 straini. "Perioada in care vin cei mai multi turisti este 15 iulie - sfarsitul lunii august", spune Dan Nicolae, proprietarul unui hotel din Sulina. "Au fost zile cand nava de pasageri aducea circa 200-300 de turisti pe zi, iar rapida debarca in jur de 150 de turisti zilnic", afirma Dan Nicolae.
EXPLICATII. In luna august, numarul turistilor a fost aproape dublu fata de anul trecut, spune Cornel Gaina, membru al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). "Per total, numarul turistilor care au vizitat anul acesta Delta Dunarii a crescut cu 30%", spune Gaina. Aceasta dezvoltare a turismului in Delta Dunarii se explica prin cresterea numarului de locuri de cazare omologate, dar si prin promovarea facuta atat prin spoturi publicitare, cat si prin reportaje realizate de mijloacele mass-media. O alta explicatie este cresterea interesului clientelei corporative. "Mai multe societati au ales sa faca simpozioane si conferinte la complexurile turistice din Delta", explica Gaina. Rezultatele bune din acest an ii fac pe hotelieri sa spere ca numarul turistilor va creste si anul viitor. "Din octombrie pana in ianuarie, in Delta mai vin doar impatimitii de pescuit. Anul viitor insa ne asteptam la o noua crestere a numarului de turisti", a adaugat Gaina.
Citește pe Antena3.ro
FAVORIT. Cea mai aglomerata zona a Deltei este spre bratul Sf. Gheorghe, unde sunt hoteluri cu conditii de cazare foarte bune. "Turistii prefera sa se cazeze in conditii bune. Mai putini innopteaza la localnici, chiar daca este mai ieftin", este de parere Dan Nicolae. In acelasi timp, zona Sf. Gheorghe este si una dintre cele mai scumpe, aici fiind locul preferat al turistilor cu mai multi bani. La Crisan si la Sulina tarifele sunt mai moderate. La localnici cazarea este de circa 200.000 de lei pe noapte, iar la hotel tarifele ajung la 20-30 de euro pentru o camera dubla. In Delta sunt si campinguri, la Murighiol, Crisan si Maliuc, insa turistii prefera cazarea la hoteluri, bungalouri sau pensiuni.
PLIMBARI CU BARCA PE CANAL
Plimbarile cu barca sunt un mijloc de a descoperi frumusetile Deltei. Turistii pot opta pentru excursii cu barca la rame sau cu motor. Tarifele pentru barcile rapide sunt in jur de 3-4 milioane de lei pentru un grup de patru-cinci persoane, iar pentru barcutele mai mici cu motor, circa un milion si jumatate de lei/grup. In Delta se pot face plimbari catre lacurile Rosu, Rosulet, lacul Puiu sau Lumina. Turistii mai pot face excursii spre Padurea Letea sau spre Dunarea Veche. Alte excursii se pot face pe trasee cum ar fi Murighiol - golful Holbina - lacul Razim - Gura Portitei sau Jurilovca - Gura Portitei.FOTO - AFLUENTA. Croazierele sunt rezervate si pentru 2005
REZERVATIA NATURALA
Delta Dunarii este recunoscuta mai ales pentru bogatia florei si faunei care include un numar total de 5.149 de specii. Emblema Deltei sunt nuferii albi (foto) si coloniile de pelicani. De altfel, in Delta au "locuinta" cea mai mare parte a populatiei europene de pelican comun (8.000 de exemplare) si pelican cret (200 exemplare), 60% din populatia mondiala de cormoran pitic (6.000 exemplare). Stuful formeaza una dintre cele mai intinse suprafete compacte din lume, iar padurile Letea si Caraorman reprezinta limita nordica pentru doua specii rare de stejar, frecvent intalnite in zonele sudice ale Peninsulei Balcanice si Italice.FOTO
PRETURI
In timp ce turistii straini prefera hotelurile si complexurile turistice, romanii aleg mai degraba cazarea la localnici sau la camping. Preturile la localnici sunt foarte reduse (intre 200.000 si 500.000 de lei/zi camera), iar in plus turistul poate manca in gospodariile acestora. "Strainii prefera hotelurile si pensiunile, unde platesc de la 30-40 de euro/zi pana la 75 de euro/zi, in functie de dotarile camerei si de numarul de stele al hotelului", spune Gaina.Cele mai mari preturi sunt platite de cei care aleg sa se cazeze pe hotelurile plutitoare. "In acest moment, in Delta sunt peste 60 de hoteluri plutitoare. Ele sunt tractate de salupe si sunt dotate cu barci cu care turistii fac trasee pe canalele si lacurile Deltei", spune Gaina. Cazarea pe un astfel de hotel plutitor costa circa 70 de euro/zi. Un hotel plutitor are de obicei intre 5 si 10 camere care se afla pe jumatate sub nivelul apei, iar deasupra lor se intinde salonul. Cine doreste sa pastreze contactul cu civilizatia are la dispozitie televizor, video si CD-player.