IMOBILIARE
Dupa blocarea din ultimele luni, piata imobiliara de cartier incepe sa se trezeasca.
DANIELA IVAN
"De doua saptamani, tranzactiile au inceput sa se inmulteasca, dupa aproape doua luni de stagnare", spune Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI). El opineaza ca sistemul creditului imobiliar sau ipotecar a reinceput sa functioneze, dupa ce majoritatea bancilor au marit perioada de acordare a creditelor, de la 15-20 de ani, la 20-25.
Preturile, tot mari
Reluarea tranzactiilor nu a corespuns cu o scadere a preturilor, asa cum se asteptau unii agenti imobiliari. Dimpotriva, costul apartamentelor in blocurile de cartier a ramas foarte ridicat si, dupa unele estimari, acestea vor mai creste, desi nu foarte mult. "Eu raman la ideea ca scumpirile nu vor depasi,15% in acest an", spune Liviu Ureche, care precizeaza ca preturile nu vor mai creste spectaculos, insa nici nu vor scadea. Aceasta tendinta va fi valabila in toata tara, deoarece piata imobiliara din Romania s-a globalizat, in sensul ca in marile orase preturile sunt la fel de mari ca in Capitala.
Citește pe Antena3.ro
Piata secundara de ipoteci
Intr-un an, maximum doi, va aparea o piata imobiliara secundara de ipoteci, spune Ureche. Pe aceasta piata se vor vinde si cumpara apartamentele care au fost achizitionate cu credit ipotecar de la banci si pe care cumparatorii nu au mai reusit sa le achite. Insa agentii imobiliari spun ca bancile nu vor ramane cu un portofoliu de apartamente nevandabile. "Evaluarile bancilor sunt sub preturile pietei, bancile si-au luat marje de siguranta", opineaza Ureche.