IMOBILIARE
Piata blocurilor de cartier incepe sa se dezumfle dupa cresterea artificiala de anul trecut. In Capitala, pretul apartamentelor a scazut cu 10-15 la suta in ultimele luni, iar in viitor acesta va cobori cu 30-40%.
DANIELA IVAN
Rasfoind ziarele cu anunturi imobiliare nu s-ar zice ca a inceput caderea pietei imobiliare de cartier. Insa agentii imobiliari spun ca preturile mari pe care le cer vanzatorii nu mai sunt acceptate usor de cumparatori. "Raportul asupra pietei imobiliare - vara 2004", elaborat de Institutul de Consultanta Imobiliara (SGA Romania) la comanda companiei Casa Lux confirma aceste pareri. "Atitudinea mai rezervata si chiar mai responsabila a cumparatorilor a creat nu doar reorientari de preferinta, ci si blocaj comercial. Consecintele apar deja. Sunt unele zone de cartiere din Bucuresti, cu precadere suburbii satelit - Berceni, Militari, Pantelimon, Balta Alba - unde scaderea preturilor de tranzactionare depaseste deja 10%", se arata in studiul citat.
Cadere libera
Scaderea de pret poate fi chiar mai mare, insa nu este inca vizibila deoarece vanzatorii anunta preturi de strigare inca foarte mari, pe care nu le pot obtine nici acum si cu atat mai putin in viitor. "Nu este exclusa chiar o scadere drastica a preturilor pe aceasta piata, exceptional de activa in anul precedent, pana la valori care sa se apropie de cele de la inceputul anului 2003, adica de peste 30%-40% fata de cotatiile, artificiale, atinse acum", se arata in studiul SGA Romania.
Citește pe Antena3.ro
Oferta slaba
Cresterea exagerata si total nejustificata a preturilor la apartamente in Bucuresti s-a facut aproape in exclusivitate prin credit ipotecar. De aceea se poate spune ca piata din Bucuresti este dependenta de contractul de creditare prin ipoteca asupra proprietatii. Fluctuatiile in regimul de acordare a acestei forme de imprumut au putut crea, la randul lor, anumite disfunctiuni de piata la sfarsitul primului trimestru din acest an, dar esentiale devin acum alte elemente, ce impiedica orice fel de crestere de pret sa se produca. Practic, cumparatorul cu bani imprumutati intalneste oferta nejustificat de scumpa, destul de redusa si incepe sa faca calcule si sa observe ca nu se merita.
Zonele bune raman scumpe
Cartierele bine cotate, precum Scoala Herastrau si Baneasa isi vor pastra caracterul special, ramanand cautate, deci scumpe, chiar daca si aici se va produce o reasezare a pretului. Estimarile arata ca in viitorul trimestru caderea va fi de pana la 8-12%. Ajustari mai accentuate - de pana la 15-18% - vor fi posibile si in partea de est a Centrului Civic, in aria Pietei Alba-Iulia si a bulevardelor Decebal si Burebista.
Cererea de case e constanta
Oamenii se orienteaza catre case, dar intalnesc o oferta redusa, de multe ori de calitate indoielnica, chiar cu un regim de proprietate uneori neclar. Cu toate astea, sunt asteptate cresteri de pret "care se vor produce de indata ce posibilii vanzatori vor descoperi mirosul banilor. Va aparea si o oferta mai larga, dar deodata simtitor mai scumpa", se arata in prognoza elaborata de SGA Romania.
Inca se cauta apartamentele de lux
Foarte cautate vor ramane apartamentele de lux construite in blocuri de cate 4-5 etaje, amplasate in cartiere faimoase, precum Dorobanti, Parcul Bonaparte, Floreasca, Parcul Domenii, Cotroceni. "Preferinta pentru aceasta oferta se explica la multi cumparatori inocenti prin spaima de cutremur si dorinta de siguranta, la care se adauga mitului zonei ultracentrale", se arata in studiul citat. Totodata, se mai precizeaza ca preturile prohibitive care pornesc de la 900 euro/mp si ajung chiar si la 1.400-1.600 euro/mp, precum si calitatea uneori discutabila vor alunga aceasta iluzie.
Previziuni
Riscurile creditarii
Agentii imobiliari asteapta primele incapacitati de plata la creditul ipotecar, despre care se vorbeste inca prea putin, dar se va putea observa, ca fenomen, in viitorul nu prea indeparat. "Asta va aduce notiunea de credit ipotecar la realitatea lui ireductibila care este, totusi, un factor de risc cu un anumit coeficient", se spune in raportul elaborat de SGA Romania. Acest lucru se poate observa mai ales in Bucuresti, unde banii investiti in apartamente provin intr-un procent covarsitor din credite. In marile orase din Moldova si Transilvania, banii provin de la romanii plecati "la munca" in strainatate care si-au investit castigurile in case.