x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Profesorul care face orarul elevilor

Profesorul care face orarul elevilor

04 Noi 2004   •   00:00

Profesorul documentarist, un post aflat la stadiul de proiect, va fi responsabilul Centrului de Documentare si Informare din scoala, dar va fi si cel care va realiza orarul elevilor si profesorilor.

EUGENIA MIHALCEA

POST NOU. Elevii vor intra la ore dupa orarul facut de profesorul documentarist
Scolile ar putea avea, incepand cu anul scolar viitor, un profesor documentarist. Cadrul didactic respectiv va fi angajat special pentru elaborarea orarului elevilor si profesorilor si pentru organizarea evenimentelor culturale din scoala. De asemenea, profesorul documentarist va avea in grija baza materiala si documentara a scolii. Toate acestea sunt cuprinse intr-un nou proiect al ministerului, afisat pe site-ul www.edu.ro. Profesorul documentarist va trebui sa aiba studii superioare, la fel ca toti ceilalti profesori. Activitatea didactica a documentaristului se va asemana insa cu cea a unui bibliotecar. Acesta ii va invata pe elevi, de exemplu, cum sa se documenteze de pe Internet la o tema propusa de profesorul de geografie sau cum sa intocmeasca o fisa de lectura a unei carti recomandate de profesorul de romana.

OBLIGATII. Profesorul documentarist se va ocupa si de organizarea evenimentelor culturale din scoala, cum ar fi auditii muzicale sau vizionari de casete video. Potrivit proiectului elaborat de minister, documentaristul va intocmi orarul tuturor claselor din scoala si se va ocupa de imaginea unitatii in comunitate, inclusiv de relatiile cu mass-media. Materialele didactice ale scolii, materialele de documentare, cum ar fi reteaua de calculatoare sau biblioteca scolii, vor fi tot pe mana profesorului documentarist. Acesta va coordona si Centrele de Documentare si Informare, pe care ministerul intentioneaza sa le infiinteze in fiecare scoala.

SCHIMBARI. Centrul de Documentare si Informare va avea un buget propriu, separat de cel al scolii in care functioneaza, iar banii vor fi gestionati de profesorul documentarist. Acesta va avea o norma saptamanala dubla fata de ceilalti profesori. Astfel, documentaristul va trebui sa stea la serviciu 40 de ore pe saptamana, in timp ce un dascal de romana, de exemplu, sta la catedra doar 18 ore. Numarul de posturi de profesor documentarist alocate fiecarei scoli se va stabili in functie de numarul de elevi. Astfel, o unitate cu mai putin de 600 de elevi va avea un singur post de profesor documentarist. O unitate cu cel mult 1.000 de elevi va avea repartizat un post si jumatate, pe cand scolile cu peste 1.000 de elevi vor beneficia de doi profesori documentaristi. Acestia urmeaza sa fie angajati numai prin concurs de titularizare.

STUDII
Functia de profesor documentarist presupune absolvirea cu examen de licenta, examen de diploma ori examen de absolvire a unei institutii de invatamant superior de lunga sau scurta durata in profilul postului ori absolvirea, cu diploma, a cursurilor postuniversitare cu durata de cel putin trei semestre, aprobate in acest scop de Ministerul Educatiei - studii aprofundate, studii academice postuniversitare, studii postuniversitare de specializare, in profilul postului.

NORMA
Norma profesorului documentarist este de 40 de ore saptamanal, repartizate in functie de activitatile pe care le desfasoara in cadrul postului. Astfel sunt 18 ore de activitate didactica, respectiv initiere in cercetarea documentara, proiecte in colaborare cu cadrele didactice si 22 de ore pentru animatie culturala, gestionarea CDI, comunicare (culegerea si transmiterea informatiilor din interiorul si exteriorul unitatii scolare,corespondenta), pregatirea activitatilor, documentare in afara scolii.

×
Subiecte în articol: profesorul documentarist