x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Rechizitele, batai de cap in septembrie

Rechizitele, batai de cap in septembrie

06 Sep 2004   •   00:00

La fiecare inceput de septembrie, parintii, numarandu-si cu grija banii, intra in librarii si papetarii cautand cel mai bun pret pentru rechizite. Privesc spre rafturile pline cu creioane, radiere, acuarele si caiete si frenezia cumparaturilor ii acapareaza de indata.

CATALIN PRUTEANU

Anul acesta, supermarket-ul este preferatul parintilor pentru achizitionarea rechizitelor. Aici sunt cele mai bune si mai variate oferte. Papetariile nu isi pierd clientii, vanzarile cresc sensibil in aceasta luna insa,comparativ cu anii trecuti, au tot mai putini clienti. In orice caz, timpurile in care parintii stateau la coada pentru rechizite s-au stins de mult. Cu o saptamana inainte de inceperea scolii, oamenii nu se inghesuie inca sa le intregeasca "trusoul" copiilor pentru buna educatie. De vina ar putea fi tendinta unora de a lasa pe ultima suta de metri indeplinirea indatoririlor de parinte. Aurica Preda, vanzatoare intr-o librarie din Capitala, are o alta explicatie. "Acum se gasesc caiete la orice taraba, la orice colt de strada. Nu mai e ca pe vremuri, cand libraria era librarie si taraba era pentru maruntisuri. Erau niste cozi la noi inainte!...", povesteste ea.

PE ULTIMA SUTA DE LEI. Chiar daca sunt scumpe, familia scoate pana la urma din pusculita banii pentru rechizite. "Am cheltuit toti banii pe caiete, acuarele si pensule. Am cumparat tot ce trebuie pentru tot anul scolar", spune Maria Iordache, mama a doi copii, unul in clasa I, celalalt mai mare cu doi ani. Experienta cu cel mare a invatat-o ca e mai bine sa scapi de grija o data pentru totdeauna la inceputul anului scolar decat sa scoti mereu bani pentru a inlocui fiecare caiet consumat. Pentru asta, Maria Iordache a strans alocatiile copiilor pe ultimele sase luni. A mers intr-un supermarket si acolo a "spart toti banii". Ghiozdan a cumparat doar pentru mezin, pentru ca fratele lui, Mihai, are un rucsac foarte rezistent, cu care, crede Maria, va mai merge la scoala inca doi ani de acum incolo.

LISTA. Pentru a veni in intampinarea clientilor, vanzatorii de papetarie au facut si liste cu rechizitele necesare pentru fiecare clasa. "Noi am facut o lista, dar e orientativa, are strictul necesar. Depinde de invatatoare, ce vrea ea, pentru ca si de la scoala parintii se intorc cu liste", afirma Carmen, vanzatoare. De multe ori, parintii trebuie sa faca mai multe drumuri la papetarie, pentru ca rechizitele nu sunt pe placul invatatoarelor. "Ă«DoamnaĂ» vrea caiet Ă«Tip IIĂ», nu Ă«Tip IĂ». Sa vad daca vrea vanzatoarea sa mi le schimbe", se plange o mamica. In total, dupa spusele vanzatoarelor, bugetul parintilor pentru rechizitele necesare unui copil oscileaza intre un milion si un milion si jumatate. Pentru clasa I se cumpara mai mult stilouri, dar numai cu rezerva, cerneala la calimara nu mai e la moda. Nu se mai cauta nici caietele cu coperti simple. Copiii, cat de mici, vor sa aiba pe coperti personaje de desene animate: Batman, Superman sau feluriti pockemoni.

STRICTUL NECESAR

"Noi am facut o lista, dar e orientativa, are strictul necesar. Depinde de invatatoare, ce vrea ea, pentru ca si de la scoala parintii se intorc cu liste" - Carmen, vanzatoare

PRETURI

  • Caiete dictando sau matematica - 5.000-25.000 de lei
  • Vocabular - 5.000 de lei
  • Tempera - 70.000-130.000 de lei
  • Numaratoare - 30.000-50.000 de lei
  • Carioci - 15.000-50.000 de lei
  • Ghiozdan - 150.000-700.000 de lei
  • Manuale scolare - 100.000-150.000 de lei
  • Creioane - 3.000-15.000 de lei
  • Stilouri - 25.000-1.000.000 de lei
  • Radiere - 3.000-30.000 de lei
  • Bloc de desen - 10.000 de lei (format mic), 15.000 de lei (format mare)
  • ×