x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Reusita - Desen artistic la BAC realizat cu picioarele

Reusita - Desen artistic la BAC realizat cu picioarele

03 Iul 2004   •   00:00

Un tanar talentat din Galati care nu-si poate folosi mainile a sustinut joi proba optionala la desen artistic din cadrul Bacalaureatului, lucrand numai cu picioarele.

Marian Basa are 19 ani si s-a nascut cu o malformatie congenitala grava a mainilor. Aproape tot ceea ce face un om normal este pentru Marian un lucru la fel de simplu. Mananca, lucreaza la calculator, da telefon, deseneaza si picteaza cu picioarele. Adolescentul i-a uimit pe toti atunci cand, in urma cu patru ani, a sustinut examen de admitere si a reusit la Liceul de Arta "Dimitrie Cuclin" din Galati, pe care, de altfel, l-a absolvit. Povestea lui Marian Basa este cu siguranta cea a copilului care si-a invins soarta. Ar fi putut ajunge la mila publica sau ar fi putut sta pentru tot restul vietii intr-o scoala speciala, depinzand mereu de altcineva. A reusit sa se descurce singur si sa-si puna in valoare talentul nativ pentru desen si pictura. A invatat sa lucreze cu picioarele si o face mult mai bine decat multi tineri talentati.

NATURA STATICA. "A fost un subiect la care nu ma asteptam. Nu am mai facut natura statica de prin clasa a X-a. Ma asteptam sa ne cada portretul. M-am incadrat in timp si a fost o tema usoara, legata de constructii si valoratii. Dupa examenul de Bacalaureat incepe ce este mai greu, pentru ca dau la facultate si ne trebuie mapa si pe putin 30 de lucrari. Deci trebuie sa lucrez toata vara", spune cu putina teama Marian Basa.

PRIMA EXPOZITIE. Colegii spun despre Marian ca lucreaza bine si ca se comporta ca un elev obisnuit. Unii spun, chiar, ca si la scris ii intrece si in viteza si in frumusetea literelor. Cu ajutorul autoritatilor locale, adolescentul si-a vernisat, in urma cu un an, prima expozitie personala. Ieri a sustinut ultima proba a Bacalaureatului la Istorie, dupa care, pe timpul verii, va lucra la mapa de prezentare, care ii va permite admiterea la facultate si implinirea visului sau. (Erik Hoosz)

VIS

"Vreau sa intru in Uniunea Artistilor Plastici, sa plec cu expozitii de grup prin toata lumea si, zic eu, ca avantajul acesta, ca fac totul cu piciorul, o sa fie un plus fata de ceilalti, care lucreaza cu mana." - Marian Basa

×