Sondajul de opinie IMAS din aceasta saptamana a dat nastere unui nou "El Nino" in paharul cu apa al politicii romanesti.
Singurul fapt inedit este acela ca au fost doua sondaje intr-unul singur. Unul bun si unul rau, pentru PSD, evident. Oare, la ce mai sunt bune sondajele astea, daca au ajuns sa se contrazica pe sine? Nu e populatia destul de aburita de felul ei, mai vin si sondajele ca s-o nauceasca de tot? Pana acuma era mai simplu, institutele de sondare se concurau si se contraziceau intre ele. Nu mai este cazul. Pierdere de vreme. Acuma se contrazic pe sine. M-am plictisit saptamana asta, de cat s-a vorbit despre acest sondaj. Ceea ce-i mai interesant este ca toti s-au iritat atat de tare de ziceai ca ne-au furat bulgarii Dunarea si ungurii Carpatii. Suparare ca dupa meciul Romania - Danemarca.Politicienii nostri sunt prea inflamati, prea incordati si-si dau prea multa importanta in raport cu interesul publicului fata de actul politic luat la modul general. Sondajele acestea dau impresia ca publicul stie si este interesat de evolutia miscarii politice, dar, in fapt, lucrurile stau altfel, cel putin dupa parerea mea.
Daca in Romania s-ar face un sondaj cu intrebarea: ce va place cel mai mult, politica, munca sau disciplina? pe locul intai, sunt convins, ar iesi, la mare distanta, manelele. De asta sondajele adevarate nu se dau niciodata publicitatii. Pentru ca scot la iveala adevaruri neconfortabile. Si stiti cum e: adevarul doare; pe unii in suflet, pe altii in fund, depinde de intrebarea din sondaj.
Politica este un punct mic
pe-o tabla mare. Oamenii judeca
faptele unui guvern dupa
preturile din galantare, statul de
plata sau cuponul de pensie.
Restul sunt vorbe. NATO, UE
sunt notiuni atat de vagi in
mintea omului de rand, ca nici
nu-si bate capul sa afle mai
multe despre ele. Stie ca-s bune,
ca asa a spus domnul Iliescu. In
rest, vazduh. Cum poti spune
altfel, cand prin tot felul de sondaje
vezi ca 70%-80% din populatie vrea UE si aproape tot
atatia considera ca Romania
este pe un drum gresit? De unde
pleaca toata aceasta confuzie?
Bineinteles ca dintr-o slaba informare,
dintr-o superficiala abordare
a notiunii de integrare si o
transformare a ei in fluturas electoral
si, nu in ultimul rand, din
"manelizarea" mass-media din
Romania. Informatia sobra si
stirea adevarata sunt pierdute
printre sani, funduri si manele.
Dintre regii manelelor mai scoate
capul si Ion Iliescu sa ne spuna
ca pe Talpes nu i l-a impus el lui
Adrian Nastase, ca premierul isi
alege singur oamenii, ca el nu se
implica in treburile cabinetului si
alte "manele" de astea. Muzica,
va rog! Canta domnul Ion Iliescu:
Nu exista-n lumea asta premier
ca al meu,
Si la bune, si la rele e premierul
meu, la, la, lai...
Ca sa aiba audienta si sa fie bagati in seama de masele largi, cam asa ar trebui sa sune discursurile politice. Glumind, aici s-ar ajunge daca mai continua in acelasi ritm manelizarea tarii. Sa nu uitam totusi ca in spatele fiecarei glume sta un lucru serios.
Ma intreb ce rezultate ar iesi la un sondaj in care intrebarile ar suna astfel: cine credeti ca sunt cei mai corupti oameni din Romania? Sau cine sunt cei mai mincinosi oameni publici din tara? Ori cine este vinovat pentru esecurile din ultimii 14 ani? Astfel de intrebari cu tendinta nu se pun, pentru ca ar contraveni, probabil, unor reguli ce stau la baza modului in care trebuie facut un studiu sociologic, dar nu-i asa ca ar fi interesant? Nu m-ar mira ca, de pilda, la intrebarea de cine va place mai mult, de Adrian Nastase, Rodica Stanoiu sau Ioan Talpes?, raspunsul sa fie: Adrian Minune sau Guta, sau Vali Vijeliosu ori mai stiu eu ce artist oriental dambovitean. Pentru ca asta-i tara: Romaneaua! Maneaua e-n toate,/ E-n cele ce sunt,/ Si-n cele ce maine,/ Vor rade... la UE.