x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Romania are nevoie de stabilitate politica

Romania are nevoie de stabilitate politica

06 Feb 2005   •   00:00


de LASZLO BORBELY

UDMR este un partid cunoscut de toata lumea ca o formatiune care s-a ocupat, in special, de problemele etnice, chiar daca, de cativa ani, politica Uniunii se adreseaza tuturor romanilor, nu doar cetatenilor maghiari.
Eliminarea vizelor, reformele necesare integrarii Romaniei in Uniunea Europeana sau masurile care sa duca la imbunatatirea nivelului de trai sunt doar cateva din aspectele pe care UDMR le-a sustinut si le va sustine in continuare, in interesul tuturor cetatenilor Romaniei.

Trecerea care a avut loc in decembrie 1989 de la partidul unic la pluripartitism a facut posibila crearea Uniunii Democrate Maghiare din Romania, organizatie care, dupa 1990, a avut rolul de a reprezenta si de a milita pentru interesele unei comunitati etnice. 1996 a fost un an foarte important pentru UDMR. A reprezentat momentul in care Uniunea a depasit limitele legate de interesele unei minoritati etnice, asumandu-si atat responsabilitatea actului de guvernare, cu succesele si insuccesele care au existat, cat si o politica in interesul tuturor cetatenilor Romaniei. De altfel, dupa momentul 1996, importanta UDMR ca formatiune politica a crescut nu doar pentru minoritatea maghiara, dar si pentru celelalte partide aflate pe scena politica.

Dupa alegerile din anul 2000, cand extremismul ameninta democratia, UDMR a decis sa sustina partidul aflat la guvernare pentru a elimina acest pericol care, pentru Romania, aflata in drumul spre Uniunea Europeana, ar fi fost o piatra de moara. Aceasta decizie a decurs si din prioritatile pe care UDMR si le fixase, una dintre ele fiind circulatia libera in spatiul european. Iar cine a urmarit cu atentie campania electorala din anul 2000 isi aminteste, cu siguranta, unul din sloganurile cu care UDMR a iesit in fata alegatorilor: Fara vize in Europa. In aceasta privinta, putem spune ca sprijinul acordat de UDMR in legislatura trecuta partidului aflat la putere a dat rezultatul dorit de toata lumea: de cativa ani, circulam liber prin Europa, fara a mai fi nevoiti sa pierdem timp si bani prin ambasade.

Chiar daca dupa 1996 UDMR a inceput sa faca o politica de interes general, latura de reprezentare a minoritatii maghiare s-a aflat si se afla in prim-plan. Astfel, pentru acest mandat, una din prioritati este adoptarea unei legi a minoritatilor care este prevazuta in Constitutie si care figureaza si in programul de guvernare.

Pentru comunitatea maghiara, stabilitatea politica a Romaniei a fost si este in continuare o prioritate. Fara echilibru politic, nici o tara nu poate avea rezultatele care sa o inscrie in randul statelor civilizate, cu o economie solida. Tocmai de aceea, UDMR a decis sa participe la guvernare in 1996, de aceea a hotarat, in 2000, sa sustina in Parlament Guvernul PSD si, tot de aceea, a decis sa revina in Guvern, dupa alegerile din noiembrie 2004. Aceste decizii au fost luate in urma unor negocieri care presupun si unele compromisuri, insa fara a depasi reperele democratice.

Stabilitatea politica este poate cel mai important lucru de care are nevoie Romania in acest moment. Iar perioada care urmeaza este decisiva pentru soarta tarii noastre, avand in vedere apropierea datei la care va fi semnat tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Pentru consolidarea unei stabilitati politice, trebuie adoptat cat mai repede regulamentul de functionare a coalitiei.

Se spune ca regulamentele, protocoalele sunt incheiate pentru a fi incalcate. Insa cred ca avem cu totii maturitatea politica pentru a intelege ca acest regulament trebuie adoptat si respectat, astfel incat sa asiguram acel echilibru de care Romania are nevoie mai mult decat oricand. De aceea, este nevoie ca acest protocol sa functioneze pe mai multe niveluri de colaborare, care sa porneasca de la decizia politica de la varful coalitiei si sa se incheie cu aplicarea lui in plan teritorial. Asadar, este nevoie de o colaborare foarte buna la conducerea coalitiei, la nivel parlamentar si guvernamental si, nu in ultimul rand, la nivel teritorial, unde institutiile se afla cel mai aproape de cetatean. In acest sens, este nevoie ca structurarea Guvernului, a serviciilor deconcentrate sa fie finalizata cat mai rapid atat la nivel central, cat si in teritoriu, pentru a elimina acea stare de expectativa ce paralizeaza niste institutii care ar trebui sa functioneze in interesul cetateanului. Iar la numirea in functie a unor persoane trebuie sa primeze profesionalismul, si nu culoarea politica.

Conflictele de opinie si certurile politice nu ajuta la nimic, si stim acest lucru cu totii, dupa experienta de la guvernare din perioada 1997-2000. Iar daca UDMR sustine cu tarie regulamentul de functionare a coalitiei, o face tocmai pentru a evita disputele sterile si pentru a da coerenta actului de guvernare.

Daca avem un protocol functional si daca ne concentram pe problemele ce tin de indeplinirea conditiilor de aderare la Uniunea Europeana, atunci vom avea succes. Iar pentru a realiza acest lucru, avem nevoie de masuri care sa duca la debirocratizare, la relaxare fiscala, la reducerea fenomenului de coruptie si descentralizarea deciziei care sa ajunga mai aproape de cetatean. La fel de importanta este continuarea reformei in administratia publica. Insa toate acestea nu se pot face fara o colaborare foarte buna in cadrul coalitiei, care sa dea unitate si coerenta actului de guvernare. Si sper ca toate aceste masuri sa fie sprijinite si de Opozitie, asa cum au declarat liderii PSD, care au spus ca vor sustine deciziile ce tin de integrarea in Uniunea Europeana. Comunitatea maghiara poate avea un rol important in perioada urmatoare pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Poate fi o punte intre Ungaria si Romania pentru ca dupa momentul 2007 granitele sa ramana virtuale si sa putem spune cu fruntea sus: Da, intr-adevar, suntem membri ai unei familii europene unite.

Cititi-o maine pe Mona Musca
×