x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Sa fie lumine

Sa fie lumine

04 Iun 2004   •   00:00

MISIUNEA CASA

Capacitatea de exprimare a arhitecturii mizeaza pe efectul, pe prezenta luminii. Lumina puternica accentueaza contrastele, intuneca umbrele si face sa straluceasca zonele luminate. Contrastul induce o stare de tensiune intre masa (material) si umbra (imaterial), lasa volumele sa se puna in valoare pe sine si in raport cu cele adiacente. Atunci cand vorbim de lumina nu vom ignora nici una dintre componentele sale, caci alegerea luminii artificiale este la fel de importanta ca si orientarea casei dupa soare (dupa punctele cardinale). Caci oricata lumina am avea in incapere pe parcursul zilei (orientarea spre sud ofera o insorire uniforma pe parcursul intregii zile, orientarea spre est profita de lumina de dimineata iar cea spre vest, de lumina de dupa-amiaza), aceasta nu este suficienta pentru a satisface nevoile functionale si estetice.

Casa nu trebuie sa devina un adapost impotriva luminii puternice, dar nici receptor al acestei surse de viata. Locuinta traieste in lumina. Ea se orienteaza dupa soare si profita de toate facilitatile pe care i le poate oferi aceasta. Creeaza spatii care sa profite atat de lumina, cat si de umbra, in functie de nivelul de insorire si de temperatura, specifice fiecarui anotimp.

Lumina este material de constructie in arhitectura nordului si catalizatorul expresiei in tarile mediteraneene.

Daca ne gandim la profilul casei traditionale romanesti, putem spune ca acesta este ca o reverenta in fata soarelui. Daca in zonele calde (mediteraneene, Orientul Mijlociu) zona de umbra este o zona de adapost, un spatiu protejat, in arhitectura noastra populara, umbra da mai degraba efectul de ordonator de spatii, ea poate sa aiba un rol principal, un rol estetic si apoi unul functional.

Ca o completare si ca o prelungire a luminii naturale, lumina artificiala are scopul de a defini fiecare loc important din incapere. Daca proiectarea instalatiei electrice este facuta simultan cu proiectul casei sau al amenajarii interioare, atunci vom obtine un efect vizual armonios fara un efort fizic si material deosebit.

Exista trei tipuri importante de lumina artificiala pe care le vom cauta pentru obtinerea combinatiei celei mai adecvate: lumina generala (uniform distribuita), lumina locala (folosita pentru activitati specifice precum cititul) si lumina decorativa (care scoate in evidenta anumite detalii sau zone ale camerei).

Lumina din living reprezinta unul dintre cele mai importante detalii ale unei case. Intensitatea acesteia trebuie sa se adapteze functiei acestei camere (spatiu de reprezentare si de oaspeti).

In bucatarie, amplasarea luminii se va supune in special criteriului functionalitatii, punandu-se in evidenta zonele specializate ale acesteia atat printr-o lumina generala, cat si printr-o lumina locala.

Baia cuprinde zone care au nevoie de lumina directionata (exemplu: zona oglinzii), dar si zone care au nevoie de lumina uniform distribuita.

De o lumina combinata este nevoie si in dormitor (lumina de atmosfera, culoare, dar si de citit).

Adaptarea iluminarii

Iluminarea cea mai simpla este conferita de o lustra centrala. Confortul vizual va fi insa mediocru in raport cu intensitatea luminoasa, deseori orbitoare, care accentueaza contrastele dintre lumina proiectata si umbre. Chiar daca este vorba de un corp de iluminat estetic, lumina va fi mai putin blanda, iar lustra va sublinia zonele umbrite ale camerei si chiar tavanul va parea mai jos decat in realitate.

Iluminarea indirecta. Becurile sunt ascunse privirii directe si lumineaza o suprafata care reflecta lumina in camera. Randamentul este mai mic, dar lumina va fi mai blanda si umbrele atenuate. Intr-o camera inalta, puteti dirija lumina catre tavan cu ajutorul unor aplice murale, spoturi sau scafe.

Cu cat suprafata luminata este mai reflectorizanta, de exemplu un plafon acoperit cu un lac deschis, cu atat cantitatea de lumina returnata va fi mai mare.

Iluminarea punctiforma. In acest caz, corpurile de iluminat vor dirija fluxul de lumina asupra unui punct pe care doriti sa-l puneti in valoare. Lumina puternica si contrastanta este adecvata pentru luminarea unui birou, a unui colt destinat lucrului manual sau pentru a pune in valoare un tablou sau lucru deosebit.
Fotografia articolului nostru este oferita de magazinele Lux & Luce.

Experimentarea spatiului arhitectural contemporan nu reprezinta intotdeauna un proces costisitor din punct de vedere material.

Realizat cu aceleasi costuri ca si o constructie "conventionala", proiectul prezentat in imagini a avut scopul de a oferi un model, o alternativa la imaginea arhitecturii institutiilor publice (in acest caz, scoala).

Ansamblul arhitectural pare a fi o prelungire a formei reliefului acestei suburbii a Los Angeles-ului. Aici s-a decis amplasarea scolii. Constructia pare ca a fost si ea supusa procesului eroziunii solului, rezultand un volum fragmentat, dar spectaculos si incarcat de semnificatii.

Functia de reprezentare in cazul institutiilor publice poate fi subliniata nu numai prin monumentalitatea "clasica " a fatadelor constructiilor, ci si printr-o imagine neconventionala, nonconformista ce marcheaza locul si memoria vizuala a "consumatorului " acelui spatiu.

Betty cea... albastra

Pentru Betty de la Etnic a venit sezonul... albastru. Noua costumatie de scena este albastra, baia din apartament este albastra... "Ultima amenajare pe care am facut-o in casa a fost baia, pe care am decorat-o in albastru si alb, dar ma gandesc serios sa ii schimb culoarea in roz. De exemplu, am pus la cada perdea albastra cu pestisori albi. Am inveselit putin baia... am pus flori micute la fereastra, intre etajere, pe pereti... imi place sa cumpar produse cosmetice albastre sau ambalate in albastru.

Vopsele, lacuri, baituri

Vopseaua este un preparat compus din trei elemente principale: pigmenti, liant si solventi. Pigmentii dau culoare, liantul da substanta si aderenta, iar solventul conserva fluiditatea produselor pana in momentul utilizarii. Exista vopsele pe baza de solventi, numite gliceroftalice sau "solubile" si vopsele pe baza de apa, acrilice sau vinilice, numite "emulsii".

In cazul celor doua grupe mari de vopsele, exista si variante cu destinatii speciale (in afara rolului decorativ). Astfel, vorbim despre vopsele insecticide, antibacteriene, antiacariene, autolavabile si vopsele antirugina.

Lacurile sunt produse pe baza de rasini, destinate in special protejarii lemnului, si in subsidiar, vopsirii acestuia. Ca si vopselele, au la baza solventii sau apa. Exista lacuri speciale pentru lambriuri, lacuri antiintemperii, "marine" (rezistente la aerul sarat) si lacuri antiderapante.

Baiturile sunt produse pe baza de apa sau alcool, cu rol decorativ. Luciul baiturilor pe baza de alcool este satinat, iar cel al baiturilor pe baza de apa este mat.

Utile

Adrian Vancica - gazda Misiunii Casa de la Antena 1, va ofera explicatii utile si noutati interesante.

Duminica la Misiunea Casa

De ce aproape in fiecare apartament nou amenajat intanim cate un bar? De ce a devenit el asa o moda? Urmariti Misiunea Casa de duminica, 6 iunie, ora 13.10 pe Antena 1 si veti afla raspunsurile intrebarilor de mai sus. Interesant de urmarit este usurinta cu care fiecare dintre noi poate realiza asa ceva in propria casa, cu conditia sa utilizeze materiale de calitate.

Atunci cand renuntam la un perete despartitor necesitatea functionala de a exista doua zone distincte ramane, iar barul apare ca o solutie naturala pentru delimitarea acestor zone. In plus, barul adauga o nota de ospitalitate, imbogateste spatiul si se constituie in punctul central de interes in jurul caruia se concentreaza activitatea sociala a zonei. Cele doua laturi ale barului pot indeplini functii diferite: astfel, avem partea "sociala" unde invitat ii pot sta la conversatie si servi bauturi si partea de lucru unde putem prepara diverse bauturi sau gustari pe un blat ascuns de ochii vizitatorilor.

Raspundem cititorilor

Domnul Claudiu are o casa la curte. Pe jos este acum dusumea, insa sub ea este pamant. Astfel, vrea sa toarne sapa si doreste sa ne intrebe ce ar fi mai indicat sa puna peste sapa: parchet sau dusumea?

Raspunsul specialistului:
Foarte important este ce puneti sub sapa. Pornind de la pamant va trebuie un strat de rupere a capilaritatii (pietris), o sapa de egalizare, o termoizolare (polistiren extrudat) si peste care turnati sapa propriu-zisa. Parchetul reprezinta un finisaj mai pretent ios in timp ce dusumeaua este ceva rustic in general. Optiunea va apartine, tehnic vorbind sunt posibile oricare.

Doamna Maria Florescu din Bucuresti vrea sa-si zugra- veasca apartamentul, dar la anumiti pereti din exterior are mucegai. Ne intreaba daca exista posibilitatea de a repara si zugravi acesti pereti fara a mai reaparea mucegaiul.

Raspunsul specialistului:
Pentru a putea preciza o solutie ar trebui sa vedem casa, respectiv subsolul. In cazul in care toti peretii au igrasie este posibil ca umezeala sa aiba drept origine niste instalatii neetanse. Oricum daca nu inlaturati cauza umezelii va fi imposibil sa scapati de mucegai. Asteptam, in continuare, intrebarile dumneavoastra la Casuta Postala 148, Oficiul Postal 63, Bucuresti sau pe e-mail, la contact@misiuneacasa. ro. Serviciile noastre de consultanta, asigurate de catre specialisti, sunt gratuite.

Pagina realizata de echipa MISIUNEA CASA
×
Subiecte în articol: lumina