x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Sanse egale pentru 20.000 de copii de etnie rroma

Sanse egale pentru 20.000 de copii de etnie rroma

09 Dec 2004   •   00:00

Programul Sanse egale, cel mai amplu proiect educational centrat pe institutionalizarea copiilor rromi, ia sfarsit anul acesta, dupa trei ani in care 20.661 de elevi au beneficiat de sprijin in probleme de educatie.

Nu toate organizatiile nonguvernamentale au sansa de a se desfasura pe o perioada atat de mare si intr-un numar atat de mare de judete si credem ca obiectivele pe care ni le-am propus in urma cu trei ani sunt vizibile acum, comenteaza Anca Nedelcu, sef departament in cadrul Centrului Educatia 2000+, in cadrul conferintei de evaluare a proiectului.

SARACI SI MARGINALIZATI. Sanse egale isi propunea rezolvarea dificultatilor in scoala a copiilor rromi, principalele cauze ale acestora fiind slaba valorizare a scolii la nivel comunitar, analfabetismul parental, cultura preponderent orala a rromilor, situatia materiala precara, implicarea copiilor in atragerea de venituri pentru familie, marginalizarea sociala si nu in ultimul rand, confruntarea cu abordari pedagogice defectuoase. Un alt impediment care a favorizat numarul scazut de copii nescolarizati a fost dificultatea in comunicare. Cei mai multi dintre ei nu inteleg limba romana, motiv pentru care peste 1.200 de profesori au fost pregatiti pentru a colabora cu copiii de etnie rroma.

MANUALE. In plus, au fost publicate o serie de manuale si materiale-resursa adaptate la cultura si istoria minoritatilor, care au contribuit, de asemenea, la rezolvarea problemelor de comunicare. Organizatorii proiectului, Ambasada Regatului Unit al Tarilor de Jos in Romania prin programul MATRA, Centrul Educatia 2000+ si Ministerul Educatiei si Cercetarii, sunt de parere ca ideea sanselor egale aduce in vedere publicului problema rromilor, reusind sa creasca interesul elevilor rromi pentru scoala si sa scada astfel numarul copiilor nescolarizati, sa extinda oferta scolara si sa mareasca gradul de implicare a familiilor rrome in activitatile scolare. (Oana Antonescu)

STATISTICI
In prezent, Ministerul Educatiei si Cercetarii are in evidenta aproape 500.000 de elevi rromi integrati in sistemul educational. Daca pana in 1994 nu exista nici o initiativa cu privire la scolarizarea copiilor rromi, pana in prezent MEdC a finalizat mai multe proiecte.

×