x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Sarbatori in Tinutul Sarii

Sarbatori in Tinutul Sarii

13 Dec 2004   •   00:00

VACANTA DE IARNA
Cure de aer curat in salina, schi pe partiile de la Sovata sau de la Baile Homorod, plimbari cu sania, colaci, sarmale, pomana porcului si ospitalitatea traditionala ardeleneasca. Aceasta este reteta unei vacante reusite petrecute in comunele harghitene Praid si Corund.
IOHANNA ONACA PURDEA

SPECIAL. Persoanele romantice pot lua masa de Anul Nou in salina
Situata la numai 7 kilometri de Sovata, intr-o regiune submontana din inima Ardealului, localitatea Praid imbina farmecul rustic al satului secuiesc cu diversele posibilitati de agrement. Localitatea este renumita pentru salina sa si pentru rezervele impresionante de sare care se gasesc in jur. Comuna se afla la 500-550 m altitudine si este inconjurata de dealuri de sare, care ajung pana la aproape 1.700 m altitudine.

TERAPIE. Praidul este vizitat de turisti pentru efectele curative ale salinei. Aerul din galeriile subterane, curat si cu un PH scazut, determina o mai buna oxigenare a organismului. Curele din salina, care trebuie sa aiba o durata de circa patru ore zilnic sunt recomandate pentru tratarea unor afectiuni ale cailor respiratorii (boli astmatice, bronsitice si alergice).

SCHI. Zona Praidului este foarte potrivita pentru turistii care vor sa se relaxeze cateva zile la munte. Iubitorii de schi isi pot lua si echipamentul la spinare, pentru ca partia de langa Sovata este pregatita sa ii primeasca. Schiorii care doresc sa incerce aventura si in alte zone din apropiere pot alege partiile din Baile Homorod, situate la aproape 60 de kilometri de Sovata. Daca tot ati ajuns pana aici, merita sa va bucurati si de placerile saniusului sau sa descoperiti farmecul unei plimbari calare in mica localitate balneara din valea Homododului Mare. Schiatul se mai poate practica si pe platoul Bucin din Muntii Gurghiului, la circa 20 de kilometri de Praid, pe drumul spre Gheorghieni.

PALARIILE DE LA CRISENI. Din Praid se pot face excursii catre Beizid - satul scufundat sau Criseni, unde se afla un muzeu unicat al palariilor de paie. Infiintat in 2001 de Szocs Lajos, muzeul a luat nastere cu scopul de a perpetua traditia impletirii palariilor de paie, veche de peste 150 de ani in zona. Muzeul gazduieste o foarte bogata colectie de palarii de diferite marimi, confectionate din paie de cereale.

Vara se organizeaza aici tabere pentru tinerii care doresc sa invete tehnica impletirii paielor, pe langa palarii fiind confectionate si alte obiecte: sacose, cosuri sau decoratiuni pentru pomul de Craciun. In aceasta vara, participantii la tabara de creatie au realizat o palarie uriasa cu diametrul de doi metri, care putea fi purtata ca oricare alta.

OSPITALITATE. Sarbatorile de iarna, imbogatite cu binecunoscuta ospitalitate ardeleneasca, au un farmec aparte in Praid sau Corund. Odata intrati in casele gazdelor, fie ei secui, maghiari sau romani, veti fi primiti cu bucurie si tratati cu cele mai bune bucate traditionale, specifice zonei, stropite, bineinteles, cu renumita palinca.

Chiar daca ajungeti in Praid cu numai doua-trei zile inainte de Anul Nou, veti putea sa luati parte la Cina Porcului, seara folclorica specific ardeleneasca, prilejuita de taierea grasunului de Craciun. Caltabosi, car-nati, sorici cu ceapa, sarmalute cu smantana si mamaliguta, dar si paprikas sau gulas sunt numai cateva dintre bunatatile pregatite de localnici.

FESTIVAL
De cativa ani, la Praid a devenit o traditie organizarea, in luna septembrie, a celebrului Festival al Sarmalelor. Serbarea cuprinde manifestari precum defilarea cavalerilor maturii, concert de capace, duelul lingurilor de lemn si, bineinteles, un concurs pentru desemnarea celor mai gustoase sarmale. Cele mai bune retete sunt premiate, iar la sfarsit are loc si un bal unde este aleasa printesa sarmalelor. Premii se mai acorda si pentru cea mai mica, cea mai mare, cea mai originala sarma, cel mai diversificat sortiment de sarmale, dar si cel mai tanar concurent. Editia din aceasta toamna a festivalului a cuprins si un campionat de fotbal cu varza, care a culminat cu numirea cavalerilor verzei. Din programul festivalului nu lipsesc concertele de muzica populara si dansurile traditionale.

.

.

Revelion rustic la pensiuni agroturistice


IOHANNA ONACA PURDEA

De Craciun si Anul Nou, proprietarii pensiunilor din Praid si Corund au lansat oferte care de care mai atragatoare. Turistii sunt asteptati sa petreaca Sarbatorile intr-un cadru traditional, cu bucate gustoase, colinde si cantece vesele, cazare in conditii optime si preturi accesibile tuturor.

CU GRUPUL. Daca doriti sa petreceti Revelionul cu un grup mai numeros de prieteni, puteti inchiria in intregime una dintre pensiunile din Praid sau din satele invecinate. Pretul pentru o noapte variaza intre 90 de euro (circa 3,5 milioane de lei) si 12 milioane de lei, in functie de categoria pensiunii si numarul de camere. In general, durata minima a sejurului este de patru nopti.

PRETURI. La Odorheiu Secuiesc, un grup de opt persoane pot petrece un sejur de sase zile la pensiunea Bosnyák, de doua margarete, la pretul de 5,6 milioane de lei de persoana. La pensiunea Lorincz din Corund, clasificata la doua margarete, pachetul de Revelion costa 5 milioane de lei pentru patru nopti si 6 milioane de lei de persoana pentru cinci nopti, cu conditia ca grupul sa nu fie mai mic de opt turisti. Daca nu mai gasiti locuri la Praid sau la Corund, puteti incerca la pensiunile din Vlahita. De exemplu, la pensiunea Daniel, de doua margarete, veti plati 4,8 milioane de lei pentru un sejur cu patru nopti de cazare.

PROGRAM BOGAT. Pretul unui pachet turistic individual de Anul Nou la Praid este de circa 6,6 milioane de lei pentru cinci nopti de cazare la pensiunile de doua margarete si de 8,6 milioane de lei la pensiunile clasificate la trei margarete. In aceasta suma sunt incluse patru pensiuni complete si o demipensiune, Cina porcului, masa festiva de Revelion si receptia din salina. Gazdele le-au pregatit turistilor mai multe surprize pentru a le face sederea cat mai placuta: vizite la atelierele de olarit si artizanat din Corund, excursii in imprejurimi, diverse jocuri de iarna, mese cu felurite mancaruri specifice zonei si servirea unei cani de vin fiert pe platoul Bucin.

MASA IN SALINA. Dupa petrecerea din noaptea dintre ani, cateva ore petrecute in salina va vor revigora organismul. La 1 ianuarie, gazdele vor organiza in salina o receptie cu program folcloric secuiesc si bufet suedez, incheind astfel o vacanta de iarna deosebita.

KURTOS
Una dintre bunatatile pe care le puteti manca in zona este colacul secuiesc sau kürtöskalács. Pregatit dupa o reteta traditionala, acesta este facut din aluat dulce, asezat in spirala pe aparate speciale pentru a se coace si apoi uns cu miere si dat prin nuca sau zahar, fulgi de nuca de cocos sau scortisoara. In timpul verii cozonacul secuiesc alaturi de clatitele cu gem sau dulceata sunt deserturile cele mai cautate de turisti.

.

.

CAT COSTA CAZAREA IN PRAID-CORUND
PENSIUNE
STELE
PERIOADA
PRET
Sandor, Praid ** Revelion

12.000.000 lei/pensiune*

(46 locuri)

Ambrus A., Praid ** Revelion

100 euro/pensiune*

(14 locuri)

Ambrus E., Praid ** Revelion

90 euro/pensiune*

(12 locuri)

Lorincz, Corund ** Revelion, 4 nopti 5.000.000 lei/pers. **
Dorina, Praid ** Revelion, 5 nopti 6.400.000 lei/pers. **
Daniel, Vlahita ** Revelion, 4 nopti 4.800.000 lei/pers. **
Bosnyak, Odorheiu Secuiesc ** Revelion, 5 nopti 5.600.000 lei/pers. **

Legenda: * pret/zi, ** pachet turistic

.

.

.

Ceramica de la Corund


DANIELA IVAN

ARTIZANAT. Localnicii ii asteapta pe turisti cu obiecte traditionale lucrate manual
Ce ar putea sa ofere Corund, o comuna aflata in inima tinutului secuiesc, unor turisti care vor sa-si petreaca vacanta de iarna intr-o zona rustica? Aer curat, izvoare minerale, bucatarie ardeleneasca si, desigur, traditionala palinca ce arde gerul iernii.

ASEZARE. Locul se situeaza langa drumul national 13 A, la 11 km de Praid, 18 de Sovata si 29 de Odorheiu Secuiesc. Comuna este printre cele mai mari din judetul Harghita, cea mai renunita asezare a Tinutului Sarii, cunoscuta ca unul dintre cele mai importante centre de olarit din Transilvania. Majoritatea locuitorilor sunt sasi. In localitate exista numai patru romani.

IZVOARE. Inca de pe vremea imparatesei Maria-Tereza, izvoarele de aici erau foarte cunoscute. Apa era pusa in butoaie de lemn, carate cu caruta si era folosita pentru consumul oamenilor si al animalelor. Totodata, cei din Corund extrageau sarea din apa prin fierberea apei. In sat exista izvoare cu apa bogata in fier recomandata bolnavilor de afectiuni gastro-intestinale, precum si celor care sufera de anemie. Este vorba despre izvorul Dimáli, care se afla la iesirea estica a satului, langa drumul 13A.

Un alt izvor este Szolomali, care porneste din hotarul estic al satului. Apa sa este bogata si in bicarbonati, clor, magneziu si calciu. Izvoarele Cseredombi si Erzs...bet izvorasc la est de mina de aragonit, la 800 de metri de drumul national si au apa sarata, bogata in fier.

OLARITUL. Notorietatea locului este legata de olarit si ceramica. Marfurile artizanale expuse in fata caselor, frumoasele obiecte de ceramica, paie sau rogojina, articole din lana naturala, iasca sau lemn atrag turistii care ratacesc ore in sir printre ulite in cautarea cadourilor si amintirilor care sa ateste ca au trecut prin acest tinut minunat. Toate aceste suveniruri sunt faurite de locuitorii comunei, care au cele mai variate indeletniciri. Pe langa traditionalul olarit, ei se ocupa si de prelucrarea lemnului, de produsele din iasca si de comert ambulant. Materia prima pentru olarit, lutul de buna calitate, se extrage de langa paraul Sacadat, care curge pe partea vestica a satului.

BISERICI
Cine ajunge in zona nu trebuie sa scape ocazia de a vizita Biserica Unitariana. Aceasta se afla la est de drumul principal, in strada care duce la piata, pe o movilita. Este inconjurata de zid fortificat din piatra. Orga bisericii a fost construita in 1822. In Cimitirul unitarian gasim monumente funerare cioplite din lemn, numite kopjafa, produse minunate ale artei populare, obiecte sculptate simbolizand barbatul, femeia sau copilul. In comuna se mai afla si o biserica romano-catolica. Este situata la sud de drumul principal in apropierea scolii, pe malul drept al paraului Kebelet. A fost construita in 1911. Din vechea biserica construita in stil gotic au ramas doar cateva pietre sculptate, zidite in gardul care inconjoara biserica.

.

.

INFO
LOCATIE. Localitatea Praid, poarta de intrare in judetul Harghita dinspre judetul Mures, se afla pe soseaua care uneste Targu-Mures de Odorheiul Secuiesc, la 7 km de Sovata. Praid se afla intr-o zona foarte bogata in sare. Primele atestari documentare sunt din 1493, unde este amintit Satul cu Sare, si in 1567, sub numele actual de Praid. Comuna Corund este situata langa drumul national 13 A, la 11 km de Praid, 18 de Sovata si 29 de Odorheiu Secuiesc. Comuna este printre cele mai mari din judetul Harghita.

TRANSPORT. Cei care vor sa ajunga in Praid o pot face pe DN 13 A Balauseri - Sovata - Praid - Miercurea Ciuc, la 9 km de Sovata sau pe DN 13 B Praid - Gheorgheni (58 km). Cu trenul se coboara in gara Praid, punctul terminus al liniei secundare Teius - Blaj - Balauseri - Sovata - Praid care accede la magistrala feroviara Brasov - Sighisoara - Blaj - Teius - Cluj-Napoca - Satu-Mare - Oradea.

TRATAMENT. Strandul din Praid este alimentat cu apa calda care se aduna din salina, fiind un punct de atractie datorita efectelor curative ale apei sarate. Apa sulfurico-calcica, avand concentratie de sare ridicata este recomandata in tratarea reumatismului degenerativ, a hipertensiunii arteriale sau a sechelelor posttraumatice, fiind recomandata si pentru efectul sau calmant. Aerul din salina de la Praid este recomandat pentru tratarea bolilor aparatului respirator. Pe timpul petrecut in subteran este recomandata si efectuarea unui program de gimnastica, sub supravegherea unui specialist. La granita comunelor Corund si Atila a existat prin anii 1900 una dintre cele mai renumite bai din Transilvania. Acum in acest loc se gasesc numai cabana Árcs si doua izvoare cu apa minerala cu debit redus. Apa mezotermala a disparut in anul 1950, in urma unor forari de adancime. Cabana ofera loc de odihna pentru turistii care doresc sa viziteze izvoarele minerale.

.

.

.

CONCURS
Jurnalul National va invita la un concurs de iarna. Din orice loc al tarii va aflati ne puteti trimite fotografii cu cel mai frumos moment din concediul dumneavoastra prin intermediul telefonului mobil sau al camerei digitale, la adresa de e-mail vacante@jurnalul.ro. Cele mai bune fotografii vor fi publicate.
×