x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Sarbatori la balneare

Sarbatori la balneare

09 Dec 2004   •   00:00

VACANTA DE IARNA
Turistii care aleg Baile Felix sau Baile 1 Mai vor avea surpriza sa descopere ca nuferii pot inflori si in luna decembrie. Explicatia consta in caldura degajata de apele termale din apropierea municipiului Oradea. La Baile Herculane, vizitatorii pot face tratamente si bai cu ape minerale chiar si de Sarbatori.

.

.

Cura de sanatate la Baile Herculane

La Herculane, turistii pot petrece Craciunul si Anul Nou intr-un loc linistit, dar pot face si tratamente, terapie cu ape minerale sau masaj. Statiunea ofera si tinerilor posibilitati variate de petrecere a timpului liber, fiind dotata cu cluburi de noapte si discoteci.
IOHANNA ONACA PURDEA

SIMBOL. In centrul statiunii strajuieste statuia lui Hercule, cel caruia i-a fost inchinat inca de la inceputuri acest loc binecuvantat
Baile Herculane este una dintre cele mai vechi statiuni balneare ale lumii, fiind atestata documentar in anul 153 dupa Hristos. Pe vremea romanilor, localitatea se numea La apele sacre ale lui Hercule. Statiunea, situata intr-un cadru natural pitoresc, este integrata in Parcul National Valea Cernei - Domogled. Pozitionarea sa la o altidudine de 160 m, pe aceeasi paralela cu Nisa si Venetia, ii confera un climat agre-abil cu influente mediteraneene.

BOGATIE. Baile Herculane sunt vizitate in fiecare an de mii de turisti care vin aici pentru bogatia de izvoare sulfuroase, termo-minerale si cloruro-sodice. Datorita temperaturii ridicate a acestor ape (38-60Ă°C), cat si gradului lor variat de mineralizare, acestea sunt recunoscute ca avand un efect fiziologic complex si o valoare terapeutica fara egal. Alaturi de aerul puternic ionizat, izvoarele reprezinta principalul factor terapeutic, recomandat pentru tratarea unor afectiuni ale aparatului respirator, boli ale sistemului nervos periferic, tratamentul durerilor reumatismale, al bolilor de nutritie, diverselor afectiuni ginecologice sau boli ale rinichilor.

TRATAMENTE. Cei care se hotarasc sa isi petreaca aici Sarbatorile de iarna pot profita din plin si de posibilitatile de tratament din statiune. Chiar daca anotimpurile preferate de turisti pentru a face diverse cure terapeutice sunt vara si toamna, o parte dintre centrele de tratament isi ofera serviciile si in sezonul rece. In timpul vacantei de iarna, turistii pot opta pentru sauna, bai calde cu ape minerale, sedinte de electroterapie, de masaj sau hidroterapie (bai cu plante, bai galvanice), acupunctura sau gimnastica medicala. De exemplu, o sedinta de masaj de 40 de minute, la baza de tratament a Hotelului Ferdinand, costa 310.000 de lei, pentru o sedinta de electroterapie trebuie sa platiti 100.000 de lei, in timp ce hidroterapia costa 11 euro pe zi de persoana.

EXCURSII. Pentru a admira imprejurimile si peisajul din zona statiunii, dar si pentru a face o terapie cu aer curat, vizitatorii pot face excursii si plimbari la ruinele bailor romane, Cascada Cernei, la Cheile Domogledului, platoul Coronini, Grota cu Aburi sau la Pestera Hotilor. Putini stiu ca aceasta din urma a fost locuita de oamenii Paleoliticului mediu (musterian) si de urmasii lor, aurignacienii.

.

.

Revelion de 5 milioane de lei

Statiunea dispune de peste 4.000 de locuri de cazare in marile hoteluri sanatorial-balneare, moteluri, pensiuni turistice, precum si camere la localnici. De Revelion, mai sunt locuri la hoteluri si pensiuni, la preturi pentru toate buzunarele. La hotelurile de doua stele, pretul unui sejur de trei zile variaza intre 3,8 milioane de lei si 5-6 milioane de lei. La patru stele, pretul unui pachet turistic de Anul Nou oscileaza intre 325 de euro si 450 de euro, in functie de durata si serviciile oferite. Statiunea dispune de multiple mijloace de recreere si divertisment, restaurante, baruri, bazine de inot cu apa termala, sauna, masaj sau biliard. Drumetiile si excursiile in statiune si pe Valea Cernei constituie o atractie in plus pentru vizitatorii statiunii.

ISTORIC
Apele binefacatoare din statiunea de pe Valea Cernei, numite in vechime divinele ape ale lui Hercules de langa Mehadia, au fost descoperite de romani pe vremea razboaielor cu dacii. Descoperirile arheologice au dus la concluzia ca Imparatul Traian este ctitorul bailor. Din timpul romanilor au ramas numeroase vestigii: apeducte, bai, statui, tabule votive ridicate ca semn de multumire aduse zeilor pentru vindecare, in special lui Hercules, protectorul statiunii, considerat de ei drept cel mai popular erou al antichitatii. Incepand din 1718, austriecii au reconstruit si modernizat aceste bai, precum si caile de acces. In anul 1896, statiunea a constituit locul de intalnire a Imparatului Imperiului Austro-Ungar, Franz Iosif, cu domnitorul Alexandru I al Serbiei si regele Carol I al Romaniei.

SERBARI
Statiunea Herculane gazduieste o serie de manifestari traditionale. In lunile fierbinti de vara, ansamblurile folclorice din tara si din Australia, Albania, Canada, Germania, Iugoslavia, Macedonia sau Mexic concureaza in cadrul Festivalului International de Folclor Hercules. Inaintea festivitatii de deschidere formatiile participante defilieaza pe strazile orasului, spre deliciul turistilor care vad astfel parada costumelor populare. In luna octombrie, producatorii de tuica, rachie si alte bauturi alcoolice se intalnesc la Herculane pentru a se intrece in cadrul Festivalului rachiei din Banat.

HERCULANE - INFO
Statiunea Baile Herculane este situata pe Valea Cernei, la 5 km de principala artera rutiera ce leaga vestul tarii de Bucuresti - DN 6 (E70) - si calea ferata internationala Bucuresti - Timisoara - Moravita. Localitatea este accesibila si pe calea fluviala a Dunarii, fie dinspre est, pe ruta Sulina - Galati - Drobeta Turnu-Severin - Orsova, fie dinspre vest: Viena - Budapesta - Belgrad - Orsova. Aeroporturile cele mai apropiate se afla la Caransebes si Timisoara.

Clima este de tip depresionar, cu influente mediteraneene. Temperatura medie anuala este de 10,5 grade Celsius. Iernile sunt blande, verile racoroase, primaverile sunt de scurta durata, iar toamnele lungi. Vanturile dominante sunt cele de sud, viteza lor medie fiind redusa, de 1,6 m/s.

TERAPIE. Apele termominerale clorosodice, cu bicarbonat, bromoiodurate sunt indicate in curele interne si externe. Herculane este recomandata pentru tratamentul durerilor reumatismale degenerative, al bolilor inflamatorii sau subarticulare, al bolilor sistemului nervos periferic, precum si pentru tratamentul unor boli respiratorii, dermatologice sau obezitate.

TRASEE TURISTICE
  • Cascada Cernei - Sapte izvoare - Piscina olimpica cu apa termala;
  • Pecinisca - Cheile Peciniscai - Valea Feregari - Cheile Soimului. Marcaj: cruce galbena, durata 3 - 4 ore;
  • Cheile Domogledului - Crucea Alba - Varful Domogled (1.106 m). Marcaj: banda albastra, durata 8-10 ore;
  • Izvorul Munk - Piscul Rosu - Grota cu aburi - Pestera lui Adam (169 m lungime) - Grota haiducilor (143 m lungime). Marcaj: punct galben, durata 2-3 ore;
  • Valea Cernei - Cerna Sat - Cheile Corcoaiei - Izvorul Cernei. Marcaj: punct rosu, durata - o ora;
  • Stinca Ghizelei - Cascada Codiu. Marcaj: punct rosu, durata - doua ore.
  • .

    .

    CAT COSTA CAZAREA
    HOTEL/PENSIUNE
    STELE
    PERIOADA
    PRET
    Pensiunea Jojo ** in sezon 700.000 lei/dbl*
    Pensiunea El-Plazza *** 28 dec. – 2 ian. 218 euro/pers. **
    Hotel Roman ** Revelion, 3 zile 5.807.500 lei/pers.**
    Hotel Hercules ** Revelion, 4 zile 4.163.000 lei/pers. **
    Hotel Afrodita ** Revelion, 5 zile 4.427.500 lei/pers.**
    Hotel Ferdinand **** Revelion, 3 zile 355 euro/pers./dbl**

    Legenda: Dbl - camera dubla; * pret/zi; ** pachet turistic

    .

    .

    CONCURS
    Jurnalul National va invita la un concurs de iarna. Din orice loc al tarii va aflati ne puteti trimite fotografii cu cel mai frumos moment din concediul dumneavoastra prin intermediul telefonului mobil sau al camerei digitale, la adresa de e-mail vacante@jurnalul.ro. Cele mai bune fotografii vor fi publicate.

    .

    .

    .

    Sarbatori incalzite cu puterea pamantului

    De la 1.000 de metri adancime, apele termale din apropierea municipiului Oradea infierbanta oferta Bailor Felix si a Bailor 1 Mai. Aici, petrecerea sarbatorilor de iarna va ramane legata si de amintirea nuferilor.
    ADRIAN N. IONESCU

    TRATAMENT. Baia calugarului Felix da sanatate turistilor de peste 1.000 de ani
    Cu putin noroc, si de Revelion nuferii pot fi vazuti infloriti pe lacul de langa Hotel International din Baile Felix ori poate chiar cei din specia rara Nymphaea Thermalis (ocrotiti de lege) pe micul lac din Baile 1 Mai de unde pleaca paraul Peta.

    STATIUNI SECULARE. Utilizarea bailor este atestata inca din anul 1000, cand au fost descoperite de calugarul Felix, parohul manastirii din Sanmartin. Intre anii 1711 - 1721 apar primele asezaminte organizate pentru tratament sub numele de baia lui Felix, iar in 1885 se capteaza un nou izvor cu temperatura de 49 grade Celsius.

    La sfarsitul secolului al XIV-lea, Baile 1 Mai, din imediata apropiere, se numeau ale Sfantului Ladislau si erau mai apreciate decat cele din Felix, fiind ceva mai reci, adica mai suportabile. Baile Felix erau atat de calde incat erau numite cele Rele, dar au castigat teren datorita drumului pietruit. Din 1857 exista un medic oficial si se introduce taxa de tratament. Astazi, capacitatea totala de cazare depaseste 6.000 de locuri in hoteluri de 1 - 4 stele si in pensiuni.

    PERMANENTA. Baile Felix este numele celei mai mari statiuni balneare cu regim permanent din Romania, spune Marius Florea, de la Centrul de informare turistica al primariei municipiului Oradea. Au cele mai fierbinti izvoare termale din tara, apele cu temperaturi cuprinse intre 32 si 49 de grade provenind si din diferite puturi forate in urma cu un secol. Autoritatile studiaza posibilitatea folosirii puterii apei termale ca sursa de energie alternativa.

    Baza de tratament balnear este situata intr-un parc care se pierde in padure, dispunand de sere si de o mica gradina botanica. Clima este blanda, temperatura medie anuala este de 10,5 grade C, iar presiunea atmosferica medie - 770 mm.

    OFERTA EXTINSA. Situate la mai putin de 9 kilometri de Oradea, Baile Felix si Baile 1 Mai beneficiaza si de intreaga oferta turistica a marelui municipiu din Campia de Vest. Muzeele, fortaretele si edificiile medievale din zona vorbesc de minunata Tara a Crisurilor. Excursiile in zonele alpine din vecinatate (de pilda la Grota Ursilor), seratele folclorice, degustarile de vin sau chiar partidele de vanatoare, de pescuit si de tenis completeaza oferta. Piscinele in aer liber functioneaza si in sarbatorile de iarna. Cazinoul abia isi asteapta norocosii sau... victimele.

    SARBATORI BALNEARE. Cei interesati pot combina sarbatorile Craciunului si Anului Nou cu un sejur dedicat ingrijirii sanatatii, oferta balneara fiind unica. Cura balneara din cele doua statiuni are la baza trei factori terapeutici naturali: apele minerale termale, namolul terapeutic si bioclimatul relaxant, chiar sedativ dupa unele opinii. Indicatiile terapeutice vizeaza afectiunile reumatice inflamatorii, degenerative, posttraumatice, neurologice periferice si centrale, ginecologice, de metabolism si de nutritie, endocrine. In continutul apelor se regasesc sulfura de bicarbonat, cu calciu, cu sodiu, oligominerale cu mineralizare totala de 1 gr/l.

    Specialistii recomanda Baile Felix chiar si numai preventiv sau pentru odihna. Exista si o clinica de geriatrie care ofera tratamente de revitalizare generala a organismului indiferent de varsta.

    LOCATIE
    Click
    TEZAUR. Sub paduri, izvoare fierbinti
    Baile Felix se afla pe drumul european E79, la 9 km de Oradea. Majoritatea rutelor spre Baile Felix trec prin Oradea, mai putin cele ce vin pe E 79 dinspre Deva. De la Bucuresti la Oradea (prin Cluj) se merge 650 km pe E60 si alti 9 km pana la Baile Felix. Prin Deva se merge 583 km. Cu trenul distanta Bucuresti - Oradea este de 650 km. De la Gara Centrala din Oradea taxiul costa aproximativ 100.000 de lei. Cu avionul drumul dureaza circa o ora. Aeroportul Oradea este la 8 km de centrul orasului.

    .

    .

    TRATAMENT
    Vechile documente atesta utilizarea bailor de langa Oradea in tratamentul diverselor afectiuni inca din anul 1000, cand au fost descoperite de calugarul Felix, parohul manastirii din Sanmartin. Astazi, in baza moderna de tratament, principalii factori terapeutici sunt izvoarele termale (cele mai fierbinti din tara, cu temperaturi cuprinse intre 32 si 49 grade Celsius) si namolul fosil
    Marius Florea, Centrul de Informare Turistica Oradea

    .

    .

    CAT COSTA CAZAREA
    HOTEL/PENSIUNE
    STELE
    PERIOADA
    PRET/lei
    INTERNATIONAL HHH

    30 dec. - 2 ian. (3 nopti)

    29 dec. - 2 ian. (4 nopti)

    28 dec. - 2 ian. (5 nopti)

    14.547.000

    16.225.500

    17.881.620

    NUFARUL HHH

    30 dec. - 2 ian. (3 nopti)

    29 dec. - 2 ian. (4 nopti)

    28 dec. - 2 ian. (5 nopti)

    17.232.600

    19.918.200

    21.484.800

    POIENITA HH

    30 dec. - 2 ian. (3 nopti)

    29 dec. - 2 ian. (4 nopti)

    28 dec. - 2 ian. (5 nopti)

    12.174.720

    13.651.800

    14.994.600

    MURES, SOMES, UNIREA, LOTUS HH

    30 dec. - 2 ian. (3 nopti)

    29 dec. - 2 ian. (4 nopti)

    28 dec. - 2 ian. (5 nopti)

    9.847.200

    10.943.820

    11.973.300

    FELIX H

    30 dec. - 2 ian. (3 nopti)

    29 dec. - 2 ian. (4 nopti)

    28 dec. - 2 ian. (5 nopti)

    6.176.880

    6.937.800

    7.609.200

    Servicii incluse: Cazare, Demipensiune (in fisa de cont), revelion, carnaval.
    ×