x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Sarbatori traditionale in Tara Maramuresului

Sarbatori traditionale in Tara Maramuresului

08 Dec 2004   •   00:00

VACANTA DE IARNA
Craciunul si Anul Nou in tinutul Maramuresului stau sub semnul obiceiurilor si datinilor stramosesti. Turistii care viziteaza aceste locuri pot admira bisericile de lemn vechi de secole, cu turle inalte si icoane pictate pe lemn sau pot schia pe partiile de la Mogosa, Cavnic sau Izvoarele.
IOHANNA ONACA PURDEA

Click
ARTA. Turlele bisericilor din Maramures au acoperisurile inalte care par ca strapung cerul, fiind construite astfel poate si din dorinta oamenilor de a fi un pic mai aproape de Dumnezeu
Cine ajunge o data in Maramures isi doreste sa revina din nou pe aceste meleaguri binecuvantate. Cu mostenirea pe care o poarta si peisajele rupte parca din poveste, Maramuresul este ca un muzeu viu. O vacanta in acest tinut iti incarca bateriile si iti picura in suflet un strop din pacea si linistea care domneste intre dealurile maramuresene.

MAI APROAPE DE CER. In cateva zile petrecute in satele de pe valea Izei, a Tisei sau a Viseului puteti cunoaste o parte dintre minunile acestui tinut. Maramuresenii sunt adevarati artisti cand vine vorba de arta cioplitului in lemn, aici aflandu-se cele mai frumoase biserici, impodobite cu modele specifice zonei, cu acoperisurile tuguiate si turlele inalte. Opt dintre cele aproape o suta de biserici maramuresene au fost incluse in patrimoniul UNESCO datorita frumusetii lor, dar si vechimii si inaltimilor impresionante.

DE VALOARE. Biserica Manastirii Sapanta Peri, cu o inaltime de 75 de metri se pare ca este cea mai inalta constructie de acest fel din lume. Ridicata in 1767, biserica de la Surdesti, ca si alte biserici maramuresene a fost faurita de mesteri in intregime din lemn, fara a folosi nici macar un cui sau o alta bucata de metal, nici macar pentru a imbina bucatile de lemn de la baza sau de la clopotnita. Odata ajunsi in Maramures, gazdele va vor indemna sa vizitati si alte monumente asemanatoare, printre care biserica de la Ieud (1364), cea mai veche din zona, in podul careia s-a descoperit Codicele sau Zbornicul de la Ieud, cel mai vechi document in limba romana. Complexul monahal de la Barsana, ridicat intr-un cadru natural mirific, incanta privirile prin frumusete si detaliu lucrat cu grija, cuprinzand esenta artei maramuresene a cioplitului in lemn. Majoritatea acestor monumente de arta populara adapostesc icoane vechi, pictate pe peretii de lemn cu cateva secole in urma sau colectii de icoane mai noi, pe sticla.

FESTIVAL. De sarbatori, Tara Maramuresului rasuna de cantece si voie buna, colinde si uraturi traditionale, cuprinse in cadrul unui festival al datinilor si obiceiurilor, care se desfasoara an de an pe 27 decembrie, la Sighetu Marmatiei. Sarbatoarea este o parada a obiceiurilor, datinilor si ritualurilor specifice zonei, precum si a costumelor traditionale maramuresene. Grupurile de copii si feciori care interpreteaza jocul caprei, jocul ursului sau jocul mosilor sunt adesea acompaniate de cantecul fluierului.

.

VIFLAIMUL SAU TEATRUL POPULAR DE CRACIUN
Click
DIN STRAMOSI. Sarbatoarea Craciunului este un prilej pentru prezentarea obiceiurilor si a costumelor maramuresene
Obiceiul teatrului popular religios jucat de Sarbatori s-a pastrat viu in Maramures si constituie un element de atractie pentru turistii care vin in zona. Viflaimul este o piesa inspirata din Biblie care relateaza povestea Nasterii Mantuitorului. Iosif, Maria, Irod, Jidu, Mosu, Moartea si Dracii sunt cateva dintre personajele pitoresti, bogat costumate si mascate. Viflaimul se joaca de cete de feciori in primele zile de Craciun, la Anul Nou si, uneori, la Boboteaza. Diverse variante ale acestei piese sunt puse in scena si pe Valea Izei, la Nanesti, Stramtura, Ieud, Rozalvea, pe Mara la Berbesti, Vadu Izei, Breb, la Viseu de Jos si de Sus. De-a lungul timpului, actorii populari care au interpretat piesa au imprumutat personajelor ceva din modul lor de viata si specificul locului. Costumele lasate de la generatie la generatie sunt ingrijite si infrumusetate de catre fiecare posesor, iar obiectele zgomotoase ale dracilor - talangi, clopotei - sunt curatate periodic. Fiecare actor primeste un rol in functie de talentul sau, iar problemele de regie se rezolva ad-hoc. Spectacolul se joaca pe la curtile taranilor mai gospodari, in curtea bisericii, pe ulitele satelor si, mai nou, chiar in caminele culturale. Spectatorii care asista la Viflaim sunt entuziasmati de prezenta si de jocul extraordinar al dracilor, de giumbuslucuri si glume, dar mai ales de galagia ritmata. Totul este completat de masti, care, prin pitorescul lor, dau o culoare aparte Sarbatorilor de Iarna.

.

SCHI
In statiunea Mogosa va veti putea bucura de toate deliciile oferite de schi pe una dintre cele mai bune partii de slalom din tara. Destinat avansatilor, derdelusul de la Mogosa este omologat pentru competitii de Federatia Romana de Schi, are o lungime de 2.200 de metri si o diferenta de nivel de 526 metri. Partia este dotata cu telescaun, pretul unei urcari fiind de 35.000 de lei. Exista si posibilitatea procurarii unui abonament - 100.000 de lei, 4 urcari - dar acesta nu este valabil sambata si duminica. La Mogosa mai exista si un teleschi - o urcare cu acesta costand 20.000 de lei - si cateva partii pentru incepatori.

Si Complexul Turistic din statiunea Izvoarele este dotat cu doua partii de schi - una cu nocturna, pentru incepatori si alta pentru avansati. O linie de teleschi va sta la dispozitie contra unei taxe de circa 200.000 de lei pe zi.

Daca tot ati ajuns in zona, merita sa faceti o oprire si la Cavnic - polul zapezii din Maramures. Aici va puteti incerca puterile pe cele doua partii de schi de dificultate medie, care au in jur de 1.100 metri lungime si 120 metri diferenta de nivel. Si ca sa nu obositi prea tare, urcati cu teleschiul - cel mai performant din Maramures - contra sumei de 18.000 de lei. Pe 18 decembrie se inaugureaza o partie si in statiunea Suior. In lungime de 1.400m, cu o diferenta de nivel de 270m, aceasta este ideala pentru schiorii mediu-incepatori. Partia este deservita de un telescaun de doua persoane, avand o capacitate de transport de 1.200 de persoane/ora. O urcare va costa in jur de 20.000-25.000 de lei. (Florina Zainescu)

.

.

Craciun si Revelion, la pensiuni si hoteluri

Sarbatori cu respect pentru traditie, cu belsug si voie buna. Aceasta este atmosfera de Craciun si Anul Nou in satele maramuresene, unde turistii sunt asteptati sa-si petreaca vacanta de iarna.

PLIMBARE CU SANIA. Turistii se pot caza la pensiunile de pe Valea Izei, a Marei sau a Cosaului, unde vor putea participa la ultimele pregatiri pentru Craciun. A doua zi va puteti bucura de o plimbare cu sania trasa de cai sau de o vizita cu masina la manastirile din imprejurimi.

SARBATOARE. In ajunul Sarbatorii Nasterii Domnului puteti asculta grupurile de colindatori, care vin din casa in casa, imbracati in straie traditionale. Seara veti sarbatori Nasterea Mantuitorului la una dintre frumoasele biserici maramuresene, impartasind din bucuria Craciunului alaturi de cei dragi. Din vacanta de Craciun nu lipsesc mesele cu bucate traditionale - caltabosi, carnati, toba, jumari, racituri, ciorba de porc acrita cu zeama de varza, friptura de porc, cozonaci si prajituri de casa - toate acestea stropite din belsug cu horinca de prune. Pachetul turistic, oferit de agentia Nord Nord Vest, costa 90 de euro de persoana, cu trei nopti de cazare cu pensiune completa. Pentru un pachet similar de Revelion, turistii trebuie sa plateasca 110 euro.

TARIFE. In Cavnic, zona turistica in dezvoltare, turistii se pot caza la particulari. Spatii de cazare se gasesc si la Cabana Gutai sau la Motelul Elisabeta, din centrul orasului, la tarife de circa 10-12 euro de persoana/zi in perioada Revelionului. La Complexul turistic de trei stele Izvoarele, din localitatea cu acelasi nume, Revelionul cu cinci nopti de cazare si pensiune completa costa 315 euro de persoana. La Suior, un pachet turistic in perioada 30 decembrie - 2 ianuarie costa 130 de euro de persoana, iar la Mogosa, in aceeasi perioada, patru zile cu pensiune completa si masa festiva costa 7 milioane de lei/turist.

.

.

.

CAT COSTA CAZAREA IN MARAMURES
HOTEL/PENSIUNE
STELE
PERIOADA
PRET
Cabana Mogosa, Mogosa HHH

inainte de Sarbatori

30 dec. – 2 ian.

920.000 lei/dbl*

7.000.000 lei/pers.** - PC

Complex Suior HHH

inainte de Sarbatori

30 dec. – 2 ian

1.700.000 lei/dbl* + MD

130 euro/pers. ** - PC

Complex turistic Izvoarele,Izvoarele HHH

inainte de Sarbatori

29 dec.3 ian.

1.500.000 lei/dbl* + MD

315 euro/pers. ** - PC

Pensiunea Vasile Marza, Rozalvea HH Revelion 22 euro/pers. * +18 euro masa festiva
Pensiunea Dorina, Barsana HH

Craciun, 5 nopti

Revelion, 5 nopti

140 euro/pers.** - DP

150 euro/pers. ** - PC

Pensiunea Cudrici, Barsana HH Craciun, 5 nopti 130 euro/pers.** - DP
Pensiunea Viktoria, Rona de Jos HH Revelion/Craciun 120 euro/pers.** - PC

Legenda: dbl- camera dubla; MD - mic dejun; DP - demipensiune; PC- pensiune completa ă€¢ pret/zi; ** pachet turistic

.

INFO
Situat in nordul tarii, judetul Maramures are o suprafata de 6.215 kmp si o populatie de peste 500.000 de locuitori. Are un relief complex, preponderent muntos, crestele Rodnei, Maramuresului, Tiblesului si Gutaiului strajuindu-l cu falnicie. Clima este temperata, iar precipitatiile sunt destul de bogate. Turistic, Maramuresul este impartit in patru zone distincte: Tara Maramuresului, Tara Lapusului, Tara Chioarului si Baia Mare.

TRANSPORT. Mogosa se afla in Muntii Gutai (Carpatii Orientali), la altitudinea de 750 m, sub varful Mogosa (1.246 m). Puteti ajunge aici cu masina, dar nu uitati lanturile acasa. Mergeti pe DN 18 si la 17 km de Baia Mare pe drumul spre Sighetu Marmatiei, faceti dreapta. Din acest punct mai aveti de parcurs 5 km pana in statiune. Orasul Cavnic este situat la jumatatea distantei dintre Baia-Mare si Sighetu Marmatiei. La 16 km de Baia Mare se afla si complexul Turist Suior. Statiunea Izvoarele se afla la poalele Muntilor Gutai-Ignis, la 32 km de Baia Mare pe DN 18, spre Sighetu-Marmatiei.

MANASTIRI. In Tara Maramuresului se pot vizita bisericile si manastirile de lemn, adevarate monumente de arta populara. Portul traditional, tesaturile bogat ornamentate, picturile pe lemn si sticla, precum si portiele sculptate in lemn sunt elemente care atrag turistii. Cimitirul Vesel de la Sapanta, cu crucile vopsite in albastru, sculptate in lemn si bogat ornamentate este vizitat anual de mii de turisti. Sutele de cruci din stejar contin fiecare cate un epitaf scurt, scris in versuri de doina, care prezinta intr-o tenta umoristica viata sau cauza mortii celui care se odihneste sub cruce. Alte atractii din zona: centrul de ceramica rosie nesmaltuita Sacel, fosta inchisoare comunista de la Sighetu Marmatiei, complexul lacustru antroposalin de la Ocna Sugatag, manastirile Barsana si Sapanta Peri, Muzeul Maramuresului din Sighetul Marmatiei.

.

.

.

CONCURS
Jurnalul National va invita la un concurs de iarna. Din orice loc al tarii va aflati ne puteti trimite fotografii cu cel mai frumos moment din concediul dumneavoastra prin intermediul telefonului mobil sau al camerei digitale, la adresa de e-mail vacante@jurnalul.ro. Cele mai bune fotografii vor fi publicate.
×