PARTIEEE!
In week-end, turistii s-au inghesuit pe partiile de pe Valea Prahovei, chiar daca prognozele meteo anuntau viscol si ger mare.
Viscolul anuntat de prognozele meteo pentru sfarsitul saptamanii s-a lasat asteptat si pe Valea Prahovei. In lipsa acestuia, turistii au invadat partiile.
ALEXANDRU NASTASE
|
BUCURIE. Turistii de pe Valea Prahovei s-au bucurat de inca un week-end cu zapada |
Vineri dupa-amiaza pe Valea Prahovei, lumea se pregatea sa petreaca cel mai friguros sfarsit de saptamana din acest sezon. Se anuntasera temperaturi foarte scazute, vant puternic, viscol in toata regula. Autoritatile locale pregatisera din nou toate utilajele de deszapezire, salvamontistii anuntasera din nou ca traseele montane sunt inchise si ca turistii, fie ei si experimentati, nu au voie sa se aventureze pe munte. Totusi, printre civili, de la patroni de hoteluri si pensiuni pana la simpli locuitori ai statiunilor de pe Valea Prahovei, nimeni nu isi luase masuri speciale pentru atacul iernii.
PRIMUL SEMN. Intr-adevar, cum s-a lasat intunericul, a inceput sa ninga ca in povesti, in majoritatea localitatilor de pe Valea Prahovei. Primii care au facut cunostinta cu neaua aducatoare de viscol au fost predelenii. La Predeal a inceput sa ninga inca din timpul zilei, astfel ca seara statiunea era deja acoperita de zapada noua. In plus, batea si un vant rece si taios. Vremea incepuse sa arate la fel si in Azuga, Busteni si Sinaia, astfel ca dimineata se anunta inzapezita si foarte friguroasa: prognoza parea ca se adevereste. Sambata, insa, surpriza. In afara stratului de zapada de cativa centimetri depus, nimic nu se potrivea cu descrierea de mai sus. Un soare cald imbratisa localitatile, iar turistii incepusera sa vina, grupuri-grupuri, cu masinile personale sau cu trenul pentru a umple partiile de schi. Temperatura numara vreo doua liniute peste zero. Am incercat sa vedem daca se poate urca pe platoul Bucegilor. Functiona doar telecabina din Sinaia, cea din Busteni fiind inchisa. Alaturi de noi, niste turisti incercau sa ajunga si ei sus, insa fusesera intorsi din drum de traseul nesigur.
RISCURI. Pe culmi, vremea nu era rea, dar zapada acoperise portiuni intregi de gheata si era foarte riscant pentru turisti sa se aventureze pe munte. Traseele sunt inchise de cateva saptamani. Este foarte periculos din cauza acestei gheti acoperite de zapada, dar cine sa ne asculte... S-au intamplat tot felul de accidente, cel mai grav din acest an fiind al unui tanar care s-a accidentat la Cascada Urlatoarea. Le recomandam turistilor sa nu urce pe munte, mai ales daca nu au echipament si nu sunt experimentati. In plus, in Bucegi exista permanent riscul avalanselor. Relieful este de asa natura, incat avalansele se pot porni in orice moment. Ne amintim numai de accidentul care s-a petrecut exact acum un an si care a facut atatea victime, ne-au spus salvamontistii de serviciu de la Busteni. Acestia se stransesera langa partia Kalinderu din Busteni si supravegheau turistii. Erau nemultumiti de prezenta pe partie a saniutelor, din cauza carora se produc cele mai grave accidente la schi.
CONDITII
|
Pana la amiaza, partiile Kalinderu, Sorica si Clabucet din statiunile Busteni, Azuga si, respectiv, Predeal se umplusera de turisti. In cele mai bune conditii se prezenta Sorica, bine ingrijita si amenajata. Kalinderu sufera in continuare din cauza stratului subtire de zapada. La Predeal, telescaunul va functiona abia la sfarsitul lunii.
|
VACANTA MEA E CEA MAI TARE
|
|
POIANA BRASOV. Fotografie trimisa de Dragos Madarasan |
Esti pasionat de schi? Te distrezi de minune si vrei sa ne impartasesti experienta ta pe cele mai tari partii? Pune mana pe aparatul de fotografiat sau pe telefonul mobil si trimite-ne fotografia vacantei tale la schi la adresa partie@jurnalul.ro. Cele mai spectaculoase fotografii vor fi date la ziar.
|