x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Schimbarea puterii nu inseamna stoparea proiectelor

Schimbarea puterii nu inseamna stoparea proiectelor

13 Mar 2005   •   00:00

Schimbarile de putere care se petrec, de regula, din patru in patru ani creeaza un orizont de asteptare ridicat, iar electoratul isi pune sperante mari in noua echipa. O astfel de atitudine este fireasca. Numai ca o noua putere politica nu poate face minuni dupa primele luni de guvernare. Si aceasta pentru ca orice schimbare de acest gen presupune o scurta perioada tranzitorie in care are loc transferul de putere, iar noua echipa se pune la curent cu programele aflate in derulare, dar mai ales cu situatia economica pe care o preia.

Sunt convins ca electoratul care ne-a votat intelege acest lucru si nu isi pierde rabdarea dupa primele doua luni de guvernare. Doar politicienii nu pot avea rabdare si se grabesc sa lanseze critici inainte de vreme. Acest lucru nu este deranjant. Este normal ca fortele politice aflate la polul opus sa critice. Este rolul Opozitiei. Iar cand criticile sunt intemeiate, este chiar foarte bine ca sunt facute. Din pacate insa, de multe ori sunt afirmatii doar de dragul de a critica, fara argumente solide si dand, in mod intentionat, interpretari care nu au legatura cu realitatea, pentru a induce in eroare opinia publica. Iar de aici si pana la demagogie nu mai este decat un pas.

Dupa preluarea domeniului lucrarilor publice si amenajarii teritoriului, am analizat programele aflate in derulare si am spus, de cate ori am avut ocazia, ca exista proiecte viabile care vor fi continuate. Lucrarile de alimentare cu apa la sate, pietruirea drumurilor comunale au fost incepute in perioada 1996-2000, o parte au continuat si in guvernarea trecuta, si vor merge mai departe si de acum incolo pentru ca avem nevoie de infrastructura in mediul rural. La fel si programul de reabilitare termica sau cel de consolidare a cladirilor. In perioada 2000-2004 au fost demarate programele pentru constructia de locuinte pentru tineri si de sali de sport, proiecte care vor continua si care vor fi imbunatatite. Pe langa acestea, vom incepe si programe noi. Este vorba de un proiect pilot pentru constructia unor locuinte ieftine si bune, utilizand tehnologii noi, care reduc costurile. Suntem in discutii cu Banca Mondiala pentru a demara proiecte sociale care sa vina in sprijinul categoriilor defavorizate.

Cat priveste salile de sport, pe langa proiectele aflate in derulare vom incepe si alte tipuri. Unul vizeaza constructia unor sali cu nivel de practica sportiva competitionala destinate mai ales mediului urban. Un alt model se adreseaza mediului rural unde vor fi construite sali de sport mai mici, pentru gimnastica.

Asadar, schimbarea de putere nu inseamna oprirea programelor aflate in derulare. Indiferent de ce se intampla la nivelul puterii politice proiectele trebuie continuate si imbunatatite, in folosul cetateanului, iar orgoliile politice trebuie date la o parte. Imi place sa cred ca toti politicienii au acest tip de rationament. Dar afirmatiile gratuite lansate de unii imi lasa impresia ca realitatea este cu totul alta.

Analizele care au avut loc in perioada care a trecut de la formarea noului Guvern si pana acum nu pot fi interpretate ca stopare a unor proiecte. Aceste analize ne-au oferit posibilitatea sa ne stabilim prioritatile din acest an in functie de bugetul pe care il avem la dispozitie. Insa rezultatele analizei din domeniul lucrarilor publice si al amenajarii teritoriului nu sunt foarte optimiste. Si aceasta din cauza ca in acest an avem de achitat politele Guvernului anterior care, anul trecut, a demarat proiecte cu nemiluita, grevand o buna parte din bugetul pe acest an. In plus, in anii anteriori au fost la moda creditele externe angajate pentru a finanta diferite proiecte. Anul trecut s-a purtat foarte mult si nerambursarea imprumuturilor, care ar fi trebuit esalonate, in mod echilibrat. Aceasta moda ne-a adus in acest an in situatia de a nu mai putea contracta nici un credit pana cand nu achitam imprumuturile restante. Mai exact, aproximativ 40% din bugetul pe acest an, intocmit cu grija inainte de alegerile din noiembrie 2004, va fi cheltuit pentru a echilibra situatia rambursarilor la creditele luate in anii trecuti. Iar acest lucru nu are cum sa nu fie resimtit la nivelul proiectelor aflate in derulare. Din aceasta cauza, unele lucrari pentru infrastructura sunt finantate cat sa nu intre in paragina, dar mai grav este ca lipsa banilor ne obliga sa stopam pentru o scurta perioada lucrarile la aproximativ trei mii de apartamente. Si aceasta pentru ca toate programele demarate anul trecut, mai ales cel de locuinte, au fost subordonate, in mod vadit, campaniei electorale.

Un guvern responsabil nu angajeaza proiecte fara acoperire financiara. Multe din domeniile pe care le coordonez tin de infrastructura locala, care primeste sprijin de la bugetul de stat. Insa pentru a duce la capat cu succes programele pe care le derulam avem nevoie nu doar de resurse financiare, ci si de sustinere din partea comunitatii.

×
Subiecte în articol: proiecte