x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Scoala poetului Vacarescu, la 140 de ani

Scoala poetului Vacarescu, la 140 de ani

24 Noi 2004   •   00:00

Scoala nr. 74 Ienachita Vacarescu din Capitala, declarata in 1992 monument istoric, a implinit 140 de ani de existenta, prilej cu care a fost organizata o festivitate de amploare.

ALTA FATA. Primaria a promis modernizarea scolii
Micutii au sustinut spectacole de muzica, dans si poezie la care spectatori au fost reprezentanti ai Inspectoratului Scolar, ai Primariei, fosti elevi si profesori. Nu doar arhitectura cladirii este deosebita, ci personalitatile pe care Scoala Ienachita Vacarescu le-a dat de-a lungul timpului. Pe bancile acestei scoli au invatat elevi care au devenit celebri la maturitate, precum renumitul matematician Grigore Moisil (elev intre anii 1878-1882) si epigramisul Cincinat Pavelescu.

VECHI. Istoria acestei scoli incepe la 23 noiembrie 1864, cand, sub conducerea institutorului Ion Beiu, si-a deschis portile Scoala Primara Urbana de baieti nr. 2 din Coloarea Albastra. Infiintata ca urmare a aplicarii Legii pentru instructiunea gratuita si scoala obligatorie a lui Al. Ioan Cuza, era cunoscuta in zona sub numele de Scoala de la Maidanul Dulapului, deoarece in apropiere era un maidan intins unde se tinea saptamanal balci si se invartea un dulap.

SCHIMBARI. In 1897 primeste denumirea de Scoala Primara de baieti nr. 7 - Ienachita Vacarescu, fiindca in acel an se aniversa un secol de la moartea poetului, dar si pentru ca scoala fusese construita pe un teren al familie Vacarestilor. Pe parcurs, si-a schimbat denumirea de mai multe ori, la fel ca si infatisarea. La inceputuri, avea aspectul unei case obisnuite, cu trei camere, in timpul primului razboi mondial a fost chiar si grajd, si depozit de gunoaie, pentru ca apoi sa fie reconsolidata si redimensionata. (Oana Antonescu)

×
Subiecte în articol: scoala