x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Scoala potrivita

Scoala potrivita

11 Sep 2004   •   00:00

SCOALA

Problema alegerii unei scoli potrivite este una care ii framanta an de an pe parintii preocupati de viitorul copiilor.
CATALIN PRUTEANU

Cotidianul american Washington Post a realizat un studiu materializat intr-o "reteta" de criterii de care parintii ar trebui sa tina cont. Desi diferentele intre sistemul educational american si cel romanesc sunt mari, sfaturile de peste Atlantic pot fi preluate cu succes si la noi.

1Primul criteriu este instinctul. Daca simtiti ca o anumita scoala nu este potrivita pentru copilul dumneavoastra, chiar daca nu va puteti explica de ce, incredeti-va totusi in instict! Daca va place o scoala, atunci ar trebui sa ignorati parerile celor din jur si sa va inscrieti copilul acolo.

2 Petreceti cel putin 30 de minute cu directorul scolii, pentru a va forma o parere despre caracterul acestuia. Daca acesta sau aceasta nu are timp sa discute cu dumneavoastra, mai bine incepeti sa cautati o alta scoala!

3 Verificati proportia dintre profesorii cu experienta si cei care lucreaza de putin timp in invatamant. O scoala in care exista multi suplinitori necalificati ar trebui sa va puna pe ganduri.

4 Interesati-va despre rezultatele obtinute de elevii scolii de-a lungul anilor. Chiar daca nu sunt relevante de cele mai multe ori, rezultate olimpiadelor scolare spre care profesorii ii indreapta pe elevi pot da o buna masura capacitatii personalului didactic de a-i motiva pe cei mici.

5 Discutati mai inainte cu alti parinti care au copii la respectiva scoala. Este bine sa aflati parerile lor despre institutia de invatamant in care studiaza cei mici.

6 Aflati care este gradul de solicitate intelectuala pe care scolile il prevad in procesul de educatie. Interesati-va si cu privire la program, pentru ca acesta trebuie facut in functie de al dumneavoastra. Nu uitati insa ca si programul parintilor trebuie sa se adapteze la cel al elevilor.

7 Dotarile de care dispune scoala nu sunt deloc de neglijat. Este important sa ii asigurati copilului dumneavoastra conditii pentru practicarea unor sporturi cat mai variate. Desi in Romania educatia fizica este considerata un fel de disciplina "de umplutura", in statele occidentale si nu numai, sportul ii preocupa foarte mult pe parinti.

8 Activitatile extracurriculare constituie un alt criteriu de care ar trebui sa tineti seama atunci cand alegeti scoala cea mai buna pentru copilul dumneavoastra. Cu cat o institutie de invatamant, prin cadrele didactice sau prin conducerea acesteia, se preocupa mai mult de folosirea timpului liber al elevilor intr-un mod cat mai constructiv, cu atat aceasta scoala este mai potrivita pentru o educatie moderna.

9 Intrebati-l pe director sau pe ceilalti parinti in legatura cu timpul pe care elevii il aloca pentru teme sau pentru orele de curs. Nu trebuie uitat ca un copil nu are nevoie de suprasolicitare. Daca sunteti de parere ca unele cursuri sunt inutile, atunci e bine sa va incredeti in instinct.

10 Nu in ultimul rand trebuie sa tineti cont si de statistici. Interesati-va cu privire la gradul de absenta al elevilor, dar si de rata abandonului scolar!

Cele zece sfaturi de mai sus, puse la punct de specialistii americani pe baza unui studiu de lunga durata, dar si tinand cont de mesajele primite de la parintii preocupati de viitorul copiilor, reprezinta doar cateva repere.
×
Subiecte în articol: scoala