x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Scoala printre ape

Scoala printre ape

13 Oct 2004   •   00:00

Aflati la ore bune de mers cu vaporul de Tulcea, elevii din Delta Dunarii se chinuiesc sa invete. Profesorii calificati sunt putini, iar un suplinitor preda patru sau cinci materii. Copiii nu prea merg la liceu la Tulcea sau la Sulina.

CRISTIAN PETRU

Inconjurati din toate partile de ape, copiii din Delta Dunarii merg la scoala si invata, chiar daca nu in cele mai bune conditii. Din cauza distantelor foarte mari pana la uscat, foarte putini profesori calificati accepta sa se mute in satele de la gurile de varsare ale Dunarii. Scoala din satul Mila 23 este asezata in spatele digului care protejeaza localitatea de revarsarile apelor din cursul vechi al bratului Sulina. In aceeasi cladire cu scoala are sediul si gradinita. Copiii din Mila 23 pot face aici opt clase, apoi sunt nevoiti, daca vor sa faca liceul, sa mearga la Sulina sau la Tulcea. Acum invata la scoala vreo 50 de copii. In fiecare clasa sunt intre 6 si 10 elevi si se lucreaza cu cate doua clase simultan. Doar orele de limba romana si de matematica din gimnaziu sunt facute separat, spune Emanuela Trofimov, profesoara de matematica.

Copiii invata carte de la doar opt cadre didactice: doi invatatori calificati si de la sase profesori, care predau toate materiile. Dintre profesori, doar unul este calificat, restul sunt suplinitori.

PROBLEME. Anul trecut, nici unul dintre copiii care au terminat clasa a VIII-a aici nu a luat testele nationale. Asa ca nu au mers la liceu sau la scoala profesionala. Oricum e greu pentru parinti sa-si intretina copiii la scoala daca pleaca de aici. Iar numarul celor care au facut facultate este mic, adauga Emanuela. Dotarile scolii sunt minime. In urma cu ceva timp, scoala a primit cateva calculatoare care nu prea merg, doua imprimante pe care nu le pot folosi pentru ca sunt vechi si un fax care este stricat. Chiar daca invata in conditii mai proaste fata de copiii din orase sau chiar decat cei din satele aflate pe uscat si nu au profesori calificati, copiii din Mila 23 concureaza la examene pentru aceleasi locuri cu toata lumea.

CARAORMAN. Doua scoli frumoase, aproape noi, asezate una langa alta isi asteapta elevii, 16 la numar. Plus inca 9 la gradinita. In satul Caraorman din Delta, cei 25 de copii se inghesuie in sase sali plus o gradinita. Avem noua copii in clasele I-IV si sapte in V-VIII. De fapt, sunt doar cinci clase, pentru ca nu avem elevi in clasele I, a V-a si a VII-a. Iar cadre didactice sunt patru: doi profesori, un invatator si o educatoare. Toti suplinitori, pentru ca persoane calificate nu vin aici, avand in vedere ca suntem atat de izolati, spune Gabriela Artimov, invatatoare la scoala din Caraorman.

ClADIRE NOUA. Chiar daca sunt putini elevi, in urma cu doi ani a mai fost construita inca o scoala in care sunt doua sali de clasa si gradinita. La anul s-ar putea desfiinta ciclul gimnazial pentru ca vor fi doar patru copii. Acestia ar putea merge la scoala din Crisan, comuna aflata la peste 10 kilometri distanta. Si in clasele primare vor fi elevi tot mai putini. De vreo trei ani, aici nu s-a mai nascut nici un copil, adauga invatatoarea.


LA MUNCA. Dupa clasa a VIII-a, tinerii isi cauta de lucru cu ziua la malul Dunarii
×
Subiecte în articol: copiii scoala