x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Si bulgarii au probleme

Si bulgarii au probleme

02 Sep 2004   •   00:00

Dupa luni intregi in care politicienii, atat de la Bruxelles, cat si de la Sofia, au subliniat progresele facute de Bulgaria pe drumul aderarii la Uniunea Europeana, spre deosebire de Romania, evidentiata pentru nenumarate deficiente, se pare ca roata s-a intors. Nu numai ca si vecinii nostri de peste Dunare se confrunta cu aceeasi coruptie infierata in Romania, dar singuri recunosc performanta slaba a administratiei de a pune in aplicare legislatia europeana.

OLANDEZII AVERTIZEAZA. "Costurile coruptiei sunt extrem de mari, mai ales ca sunt afectate investitiile si cresterea economica", a avertizat ambasadorul olandez in Bulgaria, baroneasa Henriette van Lynden. In viziunea reprezentantului Olandei, tara care detine presedintia UE, Bulgaria trebuie sa adopte o definitie clara a coruptiei, pentru a lupta eficient impotriva acestui flagel.

In acelasi timp, insusi ministrul bulgar al Afacerilor Externe, Meglena Kuneva, a tras un semnal de alarma cu privire la faptul ca Bulgaria a redus ritmul de aplicare a criteriilor politice de aderare la UE. Desi Bulgaria a reusit sa armonizeze circa 90 la suta din legislatia nationala cu normele comunitare europene, Kuneva a remarcat ca administratia locala inregistreaza intarzieri in privinta aplicarii acesteia. Kuneva a criticat chiar performantele administrative ale institutiilor in aplicarea aquisului comunitar, performante pe care le-a calificat drept "slabe". (Ana Ilie)

×