x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Si profesorii au emotii de toamna

Si profesorii au emotii de toamna

08 Sep 2004   •   00:00

Un afisier cu liste din care un om obisnuit n-ar intelege nimic era luni tinta preferata a profesorilor, prin curtea Colegiului "Gheorghe Lazar" din Bucuresti. Redistribuirile de posturi i-au trezit de dimineata. Le e frica, cam aceeasi teama pe care o au levii inaintea unui extemporal important.

CATALIN PRUTEANU

Discutii infrigurate la avizier: "Draga, trebuia sa anexez si cererea aia? Cate ore scrie acolo? Nu, draga, nu mai trebuie si copie dupa diploma. O catedra intreaga, zici? N-am decat vreo sase ore. Unde e scoala asta? Cu ce ajung acolo? E zona sigura?". In fata cladirii sunt afisate listele cu posturile ramase vacante. La ora 9:00 se dau posturile de religie, la 9:30 - disciplinele economice. Urmeaza cele socio-umane, istoria, cabinetele de asistenta psihopedagogica, arte plastice si cluburile copiilor. Unul cate unul, profesorii intra in cladire. La etaj, sedinta de redistribuire se tine in sala de festivitati. Cam jumatate din sala e ocupata, mai cu seama locurile din fata. Miroase a nervi, suna telefoane. Pe podium, comisia redistribuie viitorul pe un an al cadrelor didactice ramase pe dinafara. Presedintele, calm, anunta posturile la religie. E flancat de doua tinere grijulii. "Deci, v-ati hotarat ce luati?", intreaba el adresandu-se cuiva din sala. "La Ă«Dimitrie GustiĂ» sunt 13,22 de ore." Nici un semn de mirare in sala. Se cauta pe calculator intre timp. Persoana accepta. Mai raman doua ore libere. "Puneti sa semneze in dosar", decide presedintele.

OPTIUNI. "Acum, notele de peste 7, dar din 2003. Ati dat concurs in 2003? Ce nota aveti?", intreaba presedintele. "Nu mai stiu", marturiseste slab o voce din fata. Se cauta nota prin liste. "Aveti 6,20. Nu mai puteti opta decat pentru punctaj." Presedintele e calm in continuare. Rumoarea creste, telefoanele suna. Locurile goale se ocupa. La scoala speciala pentru surzi sunt 8 ore. "Trebuie sa optez pentru o singura scoala?", intreaba altcineva. "Dar cate vrei, trei?", vine raspunsul un pic iritat al presedintelui. "Acum alegi: una din cele doua scoli", spune el. Pana la urma, profesorul de religie a luat doua scoli.

PROBLEME. Cineva cu probleme mari se ridica in picioare. I-au gresit postul. Se verifica nota din 2003. "Te rog, te rog, opteaza", implora presedintele. Omul nu e hotarat. "Iti dam din oficiu?" Vrea din oficiu. Nu mai vrea din oficiu. Profesorul pleaca cu fericirea pe fata, cu figura angelica dublata de barba neaga si de calvitia care avanseaza de la frunte spre ceafa. Cineva a venit cu copilul. Copilul s-a plictisit si plange. "Scoala 109 inseamna Sectorul 4 din cate stiu eu", ii spune presedintele cuiva. "Aveti continuitate inversata." Apar indoieli cand e vorba de vreo scoala din Ferentari. "E in Ferentari?" Lumea rade cu subinteles.

Pentru a preda la Liceul Teologic Baptist "Logos" trebuie binecuvantare de la cultul respectiv. Cineva e si suplinitor, si director al liceului. "Pentru seminar trebuie avizul special al seminarului."

O femeie se intoarce de afara ca sa intrebe ceva. "Scrie doua ore de regie, nu de religie", raspunde presedintele. Presedintele e calm, telefoanele suna.

NELINISTI SI NEDUMERIRI

"Draga, trebuia sa anexez si cererea aia? Cate ore scrie acolo? Nu, draga, nu mai trebuie si copie dupa diploma. O catedra intreaga, zici? N-am decat vreo sase ore. Unde e scoala asta? Cu ce ajung acolo? E zona sigura?" - Profesori in fata afisierului

INFORMATICIENII LIPSESC

In Bucuresti, dupa repartizarea candidatilor in sedinta publica din data de 6 august 2004, mai ramasesera neocupate 1.506 de posturi, din care numai 506 reprezinta posturi complete. Pe langa Colegiul "Gheorghe Lazar", sedinte de redistribuiri s-au mai facut si la Liceele "Aurel Vlaicu", "Iulia Hasdeu", "Gheorghe Sincai" si la Scoala nr. 117. Cele mai multe catedre complete au fost la informatica, psihopedagogie speciala si educatie fizica.
×
Subiecte în articol: preşedintele scoala