x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Slujbe studentesti

Slujbe studentesti

30 Noi 2004   •   00:00

IASI - Fetele care impart fluturasi au intrarea libera la discoteca in loc de salariu

Studentia inseamna pentru unii cursuri, laboratoare, seminarii, iar pentru altii distractie cat incape. Pentru tinerii fara bani, oferta locurilor de munca e trasnita.
CRISTINA STOIAN, LUCIAN LAZAR - Iasi

JOB. Studentii descurcareti isi deschid propriile afaceri in camerele de camin
In urma cu 10 ani, numarul studentilor care lucrau era infim, astazi situatia sta cu totul altfel. Din ce in ce mai multi studenti doresc sa se angajeze pentru a avea bani de buzunar. La unele facultati din Iasi, cum ar fi Constructiile, numarul celor care lucreaza trece de jumatate. Domeniile sunt dintre cele mai variate, de la vanzari de articole de imbracaminte in campusurile studentesti pana la functia de barman, ospatar sau animatoare in discoteci.

PROCENTE. Ana D., studenta in anul al III-lea la Facultatea de Geografie, lucreaza de cateva luni la un bar din campusul universitar Tudor Vladimirescu pentru a-si ajuta mama. Programul este unul incarcat, insa cand ia salariul uita de oboseala. E destul de greu sa imbin facultatea cu munca, dar n-am incotro. Lucrez in doua ture, o zi de la 9:00 la 16:00, iar cealalta de la 17:00 pana noaptea tarziu. La scoala merg cand apuc, insa imi iau cursurile de la colege. Olga S., studenta in anul al II-lea la Chimie, la Universitatea Al.I. Cuza, are un program de lucru mai lejer. Ea vinde articole de imbracaminte prin caminele din campusurile universitare. Lucrez cand am timp liber si sunt platita in functie de vanzarile pe care le fac. In medie, castig 1.500.000-2.000.000 de lei pe luna, spune fata.

DIN ANUL I. La Facultatea de Constructii, unde se pune accent pe practica, multi studenti se angajeaza inca din primii ani. Bogdan T., student in anul al III-lea, lucreaza opt ore pe zi la o firma de verificari apometre si instalatii. Totul a inceput acum un an, cand neajungandu-i banii a hotarat sa-si caute de lucru. La facultate merg mai ales la seminarii, dar nu am probleme la examene, pentru ca profesorii ma inteleg. In plus, nu sunt singurul in aceasta situatie: din 30 de studenti din grupa, peste 20 lucreaza. Trist este ca unii dintre studentii care se angajeaza renunta la facultate daca sumele pe care le castiga sunt mari, spune Bogdan.

STUDENTELE. Mihaela H. este o alta studenta care isi imparte orele intre scoala si munca. Ea invata la Facultatea de Litere din Iasi, specializarea Jurnalistica, si lucreaza cu carte de munca de 6 ani la un post de radio privat. Programul ei de lucru este relativ simplu: 28 de ore pe saptamana, iar salariul ajunge undeva peste minimul pe economie.

Fetele cauta in general locuri de munca mai usoare, baietii, in schimb, nu sunt pretentiosi, important e sa castige bine. Doua studente, colege in anul al II-lea la Facultatea de Litere, impart pe strada, in fiecare saptamana, fluturasi sau invitatii pentru discoteci. Pentru efortul lor, acestea beneficiaza de intrare gratuita in discotecile respective, masa asigurata si o consumatie de 300.000 lei pe saptamana.

LA CURSURI. Studentii din cadrul facultatilor cu un program mai incarcat, cum sunt Facultatea de Automatica si Calculatoare, Electronica si Telecomunicatii, Matematica, Informatica, nu-si permit sa lipseasca de la seminarii si laboratoare pentru a avea un serviciu. Iar pentru a imbina scoala cu munca trebuie sa ai, pe langa niste colegi draguti, care sa te treaca prezent pe foaia cu evidenta, si profesori mai toleranti.

PARADOX. Unii profesori sunt ingaduitori privind lipsa de la scoala, altii insa ii penalizeaza la examene pe cei care trag chiulul. Exista avantaje si dezavantaje privind acest lucru. Cei care aleg sa lucreze si sa faca facultate sunt cei ce au venituri mici si nu pot sa-si asigure cheltuielile, insa uneori cei care lucreaza vin mai frecvent la scoala decat altii, fara ocupatie, a declarat psihologul Rodica Psait, lector asociat la Departamentul de pregatire profesionala din cadrul Universitatii Al.I. Cuza.
×