x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Spaga la Bac in punga de cafea

Spaga la Bac in punga de cafea

08 Iul 2004   •   00:00

SCOALA

In Liceul "Costin C. Kiritescu" (fostul Administrativ 5), directoarea Luminita Grigorescu, conform declaratiilor unei eleve care a dorit sa ramana anonima, a stabilit ca trebuie stransa o suma de 600.000 de lei de elev pentru protocol.
GABI GOLEA

Aceeasi eleva a mai spus ca banii au fost inclusi in costul biletului pentru banchetul de absolvire, pentru a nu da nimic de banuit. Atunci cand li s-a cerut aceasta suma li s-a explicat ca este necesara pentru achizitionarea de produse alimentare, care vor fi servite profesorilor din comisia de examinare pentru ca acestia sa fie mai indulgenti. Trebuie precizat ca in Liceul "Costin C. Kiritescu" sunt 13 clase a XII-a, care cumuleaza un numar de 345 de elevi.

CU SAU FARA BANI. Conform spuselor elevei, neregulile nu se opresc aici. In ziua anterioara inceperii probelor orale, doamna directoare a facut o consfatuire cu elevii si i-a sfatuit sa aiba bani (150.000-200.000 de lei) cu ei la probele scrise. La proba de matematica, in sala in care a fost eleva care ne-a oferit aceste informatii, profesorii supraveghetori au primit suma de 1.600.000 de lei. Pentru a le da banii, i-au pus intr-un pachet de cafea, pe care ulterior l-au oferit profesorilor supraveghetori. Si la proba de economia intreprinderii s-a intamplat acelasi lucru. Ca si la celelalte probe, insa profesorii nu au primit banii sub pretextul ca "nu vrem sa ne riscam cariera".

CONTESTATII

Pana la sfarsitul zilei de luni au fost depuse circa 5.500 de contestatii in Bucuresti, dintre care 1.700 solicitand recorectarea lucrarii scrise la proba de limba si literatura romana. 2.049 de absolventi au contestat nota obtinuta la matematica la una dintre probele "d" sau "f", cei mai multi fiind absolventi ai filierei tehnologice - profil "Tehnic", ce au sustinut proba obligatorie a Bacalaureatului la matematica. Numarul total de contestatii depuse in acest an a fost mai mare decat cel inregistrat in cazul examenului de Bacalaureat din 2003.

SCRISOARE

"Realitatea cruda este ca se cer sume enorme pentru asa-zisul "protocol", intre 1-1,5 milioane de persoana. Nesimtirea crasa apare atunci cand un elev din categoria celor care se pregatesc si doresc sa obtina note bune, dupa ce este examinat si apreciat cu o nota (de exemplu, nota 8), este intrebat de la ce liceu provine si i se diminueaza nota cu 1-2 puncte din cauza faptului ca nu a "contribuit" cu suma solicitata sau a "donat" o suma mai mica decat cea solicitata. Va dau cel putin doua cazuri concrete: Liceul "Eliade" si Liceul "Creanga"."

×