x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Sport sau joaca?

Sport sau joaca?

05 Dec 2004   •   00:00

FACETI JOCURILE! - PE MAIDAN
Se ia flacaul si se inscrie la un club de profil. Bunaoara, jocurile care pun accent pe calitatile fizice pot fi considerate ca un prim pas catre practicarea sportului. Daca toti cei care s-au jucat in spatele blocului ar fi ajuns sportivi de performanta, atunci am fi fost o natie de sportivi.
CRISTINA OLOGEANU

FOTBAL. Se ia un numar de baieti si li se da o minge. Poarta se poate improviza: fie din pietre, fie se deseneaza pe asfalt. Poate sa stea de poarta chiar bara de batut covoarele. Terenul este delimitat imaginar. Nu e nevoie nici de arbitri, pentru ca baietii se descurca si fara ei. Problema cea mare este cine pe cine imita. Mai toti baietii vor sa fie Hagi sau Chivu. Lucrurile astea se petrec fie in orele de sport, fie dupa ce mai toti copiii se intorc de la scoala. De la ce varsta? De la aceea la care pot alerga si pot da intr-o minge cu directie. Medicii insa recomanda ca fotbalul, ca sport de performanta, sa fie practicat de la 10 ani.

Voleiul este luat de bun si de adulti, nu numai de copii. Ce-i drept, este un joc al celor trecuti de varsta papusilor ori a indienilor din plastic. Un alt joc cu un corespondent in domeniul sportului este tranta. Nu exista copil care sa nu se fi luat la tranta cu un altul. Va suna cunoscut? Ne referim la sporturile de genul: judo, summo, kick-boxing s.a.m.d. Practicarea lor poate incepe, dupa cum spun specialistii, de la varsta de 7 ani.

Inotul se poate practica nu numai in sezonul cald. Daca parintii constata o aplecare speciala a copilului pentru inot, cea mai buna solutie pe care o au este sa-l inscrie la un club. Varsta optima: 4 ani.

ALERGATUL. Indiferent ca sunt de la tara ori de la oras, toti copiii se iau la intrecere. Este un joc la indemana pentru baietii care raman in afara echipelor de fotbal, dar la fel de accesibil si fetelor.

Pai care copil nu s-ar lauda ca e cel mai tare din parcare, ca e number one si i-a intrecut pe toti din gasca? Unii copii, care se mai uita la intrecerile sportive - fie de placere, fie ca e singurul program la care de uita adultii din casa - mai vin cu idei de genul: Hai sa sarim peste garduri, asa cum fac aia din televizor!. Uneori, adultii decripteaza jocul copiilor ca o inclinatie a acestuia spre un anumit sport si incearca sa-i dezvolte acestuia spiritul de echipa.

Un lucru bun, daca pot trece peste cucuiele, vanataile si luxatiile inerente oricarui antrenament.

Toti copiii bat mingea pe maidan. Altii se iau la intrecere. Performanta sau pur si simplu alergare de dragul alergarii? In fine, sa alergi aiurea pe strada nu e deloc rau, dar daca vrei performanta, ai face bine sa te duci la sala.

×