REPORTAJ
Daca un oras de cateva milioane de locuitori, dintre care multi castiga cate 2-3 dolari pe luna, in care patruleaza camionete inarmate cu mitraliere, se poate numi capitala, atunci Khartoum poate fi considerat capitala Sudanului.
CHRISTIAN SILVA - Sudan
La Khartoum sunt aproape 50 de grade Celsius, iar pe marginea bulevardului care duce la Nil, femei in panza colorata prepara un ceai rosu aromat. In apropiere, in fata sediului delegatiei ONU, oameni in haine de camuflaj, pe nisipul incins, fumeaza si sorb bautura fierbinte. Deocamdata nu se trage.
Sambata, la Khartoum era liniste. Pe strazi circula anarhic taxiuri si masini busite in ultimul hal. Microbuzele supraincarcate, care transporta oamenii dintr-o parte in alta a capitalei, merg cu usile deschise, fara geamuri si fara tablite care sa indice ruta. In Khartoum, doar cateva strazi au nume.
SUPRAVIETUITORII. Drumul catre Darfur, la cateva sute de kilometri mai jos de capitala, se face cu avionul cam intr-o ora jumate. Sau cu masini de teren cand nu ploua pentru ca atunci drumurile devin impracticabile si nici ajutoarele umanitare nu mai ajung la oameni.
Citește pe Antena3.ro
Ca si cum criza umanitara din Darfur, in vest nu ar fi de ajuns, in regiunea Kasala, in est de aceasta data, se contureaza un nou climat de instabilitate, un nou Darfur.